Menü

A négy korszak


Négy korszak van egy teremtésben.

Az
első a Satya-yuga 4×432000 év. A második a Treta-yuga 3×432000 év. A
harmadik a  Dvápara-yuga 2×432000 év és a végén a Kali-yuga 432000 év.

A vallásnak négy elve, lába van: tisztaság, kegy, lemondás, igazmondás. Ahogy telik múlik az idő, ezek a korszakok váltogatják egymást. Ahogy csökken a korszakok időtartama, úgy lesznek az adott korokban élő népek egyre romlottabbak, egyre vallástalanabbak. Ez abban nyilvánul meg, hogy minden korszakban eltörik egy lába  Dharmának a vallásosságot szimbolizáló bikának.

Most Kali-yuga van. A Kali-yugában már csak egy lábon áll Dharma, a vallás. Ez az igazmondás. 

Ezt a korszakot a hazugság és álszentség korának is nevezik. De hívják még a félre értések és a veszekedések korának is. Mivel Kali a bűn személyisége, aki uralkodik ezen a korszakon, igyekszik mindent megtenni, hogy ez az utolsó láb is eltűnjön… Az emberek minden kis apró jelentéktelen dolgon össze tudnak veszni, mivel nem ragaszkodnak az igazsághoz, és az abszolút igazsághoz meg aztán pláne nem. 

Mikor pedig a Kali-yuga is végetért, akkor eljön a "világ vége". Az Úr Siva táncol egy nagyot, és a léptei nyomán tomboló lángok felperzselik az egész Univerzumot. Aztán Brahmá, Krisna vagyis Isten felhatalmazottja újra megteremt mindent és az egész kezdődik előről.

Most kb. 5000 év telt el ebből a Kaly-yugából. Már most nagyon kifordult emberi mivoltából a társadalom, de a szentítások szerint ennél még sokkal durvább lesz…

De!

Jelenleg egy arany-kor van kibontakozóban, ami 10000-évig fog tartani. Ez is mindenképpen be fog következni, mert minden le van írva, a védákban, India ősi szentírásaiban. Az aranykor úgy fog megnyilvánulni, hogy az egész bolygón el fog terjedni Isten szent neveinek az éneklése. Hare Krisna Hare Krisna Krisna Krisna Hare Hare Hare Ráma Hare Ráma Ráma Ráma Hare Hare. Ez egy szent mantra. Man-elmét tra-pedig felszabadítást, tisztítást jelent. Ezt a mantrát az Úr Caitanyia mahaprabu terjesztette el Indiában.

Nem is olyan régen pedig, 20-30-éve elérkezett Srila Prabhupáda kegyéből ide a nyugati világba is. Most már mi is énekelhetjük. :)  Aki a halál pillanatában ezt a mantrát tudja énekelni, annak soha többet nem kell megszületnie…

A halál pedig bármelyik pillanatban véget vethet kis életünknek, úgyhogy mindig énekelni kell. Sok sikert.

Gouranga