Menü

A rőzseszín ködről


Zenei aláfestés a bejegyzéshez: Víg Mihály Valuska

 

Egyre másra beleszaladok mindenféle emberekbe (pl:drc), akik ezt vagy azt gondolnak a vallásról, illetve a vallás gyakorlóiról. Mindenkinek meg van a véleménye, viszont ezek a vélemények nagyban függenek attól, hogy a hangadók, a vélemény vezérek mit gondolnak dolgokról.

pink smoke, rózsaszín felhő

Például sokan azt gondolják, hogy a vallásnak, illetve a vallások gyakorlásának egy amolyan rózsaszín ködnek kell lennie, amibe semmi nem piszkíthat bele, és ahol a legkisebb nézeteltérés sem fordulhat elő, mert akkor az már nem Istentől, hanem a gonosztól van.

A Krisna-tudatot  is gyakorlóival együtt  sokan egy ilyen vallásnak gondolják. Sőt mi több, vannak olyan gyakorlói is a Krisna-tudatnak akik ezt gondolják, sőt mi több, ezen meggyőződésüket igyekeznek másoknak is hangoztatni. Persze ezek az emberek azért gondolkodnak így, mert gyenge, vagy egyáltalán nincs is hitük nekik.

Mert a hit ha erős, akkor nem okoznak apró e-világi problémák kizökkenést belőle. Hiszen ha az embernek erős meggyőződése, erős hite van, akkor nem fog egy vad inkvizítorként reagálni egy esetleges másféle nézőpontra. Hiszen hite pont erről kéne, hogy szóljon, hogy tudja, ha valaki akar fejlődni, akkor úgy is csak ideig óráig van meggyőződve épp aktuális  mondjuk ateista álláspontjáról.

Tény, hogy ha a Krisna-tudatot gyakorolja valaki, és komolyan gyakorolja, és olyan emberek között él, akik szintén komolyan gyakorolják, akkor nagyon kevés problémája lesz, és szavakkal ki nem fejezhetően más színvonalon fog élni, mint egy esetlegesen átlagosan ateista, esetleg materialista kortársai. (Lásd pl Krisna-völgy)

képforrás:franka-egom.ofm.hu

Kersztény mártírokDe ha valaki éppen egy nem ilyen ideális helyzetben él, hanem maga is törekszik csak eljutni a szilárd hit szintjére, akkor mindenben és mindenkiben ellenséget fog látni, akinek a véleménye akár csak egy parányi mértékben is el tér az ő épp aktuális meggyőződésétől, vagy valahogyan nem tudja beilleszteni az adott szentírásról, vagy vallásról alkotott képébe.

Vagyis egy jó tanácsot tudok adni az ilyen problémák elkerülésére:

 

“Legyél nyitott, és az Isten szerelmére, ne hidd már el magadról, hogy a te megvalósításaid és tudásod a legmagasabb rendűek ezen a föld kerekségen.”


Például vannak olyanok akik szerint az ilyen eseteket, mint például amit ebben a bejegyzésben is leírtam, eltitkolandóak, takargatni valóak lennének, vagyis nem kéne  legalább az internetre feltenni őket, mert az olyan embereknek, akiknek még nem olyan erős a hite, könnyen elmehet, ha ilyet olvasnak.

De én épp az ellenkezőjét gondolom erről. Ez alatt természetesen nem azt értem, hogy minden ürüléket ki kell teregetni, hiszen azzal valóban ezt érnénk el. Viszont néha meg kell mutatni az efféle árnyékos oldalak iskola példáit is, amiket természetesen nem azok követnek el akik évek óta, törekvően és komolyan gyakorolják a Krisna-tudatot.

Hanem pont azok, akiknek egy szép mézes mázos rózsaszínnel beáztatott cuppanós maszlagot igyekeztek beadni arról, hogy bizony barátom milyen is Krisnásnak lenni. Mert Krisnásnak lenni tényleg a világ legcsodálatosabb dolga, ha az ember igyekszik őszintén járni ezen az úton, akkor tapasztalhatja ezt nap mint nap, minden pillanatban.

