Menü

Dipa-dan, Dipavali a Fény ünnepe


divali, dipa-dana, A Fény ünnepe  Úgy másfél millió évvel ezelőtt, mikor az Úr Rámachandra hatalmas csatában legyőzte majom seregével Rávanát és démon hadseregét, akik elrabolták erényes feleségét Sita Devit, elindult hazafelé Ajódhjába.
  Ekkor járt le 14 éves száműzetése és a város lakói oly nagy szeretettel várták, hogy végig az út mentén gyertyákat és fáklyákat gyújtottak neki, hogy biztosan haza találjon..
dipa dana, pivali, dipavali, a fény ünnepe Mayapura

Azóta így ünneplik Indiában ezt az eseményt és minden házban gyertyákat, mécseseket helyeznek az ablakokba, ezzel jelezvén Rámachandrának, aki minden Boldogság forrása, hogy szívesen látják otthonukba,


Amúgy a Védikus időszámítás szerint ez az új év kezdete is, ilyenkor kitakarítják, kifestik a házakat, meg miegymás, szóval jó nap ez az újrakezdésekre.

Ha ezen az estén egy ház sötét, akkor úgy tartják, hogy oda nem talál oda a szerencse Istennője Laksmi Devi, aki nem más mint Sita Devi, Sri Rámachandra örök és hűséges társa. Ahová nem tér be ezen az estén, azt a házat egész évben elkerüli azután.

Ahol ott van Krisna, ott ott van a Szerencse Istennője is, Laksmi devi.

Szóval gyújts egy gyertyát ma este te is. Én is így teszek, Hogy Sri Rámachandra könnyen meg találjon.
Boldog Divalit mindenkinek
Ramachandra fighting. Az Úr Rámachandra harcol Rávanával
Sri Sri Rámachandra ki jaya !