Menü

“Ha valakinek közületek pedig nincsen bölcsessége…”


  Még este megkaptam a
megoldását a tegnapi problémámnak. Srila Prabhupáda egyik leckéjének
részletére bukkantam az Úr kegyéből a Hare Krisna Hírlevélben:

"A folyamat nagyon könnyű. Nagyon kifinomult, de meg kell tanulnunk. Nem egy nehéz dolog. Krisna a Bhagavad-gítában megmutatja, hogyan lássuk. Mindig gondolj Krisnára, és Ő meg fogja adni neked az értelmet. Nem csaphatod be Krisnát. Ez lehetetlen. Krisna a szívedben van. Mindent lát- a szándékodat, a céljaidat, a cselekedeteidet, mindent. Upadrastrá – Ő a tanú. Nem csaphatod be Őt. Légy őszinte, és próbáld szolgálni. El fogja fogadni a szolgálatodat, és megadja hozzá az intelligenciát, az életed pedig sikeressé válik."

És ez benne van a bibliában is.

"Ha valakinek közületek pedig nincsen bölcsessége, kérje Istentől. Mert Ő mindenkinek szemrehányás nélkül megadja azt."(-valahogy így, már nem emlékszem pontosan.)

Délután felhívott a "Részeges ninjamester", hogy shakti balzsamra van szüksége. (Edzésen besztároltam. Persze tényleg mindenre jó és használom is.) Aztán 5-körül megjött. Elég sok Prasadam maradt, így meg invitáltam enni is. Jót beszélgettünk. Nagyon tetszett neki a templom, meg az egész. Legalábbis így mondta.

Majd az idő meg mutatja mi a helyzet. 6-kor pedig megkértek, hogy tartsak leckét a Bhagavad-gita 6.5.-ból. (Rám került a sor.) Ez pont az a vers amit imádok. Mármint a mondanivalóját. Így hangzik:

"Az embernek az elméje segítségével fel kell szabadulnia, s nem szabad visszaesnie. Az elme a barátja és az ellensége is lehet a feltételekhez kötött léleknek."

Nagyon jó kiegészítést mondott az egyik bhakta hozzá:

"Az az igazi barát, aki ismer és mégis a barátod akar lenni."

Szóval ha valakivel igazi barátságot akarunk kötni akkor először meg kell ismernünk. Ha megismertük akkor utána tudjuk hogyan kell vele barátkozni. Ide bevág a tegnapi téma megoldása is. Nem az számít mit teszel, hanem az, hogy milyen hangulatban, milyen tudatban cselekszel. Rájöttem, hogy a Bhakták ugyan katonák de nem anyagi értelemben.

Nem az a hangulat, ami edzésen van közöttünk a ninjákkal. Mert a Bhakták ők az Úr GOURANGA seregének katonái. A  tisztaság a vértjük, s a kegy a kardjuk, a lemondás a pajzsuk, az igazmondás a sisakjuk, így vonulnak ők a szent név zászlaja alatt. Ezzel a szeretet-fegyverzettel harcolnak ők az elesett és feltételekhez kötött élőlényekért. Negyon szerencsés vagyok, hogy velem (A vadálattal.) is ilyen kegyesek.

vancha-kalpa-tarubhyasca      kripá-sindhubhya eva ca
patitánám pávanebhyo      vaisnavebhyo namo namaha

 

Had ajánljam fel tiszteletteljes hódolatomat az Úr összes Vaisnava híve előtt, akik olyanok mint a minden kívánságot teljesítő kivánságteljesítő fák és nagyon kegyesek a bűnbeesett és feltételekhez kötött élőlények iránt.

 

Gouranga!