Menü

A Gurkhák földjén – Gorakhnatha gyermekei


Tegnap este jöttünk meg Nepálból. Nepál egy elég színes ország, ahány ember annyiféle dolgot láthat és hangsúlyozhat ki belőle. Nekem természetesen a legendás Gurkha harcosok földje ez, én ezt mentem megnézni.

gurkha warriors

A Nepáliak, a Nepáli Gurkhák egy ősatyától, Gorakhnatha-tól eredeztetik magukat. Ő egy amolyan harcos szerzetes volt. Aki egyszer egy meditáció után, elment egy faluba, hogy kolduljon ételt és italt. De nem adott neki senki semmit. Ezért bosszúbol le ült a faluban és meditálni kezdett. Oda hívott rengeteg kígyót maga köré, hogy az embereknek félelem ült a szívében. Évekig meditált, és még az volt a plusz a történetben, hogy az eső sem esett addig míg meditált. Olyan mélyen meditált, hogy senki nem tudta megtörni a meditációját semmivel, valamint a rengeteg kígyó miatt a közelébe sem mertek menni.

A falubeliek nagyon tanakodtak, hogy mitévők legyenek, hiszen már évek óta nem volt eső, mire kitalálták, hogy szerveznek a helyi templom istenének, az Úr Sivának egy Ratha-yatrat, egy szekér fesztivált. Hatalmas szekérre tették az úr Sívát, és mikor az elhaladt Gorakhnath előtt, ő visszatért meditációjából, és abban a minutumban elmentek haza a kígyók, valamint eleredt az eső.

Ennek az eseménynek egy templomot is emeltek Kathmandu közepén, ahol ott van Gorakhnath murtija mind a mai napig, meditációban.

Meg még rengeteg legendás történet van az ő életéből, de a lényeg az, hogy végül lettek gyerekei, akik sokasodtak és így ők lettek a legendás Gurkha harcosok.

Az angolok 2 éven keresztül próbálták elfoglalni Nepált, sikertelenül. Hiszen a hegyek között nem tudtak komoly győzelmeket aratni, a hatalmas hegycsúcsok és a Himalaya kegyetlen viszontagságai közt megbúvó apró településeken és a zord életkörülményekhez szokott különleges harcosokon, akiknek az élet és halál nem egy távoli legenda csupán, hanem egészen kisded koruktól a mindennap része.

Aztán az angolok is belátták ezt, és inkább szövetséget kötöttek az országgal, valamint rettenthetetlen harcosaikat a saját hadseregük részévé tették. Azok pedig, akik bizonyítani tudták, hogy egyenes ági leszármazottai Gorakhnathnak, őket egyből tiszti rangra emelték.

Nepálban a rendőrök, a biztonsági őrök, meg mindenki kap Gurkha kiképzést, de az egész nép, még az asszonyaik szemében is ott van a harcosok pillantása. Nekem nagyon különleges élmény volt, ezen a földön, ezekkel az emberekkel találkoznom.

Hamarosan digitalizálom a naplót is, amit kézzel írtam a Nepalban töltött két hét alatt, addig is, itt egy dokumentum film amit az angolok csináltak a legendás szövetségeseikről: