Menü

A forró kályha példázata


kandallóA fegyver felkavarta egy kissé a lápot. De főleg csak ott, ahol volt láp. Azoknak az embereknek, akiknél a láp amúgy sem túl sok és amúgy is folyton azon vannak, hogy egyre kisebb legyen nem okozott problémát.

Közösség építés

Közösségre szükség van. Ez nem kérdés. És igazából ez nem is egy olyan pont amivel vitázni érdemes. Az viszont, hogy milyen ez a közösség, az már sokkal kényesebb téma. Kik legyenek egy közösség vezetői, barátai, milyen normák és erkölcsi elvek szerint működjön egy közösség, az sokkal finomabb kérdéseket vet fel.

Azt gondolom, hogy közösséget építeni, közösség építő emberek tudnak. Ők olyanok, akik bármit tesznek, így is meg úgy is köréjük gyűlnek, kíváncsiak rájuk, értékelik a véleményüket. Mert tudnak adni valamit abból amijük van. De nem hogy csak adni tudnak, hanem adni is akarnak. Azt kell mondanom, hogy mivel Krisna a mindenkit vonzó, ezért minél inkább megnyilvánul ez a mindenkit vonzó potenciál, az adott személy annál több másikat tud vonzani. Ez a potenciál gyakran hírnévként nyilvánul meg, olyan emberekben akik ezt előző (vagy ebben) életükben kiérdemelték, vagy ki küzdötték maguknak. Aztán, hogy mihez kezdenek vele, az már megint egy másik kérdés.

A Hírnév

Láthatjuk, hogy a hírnevet és követőket nem olyan egyszerű hétköznapi emberek számára elviselni. Főleg a híres nők szoktak nehezen megbirkózni azzal, ha sokan vágynak a társaságukra. De férfiaknak is problémát jelent. Általában a sztárok, a drogok, alkohol vagy más állatságok “menedékébe” próbálnak menekülni a sok gondolat és meditáció elől, amit nem tudnak elviselni.

Mert mi is történik? Semmi más, mint hogy ha valaki ismert, akkor azok akik őt ismerik, vagy hallanak róla, folyamatos meditációban részesítik. Manapság a média, (tv, rádió, net.) folyamatos hírverést képes csinálni ezeknek az embereknek, így ha bárki kíváncsi rájuk, csak meg néz róluk egy videót, egy képet stb. És attól függően, hogy ugye az a videó, vagy kép mit sugalmaz, milyen motivációval került be az éterbe, úgy fog rá gondolni…

Ezek az emberek köré közösségek épülnek. És ők vagy tudnak mihez kezdeni a hírnévvel, vagy nem. A hírnévből származó visszahatások nem azonnal ütnek. Például, ha valaki egyik napró la másikra szerez 10000 rajongót, akkor azt eleinte még fel sem fogja. Hiszen az addigi élete, mentalítása, megvédi. de az a sok ember által küldött gondolat, meditáció, amikor rá gondolnak, szép lassan behatol a mindennapi életébe, világába, és felforgatja teljesen.

Mikor megérzed mások gondolatait

Biztos volt már mindenkinek olyan élménye, hogy erősen gondolt valakire, és az a valaki felhívta, vagy küldött egy mailt, sms-t, vagy csak pont mind a ketten hívni akarták egymást… Ez ugyan az, csak nagyban, és egyoldalúan. Mert míg ismerőseink érzései, gondolat hullámait ismerjük, hiszen oda-vissza kapcsolatról van szó, addig a hírnévből származó kapcsolatok általában egyoldalúak. Hiszen melyik az a híres ember aki képes az össze rajongóját megismerni. Egyik sem..

És itt jön a nagy számok törvénye. Mert minél többen gondolnak rád, annál több energiát, gondolatot kapsz. Ha pozitívan gondolnak rád, mert szeretnek, akkor fejlődsz, ha épp ellenkezőleg, akkor meg szenvedsz.(És minél többen vannak, annál többféle embernek a gondolatait, érzéseit kell elviselni.)

