Menü

A pletykákról


Ezt a kis cuccot, lelki tanítómesterem írta a pletykálásról. Ez egy nagy probléma és akadály minden olyan közösségben, amibe kettőnél többen tartoznak…

pletsó

Kedves bhakták!

Kérlek, fogadjátok áldásaimat! Minden dicsőséget Srila Prabhupadának!

Egy a magyar yatrában már régóta tartó problémával szeretnék foglalkozni, ami gyakran fordul elő a templomokon belül és kívül egyaránt. Egy szóval kifejezve ez a pletykálás.

Amikor Caitanya Mahaprabhu Raghunatha dasa Goswamit tanította, a következőket mondta:

gramya-katha na sunibe, gramya-varta na kahibe
bhala na khaibe ara bhala na paribe

Az első sor azt jelenti, hogy „ne hallgass pletykálást és ne pletykálj!”

Nagyon érdekes, hogy Caitanya Mahaprabhu ezt választotta, mint első utasítást.

Mit jelent a pletykálás a bhakták esetében? Íme néhány példa:

Egy másik bhakta szerencsétlenségéről, nehézségeiről, lelki kínlódásáról stb. beszélni a bhakták között.
Kritizálni a vezetőket a döntéseikért stb. más, általános bhaktákkal.
A vezetőknek lebecsülni a hozzájuk tartozó bhaktákat más bhakták előtt, vagy olyan más vezetők között beszélni róluk, akiknek nem tartozik a felelősség köréhez, hogy ismerjenek ilyen információt.
Világi témákról, vagy olyan témákról beszélni, melyek nem állnak kapcsolatban az odaadó szolgálattal.
Elfogadni bizonyítékként valamit, amit „XY mondott”, második, harmadik, negyedik szájból hallva, és azt tovább adni másoknak.

A listát lehetne folytatni.

A pletykálás a vaisnava aparadha kategóriába tartozik, akár vezetők csinálják, akár mások, ezért a lelki fejlődésre nézve ártalmas. Ugyanakkor jelzi, hogy valaki nem tudja szabályozni a nyelvét, aminek a következménye, hogy a többi érzéke felett is el fogja veszteni az uralmat.

A pletykálás hatása a következő:

 • Lecsökkenti a bizalmat a bhakták között.
 • Elpusztítja a szolgáló hangulatot.
 • Pazaroljuk vele az időnket és az energiánkat, ami Krisnáé.
 • Sértéseket követünk el egymás ellen.
 • Ellenséges és kritikus légkört teremt, aminek a hatása az, hogy lesznek bhakták, akik elmennek, mások pedig nem fognak jönni.

Történik ez a magyar yatrában? Azt hiszem, ti nálam jobban tudjátok.

Néhány ötlet:

 • Mit tegyünk, amikor valaki a jelenlétünkben pletykál?
 • Változtassunk témát, javítsuk ki őket vagy hagyjuk el a társaságukat.
 • Mit kell tenni, ha akarsz mondani valami fontos dolgot?
 • Csak a megfelelő személynek mond.
 • Mi van akkor, ha valamilyen nehézségben személyes támogatásra van szükséged?
 • Néhány közeli baráttól, az autoritásodtól kérd. Ne csinálj belőle egy közügyet.
 • Mi a teendő, ha az autoritásoddal van problémád?
 • Menj a problémáddal az ő közvetlen autoritásához.
 • Ha akarsz valakiről beszélni, azt csak az ő jelenlétében tedd.
 • Ne kritizálj vagy gúnyolj ki senkit, ha csak nem az az Isten adta kötelességed, és akkor is csak az ő jelenlétében tedd.
 • Bármikor dicsőíthetsz bhaktákat, bárkinek, bármikor mondhatsz jó dolgokat. De panaszkodnod csak a feljebbvalóidnak lehet, senki másnak.
 • Ami a pletykálásért jár, az jár a pletyka hallgatásáért is.
 • Semmit se fogadj el bizonyítékként, amit nem közvetlenül hallasz. Ne hidd el, hogy igaz, amikor valaki azt mondja, hogy „Valakitől hallottam, hogy…” Ritkán van, hogy igaz.


