Menü

Hogyan Prédikálj?


GurumaharájaNem olyan régen találtam egy nagyon jó kis össze állítást a prédikálásról, illetve arról, hogy miként érdemes beszélni Istenről és az Ő dolgairól a barátainknak, rokonainknak, vagy bárkinek, akivel csak szeretnénk megosztani lelki élményeinket, tapasztalatainkat. Ez az írás azért került ide, mert azt hiszem mindenki szaladt már bele vallási vitákba, filozófiai veszekedésekbe. Viszont az ilyen parttalan vitákkal nem sokra megy egyik fél sem, sőt általában egy negatív élmény marad mind a két fél számára. Így az ifjú és tapasztalatlan prédikátor néhány ilyen kaland után könnyen össze omlik és zsenge meggyőződése elveszhet, kezdeti lelkesedése eltűnhet, akinek pedig prédikál szintén csak távolabb kerül Istentől, mert igazából nem egy embert lát, hanem csak egy vallási fanatikust, aki semmi másra nem hajlandó, mint a maga véleményét hajtani.

A prédikálás egy Istentől kapott eszköz. Arra jó, hogy saját tudásunkat, megvalósításainkat át adjuk másoknak, és ezáltal mi is és ők is többek legyünk.

Hogyan tudsz hatásosan beszélni Istenről, a Krisna-tudatról úgy, hogy a hallgatók élete megváltozzon?

Az alábbi nyolc kérdés alapján gondold végig prédikálási stílusodat!


1. Kiknek fogok prédikálni?

Az alábbi három kérdés segít arra koncentrálni, hogy az emberek, akiknek beszélni szeretnél Krisnáról hol vannak:

 1. Mik a szükségeik?
 2. Mik a sebeik?
 3. Mik az érdekeik?

Három dolog, ami mindig megragadja az ember figyelmét:

 1. Olyan dolgok, amik fenyegetnek minket.
 2. Olyan dolgok, amik szokatlanok.
 3. Olyan dolgok, amiket becsülünk.

Azért fontos ezeket jól belőni, mert például ovodában sem biztos, hogy kvantum fizikát kell tanítani, vagyis érzékenynek kell lenned, hogy ki hol tart, ki milyen fejlett lelkileg, kinek mi a következő lépcső az életében ahhoz, hogy haladni tudjon az Isten felé vezető úton.

2. A Bhagavad-Gita mit mond a szükségeikről?

A Bhagavad-Gita az élet könyve, van válasza a szűkölködők problémáira. A prédikátor feladata, hogy úgy mutatassa be a Bhagavad-Gitát ami be tudja tölteni a mai szükségeket. A védikus írásokban minden kérdésre és problémára van válasz. Csak tanulnunk kell és a megfelelő helyen és időben elmesélni egy-egy történetet. Az ilyen tanításokra illetve példa értékű történetekre nagyon jó témák vannak a Rámayánában és a Mahábháratában is

3. Mi  a LEGGYAKORLATIBB mód, hogy elmondd az üzenetet?

Az alkalmazás a prédikáló központi feladata. A Krisna-tudatról való beszédünknek elég gyakorlatinak lennie hogy tudja a hallgató, hogy mit kell tennie.

Hogyan legyek gyakorlatibb?

 1. Szólítsd fel őket mindig TETTEKRE!
 2. Mond el nekik a MIÉRTJÉT!
 3. Mutasd meg, hogy HOGYAN tegyék!

A buzdítás magyarázat nélkül csalódottsághoz vezet. Gyakran az emberek így reagálnak egy ilyen üzenetre: „Igen, de hogyan? Egyetértek azzal, amit mondasz, de hogyan tehetek én is úgy?”


4. Mi a LEGPOZITÍVABB mód, hogy elmondd az üzenetet?

Srila Prabhupáda soha nem próbált meg haraggal megtéríteni bárkit.  Bár néha haragos volt, soha nem akkor, mikor megpróbálta valakinek átadni a Krisna-tudatot. A Szentírás világosan figyelmeztet az ítéletre, negatív prédikáció csak negatív embereket produkál.

 • Ha a bűnről kell is prédikálnod, beszélj arról is, hogy miként lehet attól megszabadulni, miért fontos ez, és mi az útja!

 

5. Mi a LEGBÁTORÍTÓBB mód, hogy elmondd az üzenetet?

Mindenkinek van három alapvető szüksége:
 1. A hitének erősödnie kell
 2. A reményének meg kell újulnia
 3. A szeretetének helyre kell állnia

 

6. Mi a LEGEGYSZERŰBB mód, hogy elmondd az üzenetet?

Srila Prabhupáda mély igazságokat is egyszerűen tanított. Az emberek elfelejtik a 90-95 százalékát, amit hetvenkét órán belül hallottak.  Az iprédikációd meghatározható kell, hogy legyen egyetlen mondatban.

Hogyan egyszerűsíted le a prédikációdat?

 1. Sűrítsd az üzenetet egyetlen mondatba!
 2. Kerüld a vallásos kifejezéseket!
 3. Maradjon a vázlatod is egyszerű.
 4. Az alkalmazásod illeszkedjen az üzenetedhez!
 5. Soha ne fejtsd ki az alapgondolataid kép nélkül!

 

7. Mi a LEGSZEMÉLYESEBB mód, hogy elmondd az üzenetet?

Az emberek ma szkeptikusak és ellenállnak a reklámfogásoknak. , Az üzenetet személyessé kell tenned, hogy így érezzék: ő NEKEM prédikál! Hogyan prédikálj úgy, hogy befolyással légy hallgatóidra?

 • Oszd meg a küzdelmeidet őszintén!
 • Oszd meg lelki fejlődésedet őszintén!
 • Oszd meg azt, amit megtanultál Istenről!

 

8. Mi a LEGÉRDEKESEBB mód, hogy mondják azt?

Az unalmas prédikáció megbocsáthatatlan. Változtasd az előadásmódodat! Srila Prabhupáda történeteket mondott el, és humort is használt. A humor lazít az emberen, pozitív érzelmeket szabadít fel, és könnyebbé teszi fájdalmas gyógyszer elfogadását is.

Összefoglalva: jól, hatásosan prédikálni nem egy véletlen baleset. Alapos végiggondolást igényel.

Végül pedig: a legfontosabb tényező a hatékony prédikálásban igen egyszerű: SZERESD a hallgatóidat!