De idáig el is kell jutni. Ami pedig azt jelenti, hogy le kell győznünk magunkban olyan nemkívánatos tulajdonságokat, mint a kéj, düh, mohóság, irigység, büszkeség, illúzió. Elismerés, gazdagság, követők és hírnév utáni vágy. Mert amíg ezeket nem tesszük le, addig ezeken a lencséken keresztül fogjuk látni a világot, Istent, a vallást, és a vallás gyakorlóit, meg minden mást is, ami történik velünk a világban. És akkor bizony ha nem akarjuk ledobni ezeket a torzító lencséket a szemünk elől, akkor könnyedén veszíthetjük el a látásunkat, vagy könnyen láthatjuk másnak a dolgokat mint ahogyan azok valójában vannak.

A hitet úgy mondják sanskrittül, hogy sradhá. Erre a minden kétséget elsöprő tiszta hitre kell szert tennünk először ahhoz, hogy elkezdődhessen a szívben az a folyamat amit úgy neveznek, hogy anartha nivritti. Vagyis a nem kívánatos tulajdonságok eltávolítása tisztítása. De nagyon fontos megérteni, hogy amíg nincs tiszta hit, addig nincs anartha nivritti sem. Addig csak a torz valóság marad, amit a feljebb említett lencséken keresztül látunk.

És ilyenkor bizony az ember gyakran követ el hibákat, olyan tetteket, amik úgy tűnhetnek egy rózsaszínben úszni akaró személy számára, mint elviselhetetlen dolgok. Azok a gyakorlók akik viszont szert tettek a folyamat tudására, ismerésére, és elég józansággal rendelkeznek ahhoz, hogy az adott szituációban felismerjék az ilyen dolgokat, ők képesek toleranciával viseltetni és képesek segítséget nyújtani az ebben a cipőben járó kezdőknek.

Én is egy ilyen kezdő vagyok, és rengeteg hibát követek el nap mint nap. De nem aggódok, mert hiszek benne, hogy a többi ezután következő lépcső is ott lesz, ahol van már öröktől fogva, hiszen tapasztalom, hogy amiken eddig is túl jutottam, azok is ott voltak mindig is. Csak bátorság kellett ahhoz, hogy az ember megmerje lépni őket. És ha bár még csak nem régen indultam el ezen az Isten felé vezető úton, azért csak látom, hogy hiteles és működik.

A cél természetesen a lelki világ, amit szintén csak nem neveznék rózsaszínnek, hiszen a lelki energia maga a tökéletes sokszínűség, ahol Sri Krisnával az Istenség Legfelsőbb Személyiségével és örök társaival végezhetjük örök kedvteléseiket.

Más esély nincs, mint fohászkodni, hogy megkapjuk a tiszta vaisnavák kegyét, hogy szépen haladhassunk a lelki világ felé vezető lépcsőn…

(Ja és ezek nem az én saját gondolataim, mint ahogyan senkinek sincsenek saját gondolatai, hiszen azokat is mind úgy láttuk, hallottuk, tanultuk valahol valakitől. Isten a vágyainknak megfelelően megnyilvánítja a meggyőződéseinket, hiszen annyira szeret bennünket, hogy minden vágyunkat teljesíti:

“Isten függetlenséget adott mindenkinek, ezért ha valaki az anyagi élvezetre vágyik, és őszintén az anyagi világ félisteneihez fordul, hogy teljesítsék óhaját, akkor a Legfelsőbb Úr, aki Felső lélekként mindenki szívében jelen van, megérti vágyát, s biztosítja számára a lehetőséget az anyagi élvezetre. Ő minden élőlény legfelsőbb atyja, ezért nem korlátozza függetlenségüket, hanem minden lehetőséget megad nekik, hogy anyagi vágyaik teljesülhessenek. Felmerülhet a kérdés, miért ad meg a mindenható Isten minden lehetőséget az élőlényeknek az anyagi világ élvezetére, ha ezzel az illuzórikus energia csapdájába engedi esni őket. A válasz az, hogy ha a Legfelsőbb Úr mint Felső lélek nem adna esélyt minderre, nem beszélhetnénk függetlenségről. Így aztán mindenkinek teljes függetlenséget biztosít — mindenki azt tesz, amit akar —, ám végső utasítását megtaláljuk a Bhagavad-gítában: adjunk fel minden más elfoglaltságot, és teljesen hódoljunk meg Neki. Ez az, ami boldoggá teszi majd az embert.”

Bg 7.21 magyarézat)