Menü

Chi-ribú, Chi-ribá, Priccs-Praccs-Pruccs ;PKaptam ma egy videót, egy kedves olvasómtól. Azt kérdezi, hogy mi a véleményem róla?

Mikor megnéztem, eszembe jutott egy nem is olyan régi másik felvételpár, amit így hírdettek annak idején:” A “Yanagiryuken” nevű Daitoryu Aikido mester a KÍ segítségével immár 200 Vale Tudo mérkőzés óta veretlen.” No meg egy ominózus videó felvétel, ahogyan a dojojában oktatja a stílust:

Aztán jött egy ifjú harcos, aki hallott az öregről és kihívta küzdelemre. Az öreg, meg persze belement és kiállt ellene:

No hát akkor ez lett a történet vége…

A véleményem pedig az, hogy igen, miért is ne lehetne lehetséges… De nem hinném, hogy a felvételen szereplő személy és maga a felvétel hiteles lenne. Egyszerű átverés. Nem egy kamu videó, hanem egy kamu mester kamu tanítványokkal.

Én is meg tudom csinálni, bármikor… Nem nehéz…

Úgy kell, hogy egy kicsit elhiteted az edzőtársaiddal, hogy nagyon jó és kemény vagy. Jól odaversz nekik, hogy sajogjon mindenük.

Ha ezt rendszeresen tudod csinálni, akkor egy idő után azt veheted észre, hogy nem is kell hozzá érned az emberhez, csak automatikusan, mikor jön az ütés, összerándul, mikor csavarnád, szinte magától egy gyönyörű szaltót ugrik és nagyon látványosan puffan. Azért csinálja, mert fél. Mikor eljutottál erre a szintre, akkor akik néznek titeket, automatikusan kialakul bennük is ez az érzés, mert látják, hogy mekkora császár vagy és mikor bárkit hívsz ki, általában mindenki így fog reagálni, hiszen ezt látták a többiektől is. Ha esetleg jön egy hitetlen, akkor rajta megint kezdheted a bugyálást, míg belőle is ki nem irtod a reális gyakorlás írját-magját. A legszörnyűbb, mikor maga a mester is elhiszi, hogy tényleg mennyire jó és mennyire jó és hatékony amit csinál. Pedig amit igazából csinál, az nem más mint félelem. Fél a reális küzdelemtől, nem elveket tanít, csak dogmákat (lásd korábban)

Elérte, hogy a tanítványai félelemmel teli tisztelettel rajongják körül, vagyis rettegjenek tőle és egymásnak adják át a legendáját…

De ez igazából csak hazugság az egész. Ő hazudik saját magának, a tanítványok pedig szintén elkezdenek hazudni saját maguknak. Mert azt szeretnék, hogy át legyenek verve.

Krisna mondja a Bhagavad Gitában, hogy bármiben akarsz hinni, én abban megerősítem a hitedet… Ők ebben akarnak hinni, ezért megkapták a hamis gurut és a hamis tanítást.

Magam is ismerek olyan technikákat, mikor nem is kell hozzá érni az ellenfélhez, csak kihasználod az érzékelésének a hiányosságait, meg a félelmét és automatikusan hátra fog hőkölni.

Pont tegnap tréningen, az egyik fiút próbáltam rávezetni, hogy ne féljen amikor támad. Elég volt csak hirtelen széttárnom a kezem, vagy mordulnom egyet ahhoz, hogy megállítsam. Sokszor próbált megütni, de mindig kitaláltam egy újabb trükköt (amit mestereimtől láttam), amire nem számít és eltereltem vele a figyelmét arról amit épp csinálnia kéne, ráfújtam, toppantottam, stb… Mindig megtorpant… De ő egy kezdő…

Én sem vagyok jó, csak már ismerek egy kér trükköt. Tudom, hogy milyen sokat számít a tudat. Mikor a támadó tudatát a sérüléstől, vagy a fájdalomtól való rettegés hatja át, akkor hajlamos edzésen így viselkedni. Szerencsére nálunk Ninjutsun ezt tudjuk és tanítjuk, hogy hogyan gyere le róla.

