Menü

7 pont amiért érdemesebb a barátaid hajójával utazni valahová, mint bárki máséval az ígéret földjére…


Ahogy nézed a süllyedő lelkedet amint a nagyváros kellős közepén lévő fertőmocsár felett próbálsz táncolni, úgy hogy ne legyen kicsit se piszkos a ruhád, rájössz szép lassan, hogy nem fog menni és itt ott így vagy úgy akkor is felfröccsen a láp rothadó bűze, ha el nem is merülsz benne.

képforrás:

bout, hajó

Ez egy ilyen hely. Kár áltatnod magad, hogy téged nem fertőz meg és te fölötte állsz, vagy legalább kikerülöd, mert előbb vagy utóbb a tömeg fog győzni, hiszen „bár fölül a gálya, s alul a víznek árja, azért a víz az úr”. Na de mindegy is, hiszen sokféle csónak evez még itt és sokféle ember utazik sokfelé, de a lényeg sosem az, hogy hová is tart az a hajó, hanem az, hogy  jól érzed-e magad útközben? Vagy bármit bevállalsz csak azért, hogy elvigyenek egy helyre, aminek csak hiszel a létezésében? Rabszolgának lenni egy az ígéret földjére tartó hajón azt hiszem nem olyan jó érzés, mint a barátaiddal együtt utazni és rá venni őket is, hogy esetleg ha már utazunk csusszanjunk el oda is, az ígéret földje felé.

Azért jobb egy olyan hajón utazni ahol mindenki a barátod:

  1. Mert közben az lehetsz aki vagy, akinek lenned kell,
  2. Mert közben nem kell megerőszakolnod magad és azt sem kell engedned, hogy mások erőszakoljanak meg.
  3. Mert a saját képességeiddel és tudásoddal inkább hasznosabb tagja tudsz lenni a legénységnek, mint egy hajón ahol valami olyasmit kell tenned, amihez semmi közöd.
  4. Mert egy hajón, ahol mindenki a barátod, akkor ott a kapitány is a barátod, ott el tudod neki mondani, hogy szerinted most épp egy hatalmas korallzátony felé haladtok, ahol pozdorjává fog törni a hajó, mert már jártál erre egy másik hajóval amivel ez történt és mivel ő a barátod, ezért megbízik benned és eltekeri a kormányt, hogy elnavigáljon ezekről a vizekről.
  5. Mert nem kell úgy csinálnod, mintha lennél valaki, mert a barátaid azért szeretnek aki vagy és persze tisztában vannak a rossz tulajdonságaiddal, ennek ellenére elfogadnak azokkal együtt,  hiszen tudják, hogy nekik is vannak. Nem megvetnek a démonaidért, hanem segítenek legyőzni őket.
  6. Mert mikor jönnek a kalózok akkor együtt fogtok harcolni vállt vállnak vetve, nem pedig azon fogtok dolgozni, hogy melyőtök jöjjön ki jobban a szituációból. Hiszen ez a ti hajótok, mindannyitoké, nem valaki másé…
  7. Mert mikor a barátaid hajójával utazol, otthon érezheted magad rajta, meg nem zavar, ha felfröccsen a víz, mert tudod, hogy mikor vihar van akkor mindenkire ontja az ég egyformán…

Egy szóval tapasztalataim szerint, sokkal jobb, ha az ember barátokkal van körbe véve, mint megfizetett, vagy agy mosott emberekkel, akik különböző okok miatt képesek az együttműködésre. Mert ez csak ideig óráig tart, hiszen a pénz és a filozófia nem képes összetartani egy csapatot sem a kietlen tengeren és óceánon sem. Ezért jó, ha vannak barátaid, és ezért jó, ha megbecsülöd őket. Különben a hajózás, avagy maga az élet nem egy nagy kaland, hanem kőkemény meló lesz.  Amit bárki tud csinálni ideig óráig, de nem egy életen át…

“Vagy valóra váltod az álmaidat azokkal az emberekkel, akik hasonló dolgokat álmodnak, vagy valaki másnak a valamilyen más álmait fogod valóra váltani.”

A döntés a tiéd!