Menü

A történelem ismétli-e önmagát?


 

   Azt hiszem ha még egyszer sikerülne valami hihetetlenül nagy kegy folytán újra bhakták között élnem, akkor majd ha nem fogom tudni értékelni a társaságukat, akkor remélem ezekre a napokra könnyen fogok vissza emlékezni, hogy ez megváltozzon.

  2000 évvel ezelőtt Isten elküldte Jézus Krisztust, hogy a vallásos elveket tanítsa az embereknek, mind szavakkal, mind tettekkel. Aztán persze vannak akik szívesebben emlékeznek a halálára. Elég szomorú, ha egy ilyen nagy egyéniségnek a halála jobban foglalkoztat valakit, mint az, hogy hogyan élt. De nem csak napjainkban van ez így.

Hiszen mindannyian emlékszünk a történetre, hogy hányan vágyták a halálát már akkor, mikor itt járt a földön. De igazából nem a személye volt az irritáló, hanem a tanítása, a tettei, a tisztasága a tíz parancsolat mint egy alap vallásos elv szerepelt leckéiben, példázataiban.

Ez már akkor is szúrta a szemeket, manapság meg nem is meri az ember megkérdezni valakitől, hogy tartja-e a tízparancsolatot, hiszen a magukat kereszténynek vallók nagy százaléka (Tisztelet a kivételnek.) is csak úgy áll hozzá, hogy én 5-öt, én meg 8-at.

Szóval Sátán avagy Kali nagy befolyással van manapság mindenkire. Annak idején nem csak Jézus Krisztust, hanem egész tanítását igyekeztek elpusztítani. Hiszen tanítványai nem sokkal élték túl mesterüket. Amolyan „hajtó vadászat”-ot rendeztek irányukban.

Ennek az lett a következménye, hogy tanításai, csak olyan embereken keresztül maradtak fenn, akiknek nem volt az érdeke, hogy a teljes abszolút igazságot adják át az embereknek, úgy ahogy az van. Láthatjuk, hogy hány formálya, fordítása stb. van a Bibliai újszövetségnek. Vannak bennük közös pontok, de vannak komolyabb eltérések is, attól függően, hogy ki-mit szeretett volna vele elérni. Mert igazából minek annyi egyház, meg annyiféle szentírás? Hatalom vágy? A vallásos ember szerepében tetszelgés utáni vágy? Vagy csak valaki egyszerűen követőket akar magának?

Igazából mindegy is.

  A lényeg azaz, hogy ami 2000 éve megtörtént Jézus Krisztus tanításával, tanítványaival, az nem történhet meg Srila Prabhupáda tanítványaival, és üzenetével, a védákkal.  Ezen dolgozom. Ez a helyzet.

 

GOURANGA