Menü

Fly Away – Flay The Way


harciszerzi jó szélért imázik. :) siklóernyőzés fly away

Te voltál az aki a Krisnások Fesztiválján pár hete ment a menet élén és pörgette a zászlót? Én. Feleltem a negyedik x-et taposó újdonsült cimborámnak, akivel van egy közös ismerősünk akkor úgy látszik.  Feltevésem helyességét megerősítvén nem sokkal ezután hozzá tette, hogy a kollégája is ott jött velünk és olyan büszke volt rá.

A Krisnásoknak szabad-e repülni?

Aztán a következő kérdés az volt, hogy és hogyan fér bele a Krisnásoknak a repülés? Hogy ez nem tiltott dolog-e? Mondtam neki, hogy még nem hallottam, meg olvastam sehol, hogy a Krisnások nem repülhetnek. Sőt, mi vagyunk csak elszállva igazán. Aztán kifejtette, hogy ez igazából élvezet és ez nem tiltott-e nálunk.

Mire kifejtettem neki, hogy ez itt most egy rendkívül kedvező áron felajánlott 3 napos kipróbálási lehetőség a Siklóernyőzésre, ami önmagában általában egy élvezeti dolog, mert a legtöbb ember arra használja, hogy elszálljon tőle, de én legfőképpen a közelgő háború miatt vagyok itt. Mert ha esetleg úgy hozza az élet, hogy majd ugranom, vagy repülnöm kell, akkor ne élesben legyen az első ernyős mutatványom. Szóval bár rendkívül élvezem a dolgot, elsősorban stratégiai okokból szeretném megtanulni.

Harciszerzi felhúzza az ernyőt. Siklóernyőzés fly away

Fly Away

Szállj el! Az én szabad fordításomban legalábbis ezt jelenti az iskola neve, akik a 3 napos találóan csak Szárnybontogató kurzust meghirdették, hogy népszerűsítsék ezt a viszonylag  fiatal műfajt errefelé.

Nepálban velünk volt WI, aki már nyomja a Sikló ernyőt, és Pocharában láttunk is a hegy csúcsok közt repkedő figurákat, szóval mikor jött a kedvező ajánlat, nem volt kérdés, hogy ki akarom próbálni.

Az oktatást Simonics péter és csapata vezényelte. Közben megtudtuk, hogy az “öreg” veterán Siklóernyős nem csak Magyarhonban, hanem az egész világon ismert, elismert szakember, aki a világ minden táján röpködött már.

Ahogy meséli a törvényeket és szabályokat, teljesen át jön az ember, és már kétségem se volt, hogy ha ilyet akarok tanulni, akkor biztos, hogy tőle szeretnék. Olyan kimért és kedvesen pozitív hangulatban oktatott, hogy már csak magát a stílust is elsajátítandónak éreztem ahogy az emberekkel bánt.

harcisezrzi siklóernyővel repül. Fly away

A pilóták.

Kiderült aztán persze, hogy ez nem olyan egyszerű dolog, mint ahogyan azt az ember elsőre nézné, meg gondolná, hanem komoly tudásra kell szert tenni, mert hogy ez nem csak egy darab vászon ami fenntart a levegőben, hanem tulajdon képpen egy jármű, amire igazából pilóta engedélyt kell szerezni, ha az ember élni akar vele.

Több oktató is volt, köztük egy kedves hölgy, aki szintén nagyon kimért és átgondolt volt. Ebből át jött, ahogyan vezír elmondta, hogy ez nem hülyegyerekeknek való, mert hát mégis csak repülni fogunk és ha valaki balfácánkodik és komolytalankodik, meg nem koncentrál, akkor az könnyen balesethez vezethet. Erre a kedves hölgy egy egyszerű törvénnyel kontrázott valamikor a nap folyamán:

“Vannak a vagány pilóták, meg vannak az öreg pilóták. De öreg és vagány pilóták nincsenek.

A repülés nem csak egy álom

Valahogy a sors elrendezéséből első nap neki futhattam a domboldalnak, úgy hogy még a tojáshéj a seggemen, és igazából nagyon fel sem fogtam, hogy épp repülni készülök. De a nap folyamán az oktatók többször is megmutatták, hogy miként szállnak fel. Sok kis mozdulatot gyakoroltunk, de ami a legjobban megmaradt, az a mozdulat amikor felszállnak. Hogy tiszta szívedből húzni kell az ernyőt, ha már felemelkedet. Hogy merni kell rá dőlnöd, rá hasalnod, aztán csak futni, rohanni és érezni, hogy a kupola a fejed felett maradjon.

Aztán egyszer csak ott rohantam tiszta szívemből lefelé a dombon és nagyon akartam repülni. Úgy mint álmomban, amikor csak hason szállok és a karjaimmal irányítom a repülést. És ez is ugrott be, hogy épp ugyan azt érzem amit álmomban szoktam régen, mikor arról álmodtam, hogy repülni fogok. Mikor pedig tudatos lettem erről, abban a pillanatban az ernyő, elemelt a talajtól, és hirtelen repültem.

Gondolkodtam, hogy be is üljek-e a felszálló pózból, mert ugye csalóka a téma és vissza-vissza huppan az ember, de a második el emelkedésnél, mikor már hiába kalimpáltam a lábammal, akkor megadtam magam, és ha csak pár méterre is a talajtól, max 10 méteren át,  csupán néhány másodpercig, de repültem. Életemben először.

Hogyan tovább?

A legerősebb érzés bennem, hogy most akkor mégsem érdekel más és első sorban folytatom ezt a sikló ernyős tanfolyamot, mert kaptunk a szárnybontogató naphoz egy nagyon kedvező ajánlatot a pilóta vizsga megszerzéséhez.

Siklóernyő csomag Flyaway

Igaz kissé bevertem magam a földet éréskor, de még mindig nem annyira, hogy elvegye a kedvemet, hogy megtudjam azt, hogy milyen is igazából odafönt, mikor úgy vagy mint egy kismadár. És természetesen még mindig csak azért, mert sikló ernyővel tulajdon képpen hangtalanul be lehet röppenni bárhová… Igazi Ninjutsu kellék. :) Főleg ha az ember úgy kitanulja a szakmát, mint ahogy a mestert láttam repülni második nap, teljesen lazán egyszerűen megállt az ernyővel a levegőben 4-5 méter magasan egy szakadék szélénél. Mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. :) És végül is miért is ne lenne ez az. :)

Fly Away siklóernyős iskola…