Menü

“Éneklésüknek nincsenek nehéz vagy szigorú szabályai”


Az Úr Caitanya csupán nyolc verset hagyott hátra, melyeket Siksástakaként ismerünk. Ezek követendő jótanácsok, illetve gondolatok minden ember számára:

1

Minden dicsőséget a Sri Krisna sanrtanának, mely megtisztítja a szívet az évek során rárakódott portól, és kioltja a feltételekhez kötött élet, az ismétlődő születés és halál tüzét! Ez a sankírtana mozgalom a legnagyobb áldás az emberiségre, mert a kegyes hold sugarait árasztja. Ez minden transzcendentális tudás lényege. Növeli a transzcendentális gyönyör óceánját, és képessé tesz minket arra, hogy teljességében élvezhessük a nektárt, melyre örökké vágyunk.


2.
Óh, Uram! Csak a Te szent neved hoz áldást az élőlényekre, ezért millió és millió neved van, mint Krisna és Govinda. Ezeket a transzcendentális neveket átitattad összes transzcendentális energiáddal. Éneklésüknek nincsenek nehéz vagy szigorú szabályai. Óh, Uram, kegyesen lehetővé teszed számunkra, hogy szent neveid éneklésével könnyen megközelíthessünk Téged, de én olyan szerencsétlen vagyok, hogy nem vonzódom hozzájuk.


3.
Vibráljuk az Úr szent nevét alázatos elmével, s gondoljuk magunkat csekélyebbnek az utcán heverő szalmaszálnál. Legyünk türelmesebbek, mint a fa, s minden hamis tekintélyvágytól mentesen legyünk kész minden tiszteletet megadni másoknak. Ha elménk ilyen állapotba kerül, állandóan énekelhetjük az Úr szent nevét.


4.
Óh, mindenható Úr! Nem vágyom gazdagságra és szép nőkre, és azt sem akarom, hogy követőim legyenek. Csupán azt kívánom, hogy indokolatlan kegyedből életről életre odaadóan szolgálhassalak Téged.


5.
Óh, Nanda Mahárája fia Krisna! Örök szolgád vagyok, valahogyan mégis a születés és halál óceánjába estem. Kérlek, emelj ki a halál óceánjából, és parányi atomként helyezz lótuszlábaidhoz!


6.
Óh, Uram! Mikor díszíti már szememet a szeretet szakadatlanul patakzó könnye, ha szent nevedet éneklem? Mikor akad el hangom, s mikor járja át testemet a borzongás, amikor nevedet kimondom?


7.
Óh, Govinda! Nélküled egyetlen pillanat hosszabbnak tűnik számomra, mint tizenkét év. Ömlik a könnyem, mint a zápor, s távollétedben az egész világot üresnek érzem.


8.
Senki mást nem ismerek, csak Krisnát mint Uramat, s Uram marad még akkor is, ha durván bánik velem vagy azzal töri össze a szívemet, hogy nincs jelen előttem. Ő bármikor azt teheti, amit csak óhajt, mert örökre és feltétlenül az én imádott Uram.


Kínában, ezt ennyire értik


GouRANGA!