Menü

A Krisnások mit gondolnak a Karácsonyról? A Krisnások mit gondolnak Jézus Krisztusról?


betlehem
Tegnap előtt megkaptam az AkhandaNáma lemez frissen elkészült darabjait. A rendeléseket feladtam a postán, és elvileg akár karácsonyra a fák alatt lehet. Ebből az alkalomból beszélhettem ismét Govinda prabhuval, aki Vrindavanban él és egész nap a legősibb és legtökéletesebb imát, az örökké változatlan mahamantrát énekli…

Sri Krisna a pásztorSzóval Karácsony van. Az Úr Jézus Krisztus megjelenési napja. Ezt ünnepeljük. És igen én is ezt ünneplem, sőt az összes Krisnás ezt ünnepli.
A társadalomban ez a nap „csak mint a szeretet ünnepe” szerepel. Persze ez mostanában már nem azt jelenti, amit eredetileg jelentett az ünnep. Most ha az ember megnézi a karácsonyra készülődést, csak az őrültekházát látja a bevásárló központokban, meg a pénzhajhászást mindenhol.

Igazából a karácsony egy ősi ünnep. Azt hiszem a teremtés kezdete óta ünneplik ezt a napot. Legjobb tudásom szerint minden kultúrában esik erre a napra, vagy a környékre valamilyen ünnep. Jézust majdnem minden nagyobb egyház, vagy vallás elfogadja, mint Isten fiát, vagy mint nagyszerű prófétát, vagy tanítót.  Legalábbis mikor beírtam a gugliba, hogy mióta van karácsony, akkor ilyesmikről volt szó a legtöbb cikkben. :)

Persze sokan próbálnak sok mindent belemagyarázni, ebbe az ünnepbe. Sokan próbálják meg elferdíteni az ünnep eredeti jelentőségét.
De a Karácsony eredetileg mint Jézus Krisztus megjelenésének az ünnepnapja lépett be a köztudatba. Eredetileg erre emlékeztek az emberek ezen a napon. Aztán mivel Jézus Krisztus igazából a szeretetről és oda-adásról prédikált, sőt személyes példájával tanította a népet a szeretetre és oda-adásra, így az emberek elkezdtek ezen a napon olyan dolgot tenni, amit más napokon nem szoktak, hogy így emlékezzenek Jézusra. …Az emberek elkezdtek Adni…


Elkezdtek először a szegényeknek, aztán szép lassan egymásnak is ajándékokat adni. Eleinte ez tényleg szeretetből mehetett, hogy akkor ahogy Jézus tette, mi is adjunk, önzetlenül, viszonzást nem várva. Aztán ahogyan a materializmus egyre inkább háttérbe szorítja az Istenbe vetett hitet, úgy alakul át ez a szokás is. Mára pedig nem nagyon marad más belőle, mint hogy a családok talán összegyűlnek és megajándékozzák egymást. Néhány szervezet még gondol a szegényekre, sőt néhányaknak ilyenkor könnyebben nyílik meg a szívük, hogy segítsék a valóban szegényeket, de ahogyan elmúlik az ünnep, úgy múlik el a karácsony „együtt érzés” is a világból, hogy helyét ugyan úgy az önzés, a kéj, a düh, mohóság, irigységnek való hódolás vegye át.
Mára már odáig fajult a helyzet, hogy az emberek úgy mérik ki mennyire szereti őket, hogy mennyibe került az ajándék amit kaptak tőle. Sőt olyat is tudok, aki senkinek nem „vesz” semmit, hanem saját magát lepi meg valamivel, amire egész évben gyűjtött…

Sajnos idáig torzult a megváltó, Jézus Krisztus élete kezdetének ünnepe, mely eredetileg arra hívatott, hogy legalább egy napra megpróbálhassunk hasonlatossá válni ő hozzá, hogy legalább az év egy napján ne akarjunk semmi mást, csak adni.
Mert Jézus tehetett, vagy mondhatott bármit (Mármint belemagyarázhat bárki bármit), az életének fő tanítása, mint bármelyik másik nagyszerű személyiségé, aki egyenesen a lelki világból szállt alá, vagyis Isteni küldöttként (Saktyavesa-avatára) érkezett el közénk Isten akaratából, az ez: Adj! Add oda mindened! Add mindened Istennek, hiszen úgy is mindened az Övé… :)

A Krisnahívők mind elfogadják Krisztust, mint Isten küldöttét. Főleg azért, mert a tanításai nem ellenkeznek a védák tanításaival, sőt. Azt kell, hogy mondjam a keresztény és védikus tanítások ugyan azok. Ugyan azon elveket tanítják. Legfeljebb a hely idő és körülmény szerinti különbség lehet a tanítások értelmezésében, de a vallás elvei akkor is egyek minden Isten által kinyilatkoztatott vallásban. Mivel csak egy Isten van, ezért nincs értelme azon vitázni, hogy melyik vallás az igaz.
Jesus Krisna
Nincsenek igaz és hamis vallások, csak igaz és hamis emberek vannak. Egy igaz keresztény érteni, tisztelni és szeretni fog minden élőlényt, ahogyan egy igaz Krisna-hívő, vagy egy igaz Muzulmán is így fog tenni…

A gondok csak  akkor kezdődnek mikor valaki elkezdi azt hinni magáról, hogy ő igaz hívő…
Mert ekkor különbnek látja magát másoktól, ami a büszkeség első lépcsője. Ez megnyilvánulhat családon, gyülekezeten, egyházon, vagy nemzeten keresztül, de a lényege az, hogy ha valaki fölé helyezzük magunkat, vagy azt amit csinálunk, akkor igazából nagyon rossz úton járunk.

Szóval  megkérdeztem az én Vrindavanai babaji barátomat, hogy ők hogyan ünneplik ott Krisna születési helyén, a nagyszerű bhakta, az Úr Jézus Krisztus megjelenésének napját, a Karácsonyt.

Erre ezt felelte:

Vrindavanban minden nap Karácsony van.
Radhe-syamasundara Christmas
Akkor
Boldog, Krisna-tudatos Karácsonyt és új évet kívánok evribádinak

Gouranga ;D
ui: És a műtét? Igen úgy néz ki látok. Jobban mint valaha. Már csak az kell, hogy így is maradjon és ne gyógyuljon vissza… (Ezt kérem karácsonyra?) :)