Menü

Horváth Ádám (kisordas) Sidoshi-ho


kisordasKisora Dasa (Horváth Ádám) 1980 október 29-én látta meg a napvilágot Szombathelyen.
Egész kölyökkorában satnya és csenevész kisfiú volt. Édes anyja természetesen mint  a legtöbb anya szerette volna, ha lesz valami a fiából így már egészen korán, óvodában úszást tanulni vitte a városi uszodába. Itt és ekkoriban szerette meg a vizet és sajátította el a vízben való otthonos mozgás művészetét.

Aztán mikor nagyobb lett, protekcióval sikerült bejutnia egy sporttagozatos iskolába (Ahol szintén az édesanyja tevékenykedett tanárként.). Az első évben sírt minden testnevelés óra előtt. Osztálytársai gyakran csúfolták és nem egyszer volt humoruk tárgya az ugyan ebben az intézményben tanító édesanyja miatt.
A körülményeknek meghódolva szép lassan az évek során egyre több mozgás kultúrát sikerült magáévá tennie, mígnem 3.4.-évben már különféle sport és akadály versenyeken is képviselhette az iskolát, jó eredményekkel.

Mikor a felső osztályok kezdődtek minden sporttagozatos diáknak kötelező lett volna egy sportágat választani. Így el kezdte próbálgatni a szárnyait, de néhány hónap múlva mindenről azt érezte, hogy nem ez az igazi, nem ez az ő útja.  Minden sportágat versenyszerűen csinált és mindegyikben ért el szép eredményeket, de 2-3 év után abbahagyta a lövészetet, a súlyemelést, atlétikát,  Focit, a kézi és kosárlabdát, stb.-is, ugyan ezen okból.

Mígnem 1998-ban barátai unszolására elment egy Ninjutu edzésre Szombathelyen a híres neves Fehér sárkány iskolájába (Mór Attila) . Nagyon megtetszett neki az, hogy első edzéstől fogva ugyan úgy bántak vele, mint az összes többi gyakorlóval. Nem volt megkülönböztetés, nem nézte le senki, hogy még csak most jött, hanem az első pillanattól olyan volt mintha mindig is ismerte volna azokat az embereket.

 

„ Sosem felejtem el, mikor ott álltam életemben először melegítőben, néztem, ahogy ütik-rúgják egymást és azon tanakodtam, hogy vajon kell-e ez nekem? Aztán a mester kedvesen meginvitált, hogy álljak be és a következő percben, már a földön hanyatt fekve kerestem volna a menekülési útvonalat, mert egymás hasán kellett végigszaladni a teremben és épp egy 90 kilós fiú közeledett felém.
Az volt az első lecke, hogy a korlátok amiket belém neveltek jóval azokon a határon túl vannak mint addig képzeltem.”

 

Néhány év aktív edzés után egy hosszabb belső folyamat végeredménye képpen 2003 szilveszterén szerzetesnek állt Krisna-völgyben.  Míg ott élt, nem talált magának edző partnert, így  jobb híján egyedül gyakorolt a természetben.

 

„Együtt futottam a széllel, küzdöttem a fákkal, bátorságot gyűjtöttem, hogy közel merjek menni egy hatalmas szarvakkal rendelkező bikához, aki igazából 10-szer nagyobb nálam. És végül le kellett győznöm a saját elképzeléseimet az élettel kapcsolatban.”

 

Majd egy év után 2004 elején Pestre került, ahol a Seijin Dojoban folytatta tanulmányait. Itt úgy érezte, hogy amit eddig tanult, az mind fölösleges tudás és eljött az ideje kiüríteni mindent és az alapoktól ismét felépíteni az egészet. Akkori mestere, akire azóta is nagy tisztelettel és szeretettel emlékszik (Csics György) egy egészen új világát és mentalitását mutatta meg  a Harcművészetnek. Nagyon sokat tanult itt arról, hogy miként és mit érdemes tanulni, mikor mire érdemes odafigyelni.

