Menü

Cseppek


  Ma kaptam egy szép hosszú e-mailt, régebbi cikkekről amik a ninjutsuról jelentek meg.

  Néhány idézetet kikaszaboltam és idebiggyesztettem, hogy mindannyiunk épülésére szolgáljon. Az összes Hatsumi Senseitől származik, aki a mi Sokénk, kivéve az utolsót, mert az Sveneric Senseitől van… 😉 (Amolyan szíp magyarsággal)

  Amúgy az egészet kb 2-órán keresztül olvastam, most meg indulok a Seijin dojoba tréningre. Valahogy mindezt az Úr elrendezésének veszem, hogy megfelelő képp rá tudjak hangolódni a holnap kezdődő szemináriumra…

 

 „Nem szabad elfelejteni azt a harci mondást, miszerint a legbiztosabb módja megnyerni egy küzdelmet az, ha bele sem bocsátkozunk.”

  " Szerte a világon vannak magas ranggal rendelkezők. Úgyanígy sokan vannak azok, akik azt gondolják, hogy azoknak az embereknek nem kellene olyan magas rangot viselni. Ha valakinek valami baja van velük, álljon velük szembe. "

  " Szerintem észre fogjátok venni, hogyha valaki azt mondja, érti ezt a művészetet, az nem érti. Egyszerűen túl sok minden van. Akárki, aki úgy gondolja – főleg a tanítók -,hogy mindent tud, halottnak fogja találni magát egy nap, mivel túlságos magabiztossága egy igazi gyengeség, ami megöli. Saját magamat személy szerint nullának tartom. "

  " Ha több ellenféllel harcolsz, hagyjál fegyvereket áldozataid testében. Így később használni tudod őket. "

  " Fontos tudni, hogy mikor ölhetsz, és mikor nem. Háborúban lehet ölni. Japán feudálisnapjaiban egy nagy harcos (elfelejtettem a nevét) sok embert megölt büntetés nélkül. De amikor eljött a béke, az életvitelét át kellett rendeznie. Nem ölhetett ugyanúgy. Ha békeidőben ölsz, a törvény fog megölni. Ez az időzítés nagyon fontos. Ha nem változol az idővel, gyakorlásod felesleges lesz – amikor igazán szükséged lenne rá. Ezt szeretném  tanítani a Bujinkanban – állandó válasszal élve a változó környezetetekre. "

  " Nem technikát, hanem "nagare"-t (folyást) tanítok. Bárki tökéletesíthet egy technikát, de a folyást – ami nem látható – megtanulni sokkal fontosabb. Ki kell használni ellenfelünk tehetetlenségét. "

  " Nem lenne szükség fokozatokra (danokra) a Bujinkanban.  Mindenki állandóan tanul minkenki mástól. "

" Elég a beszédből. Beteg vagyok a beszélő emberektől. Gyakoroljatok! "

  " Nem számít, milyen gyorsan csinálod, csak ugyanakkora időközt hagyjál mozdulataid között. Az emberi szív is egy állandó ritmusban ver normálisan. Ha izgatottá válsz, szabálytalan lesz. Ezt a kontrolt kell fejleszteni (megvalósítva a rendíthetetlen szívet), hogyha valami izgató vagy veszélyes történik, (te és) a szíved ne legyetek szabálytalan. "

" Nemcsak egy ellenféllel harcolsz. -Az ismeretlennel harcolsz. "

  " Ne legyen egy megrögzött ötlet a fejedben (hogy ezt, vagy azt a technikát kell használni). Használj mindent, amit eddig tanultál. "

  " Azok az emberek, akik nem tudnak másokat tisztelni jó tulajdonságaikért – azok, akik csak a rosszat látják másokban,  -nem jó emberek. Csak a rosszat nézve kitárod magadat, és egy igazi összecsapásban minden bizonnyal megölnek. "

-Hatsumi sensei-

   „ Ha szeretünk szép zenét játszani (taijutsut), gyakorolnunk kell. Kezdetben több a diszharmónia, s a hangok, amiket képzünk nem hasonlítanak zenére… több zaj, mint dallam. De ahogy folytatjuk, jobban megismerjük hangszerünket (testünket), s megtanulunk dallamokat (technikát) játszani. Mindennapi gyakorlással és tanulással,ahogy az önbizalmunk nő a tudással, néha már dalokat (mozgásokat) is tudunk játszani. Mindazonáltal még mindig nagyon messze vagyunk hangszerünk teljes uralásától. Ehhez több év odaadó és kemény gyakorlás szükséges.” 

-Sveneric Bogseater-

 

Gouranga!