A pletykálás azt jelzi, hogy valakinek éretlen a személyisége, hajlamos mások fölé kerekedni azáltal, hogy lehúzza őket, valamint lelkileg gyenge.

A megoldás a józan ész – ha akarunk egy megoldást.

Az a kérésem, hogy minden bhakta tanulmányozza a saját viselkedését és nézze meg, hogy vétkes-e amiatt, hogy többé kevésbé jellemző rá az ilyen viselkedés.

Tegyétek a következőket:

Megkérem a templom prezidenteket, hogy tartsanak széleskörben ista-gostikat erről a témáról. Ez azt jelenti, hogy több, mint egyszer.
Ha terjed valamilyen szóbeszéd vagy pletyka, kérem a templom prezidenteket, hogy minden résztvevőt vonjanak felelősségre, javítsanak ki.
Ha az autoritások, pl. templom prezidentek pletykálnak, kérem a bhaktákat, hogy azt jelezzék közvetlenül a pletykáló személynek, majd a templom tanácsnak, és ha ők nem tudják vagy akarják kijavítani, hozzátok az ügyet hozzám.
A felelősségre vonás, kijavítás a következőket jelenti: nyilvános bocsánatkérés a sértők által szóban vagy írásban, a brahminikus jogok elvesztése, és végső esetben, ha ismétlődő sértésről van szó annak a jognak az elvesztése, hogy valaki templomban lakjon, ha templomi bhakta, vagy hogy látogassa a templomot, ha kint élő bhakta.

Ha többet akartok tudni a témáról, kérlek, hogy tanulmányozzátok Srila Prabhupada könyveit a témáról. Had tegyük a magyar yatrát egy olyan hellyé, amely ideális az odaadáshoz, azáltal, hogy egy olyan légkört teremtünk, amely kedvező a bhaktinak. Szüntessük meg a pletykálást.

Örök jóakarótok Srila Prabhupada szolgálatában,
Sivarama Swami

Íme néhány idézet Prabhupadától:

„Nagyon jó az a javaslatod, hogy a Vrndavanaba látogató bhakták prédikálással és japázással foglalkozzanak, ne pedig pletykálással. Az volt az utasításom, hogy ez jusson el a GBC-hez és alkalmazzuk. Az életünket Krisna szolgálatának szenteltünk, hol van hát helye az alvásnak és pletykálásnak? Láthatjátok a saját példámat, egy pillanatot sem vesztegetek el. Ez a tétlenség a karmik dolga. Őket látjuk parkokban üldögélni pletykálni, „a vejem azt mondta…”, „ez az ember becsapott”. De ilyen dolognak nincs semmi keresni valója az odaadó szolgálatban, tehát jó a javaslatod.”
Levél Gurudasanak, Kalkutta 1977. február 5.

„Ez a sravanam kirtanam vishos. [SB 7.5.23]. Ez a Bhagavata. Nem pedig valami más ostoba beszéd, pletykálás. Csak hallani és énekelni.”
Lecke, Srimad-Bhagavatam 5.5.6 — Vrndavana, 1976. október 28.

„Ahogy aktívak vagyunk a karma, a karmi életben, úgy a bhakti élet és aktivitásról szól. Nem pedig arról, hogy tétlenül üldögélünk vagy pletykálunk. Kell találnunk valami munkát, hogy szolgálhassuk Krisnát. Ez a bhakti élet.”
Lecke, Odaadás Nektárja — Vrndavana, 1972. november 1.

„Ne csináld azt. …és ostobaságot beszélni, pletykálni valamiről, ami nem áll kapcsolatban a Krisna-tudattal. Rá vagyunk szokva. El kell kerülni. …Prajalpah, szükségtelen pletykálás. Ahogy az emberek vesztegetik az időt azzal, hogy fognak egy újságot és órákig beszélnek. Ezeket a dolgokat el kell kerülni.”
Távozási lecke — Caracas, 1975. február 25.

„Senki se legyen tétlen, ne pletykáljon és aludjon. Akkor használja… Ez legyen az elv. Mindenki legyen lefoglalva a Krisna-tudattal, s akkor az élet sikeres.
Szobai beszélgetés — New Orleans , 1975. július 31.