Mert ezek nem mások, mint a nyugati civilizációban a fogyasztói társadalomban szüleink, tanáraink által belénk nevelt hamis reakciók. Mint például, hogy ha elesel, akkor az fáj, ha vérzik akkor az rossz, ha fáj, akkor az rossz, meg kell ijedned stb… (Ezeknek a nagy részét Sensitől tanultam magam is…)

De az utcán reálban nincs félelem a támadóban, hanem általában csak vak düh, gyűlölet.

Ez van a tudatában, hiszen eljutott egészen odáig a gondolatok fűzésében, hogy most pedig kárt fog tenni benned, el fog pusztítani, meg fog ölni. Mikor ez tölti ki a lényét, akkor egy olyanfajta tudatállapotban van, hogy nem nagyon fog megijedni, meg nem nagyon fog mellé ütni, vagy csak egy legyintésre hátra hőkölni. Mert elhitte, hogy ő az erősebb és gondolatban már le is nyomott. (Ezt meg onnan tudom, hogy az élet beletett már mind a kétfajta szerepbe…)

Szóval Ninjutsun azt tanuljuk, hogy hogyan legyünk tudatosak arról amit épp csinálunk. Ha tudatosak vagyunk, akkor reálisak tudunk lenni, ha nem vagyunk tudatosak, akkor az érzelmeink fognak irányítani bennünket… Mint a fenti videókon…

A chi igen is létezik és igenis lehetséges volna végrehajtani efféle akciókat, de igen nagyon magas szinten kéne lenni hozzá. A chi energia bennünk van és általában a saját testünkre vonatkozólag tudjuk kifejteni a hatását.

Minden nép nyelvében létezik az erőre kifejezés:

  • Chi: Kína
  • ki: Japán
  • Prana: Sanskritt

Ezek nem hókuszpókuszok, hanem a Védákban is leírt 9 misztikus sidhi, amit bárki elérhet lemondásokkal. Könnyebb a legkönnyebbnél, kisebb a legkisebbnél, gondolatok manipulálása stb stb…

De ahhoz, hogy ezt a végtelen energiát így fel tudjuk fogni és alkalmazni tudjuk aképp, mint a videón, nagyon magas szinten kell lenni a lelki fejlődés útján is…

Ezenkívül, ha a tanítványokra valóban olyan erők hatnának, mint amekkorákat esnek, akkor nem hinném, hogy csak úgy ilyen könnyedén fel bírnának állni mindenféle sérülés nélkül…

Az emberek hajlamosak benyelni azt a sok szemetet amit szélhámosok mutatnak videófelvételeken:

Levitáció: Floating top Chi PowerDe ha nem vagyunk szentimentálisak, akkor könnyedén átláthatunk a szitán.

A valóság: Levitron

Nem olyan bonyolult és misztikus a világ, viszont haladni csak fokról fokra lehet benne. Szépen, egyik lépcsőről a másikra. Olyan nem nagyon van, hogy valakiből csak hirtelen efféle képességek törnek elő… Ez a Chi, a belső energia egy megnyilvánulása. Ha valaki rendelkezik efféle erőkkel, akkor ez egy olyan irány amibe inkább el tudja vinni, mintsem a fönti. Persze érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon van-e ennyi időd rákoncentrálni, meg felkészülni egy egy támadás lepattintására élesben…

Shaolinkák:

Karate bo extremeEzek valódi ütések, valódi rúgások, amiket nem mutatnak be senkin élőben, kamera előtt, mert ettől valóban röpködne az ember, de egy efféle röpködésbe könnyedén bele is pusztulna… Na és ha nem csak 1 percig tartana és láthatóan a zene és a nézők nélkül is menne, mondjuk nem jól begyakorolva meg koreografálva folyamatosan támadó ellenfelek ellen…

És ha bárki ismer a környezetében hasonlóan hatékony Chi mestert, mint az első videón, akkor szóljon bátran, mert szeretném megkeresni és megnézni magamnak (Ha úgy tetszik neki menni.). Ha szélhámos leszedem, ha meg tényleg így nyomja, akkor meg a tanítványa leszek és nem bohóckodok tovább a Ninjutsuval. :)