Ugyan ez igaz politikai, vagy vallási, vagy vállalati, vagy mindenféle szervezet vezetőire is. Ezekbe a pozíciókba már általában nem természetesen kerülnek az emberek, hanem ismeretség, pénz, vagy végzettség alapján. De itt is minél több ember ismeri őket, hall róluk, annál több dolgot kell elviselniük. Ha nem elég erősek lelkileg, akkor bizony úgy fognak szenvedni mint egy kutya.

Egyszer fent, egyszer lent

Szóval a közösség építés, teremtés egy nagy felelősség, és bizony nem sokan képesek rá. Egészen egyszerűen azért, mert mi magunk Krisna parányi szerves részei vagyunk, nem pedig a Mindenható. ez azt jelenti, hogy minőségileg azonosak vagyunk Istennel, de mennyiségileg nem. Vagyis mi nem tudunk viszonozni, csak maximum 20-30-emberrel. Krisna viszont tud mindenkivel viszonozni.

Ha egy potenciálisan felhatalmazott ember képes felfogni, hogy a hírnév az nem ő, az nem neki szól, csupán megnyilvánult egy töredék benne Sri Krisna hatalmából, és ezt vissza tudja ajánlani az Istenkének, akkor képes lesz kiegyensúlyozott emberi életet élni. Mert az ezzel járó terheket is át veszi tőle ilyenkor az Istenke. Ha ezt nem érti meg, és nem gyakorolja, akkor az anyagi energia egyszer fent, egyszer lent működése fogja rángatni. Vagyis lehet, hogy egyik pillanatban eufórikus extázist érez attól, hogy áll a színpadon és sok ezren tapsolnak meg sikongatnak neki, a másikban meg egyedül ül egy sötét szobában és ugyan ettől a súlytól depressziós…

Minél inkább élvezünk egy anyagi helyzetet, annál jobban fogunk tőle szenvedni. Mikor valaki azért akar egy közösség tagja lenni, mert akkor ő is lesz valaki, akkor egy kezdőről beszélünk. Először mindenki át megy azon, hogy Ő most bizony tartozik valahová, és ettől jobb másoknál. Minél kevésbé sikerül levetkőzni ezt a mentalítását az idők folyamán annál inkább erősíti magában azt, hogy minél komolyabb pozícióba jut az adott közösségen belül, annál jobb másoknál. de egy nap eljön a pillanat, mikor ki derül számára is, hogy bizony ez nem így van. Min él inkább törtet és ragaszkodik valaki egy anyagi pozícióhoz, annál inkább fog szenvedni mikor az veszélybe kerül, vagy el is veszik tőle.

A forró kályha példázata

Egy lelkileg fejlett személynek nincs szüksége anyagi megjelölésekre, pozíciókra, de még csak követőkre sem. Jól el van magában. De mikor az emberek találkoznak vele, akkor automatikusan csatlakozni akarnak hozzá. Hogy egy nagyon kedves jó barátom szavaival éljek: “Hidegben a forró kályhának nem kell reklám” .

Minél inkább fáznak az emberek, annál inkább a meleg helyeket fogják keresni. Ilyenkor nem azt nézik, hogy minek van kályha formája, hanem azt, hogy honnan jön a meleg. És automatikusan ott összegyűlnek. Ha közben valaki próbálja őket meggyőzni, hogy menjenek egy sokkal nagyobb, de hideg kályhához, mert ott többen elférnek, vagy mert azt egy híres kályhaépítő mester építette, ezt meg ahol most vannak, csak valami kőműves gyerek dobta össze egy kis sárból, meg vízből, akkor lehet, hogy lesznek olyanok akik ott hagyják a meleg kályhát, de idővel vissza fognak térni, mert ha nincs befűtve a nagy és híres kályha, akkor igazából teljesen hiábavaló a létezése.

Végkövetkeztetés

Nem szervezni, meg tervezni, meg keverni, meg kavarni kell. Nem fórumokat kell és nagy megbeszéléseket kell tartani, hanem egészen egyszerűen be kell gyújtani a kályhát. Ha nem tudod, hogyan kell begyújtani, akkor alázatosan érdeklődj azoktól akik maguk a forró kályhák, és vonzzák az embereket.

Én is ezt igyekszem tenni.

Akik ezeket a dolgokat megértik, vagy legalább elgondolkoznak rajta, azok törekvő emberek, akik szeretnének fejlődni. A többieknek meg köszi, hogy benéztetek. :)