 

„Tanulni és Tanítani tanultunk a mestertől, aki nem is gondolta magát annak, hanem csak egy jó barát volt és így állt hozzá mindenkihez, az élethez és a harchoz is.”

 

Aztán 2004 végén néhány hónapra Debrecenbe került, ahol a Főnix dojóban gyakorolhatott Kocsis Csaba kezei alatt. Itt értette meg, hogy miért is érdemes minden részletről tudatosnak lenni és miként lehet ezeket a részleteket a saját célunk elérésének hasznára fordítani.

 

„Ő az aki egészen apró részleteire szét tudja bontani a dolgokat és a sok apró részletből ismét képes egy sokkal jobbat összerakni a tanítványai fejében és mozdulataiban.”

 

Innen egy rövid időre Győrbe került, ahol csak egy pár Ninjutsu edzésen volt, de az ottani tanító fokozatú oktató mentalitása és felfogása nem nyerte el a tetszését, ezért 2005 év elején visszatért Budapestre, hogy ismét a Seijin Dojoban gyakorolhasson és csiszolhassa azt a rengeteg gyémántot, amit addig összeszedegetett. Ekkoriban kezdett el az első külföldi Sihan (15Dan)  szemináriumokra járni, amikről csak így beszél:

 

„Mikor egy Sihannal találkozom, az első dolgom, hogy valahogyan legalább csak egy ütés erejéig rákóstolhassak, hogy láthassam milyen szinten áll.

Annak idején, mikor Pestre kerültem az volt az elképzelésem 5 év edzés után, hogy olyan mestertől akarok tanulni akinek ha nekimegyek teljes tudásomból, úgy le tud tenni, hogy se neki, se nekem nem lesz maradandó sérülésem. Így találkozhattam Csics Gyuri senseijel, aki lerakott gond nélkül. Aztán megtanított, hogy ez mennyire  hasznos, de mégsem  jó hozzá állás.

Valahogy mindig az jött át tőle, hogy  „Mindig üsd meg a Sihant” vagyis soha ne csak úgy csinálj mintha támadnál, hanem támadj tényleg reálisan és akkor eldől, hogy egy valóban nagy tudású mesterhez van szerencséd, vagy csak egy magas fokozatú lúzerhez.

Szóval mikor találkozom egy igazi Sihannal, még így 10 év tréning után is , mindig olyan érzés, mint mikor először álltam be edzeni Szombathelyen.”

 

Aztán fél év intenzív tréning után 2005 közepén Egerbe került ismét mint szerzetes és onnét járt át eleinte Salgótarjánba Livo Lászlóhoz, akitől a Ninjutu finom vonásait tanulta és aki azóta is folyamatos szereplője a ninjutsuval kapcsolatos dolgainak.

Majd  2006 év elejétől Gyöngyösre járt a Kaibotan Dojoba, ahol Boros Csabával tréningezhetett, akivel aztán nagyon jó barátság is kialakult az idők folyamán. Gyöngyösre David Jesse Holt sensei járt le hétvégenként edzést tartani.

 

„Davetől nagyon sok apró finom részletet sajátíthattam el. Mondhatni a Ninjutsu addig megismert sok kis apró részlete állt össze egy festménnyé, vagy egy szinfóniává, amit a folyamatos tanulás és tréningezés folyamán egyfolytában festek, illetve játszok az élet nyújtotta hangszereken.”

 

Itt kapta meg az elő dant is, és a fekete övet mellé. Ezen kívül mint Egerben élő utazó szerzetes, többször járt külföldön, főleg Svédországban és ott is volt lehetősége ellátogatni a Svéd Dojokba, és tanulmányozhatta az ottani Ninjutsut.

2008 év elején visszatért Budapestre, hogy ismét a Seijin Dojoban edzhessen. De eddigi tanára és jó barátja külföldre távozott és a dojot egykori edzőtársa Darányi Gábor vette át. Így vele gyakorolt tovább, aki méltóan képviseli a Ninjutsu azon eszmeiségét, amit Sensi (Csak így hívták egymás között)  képviselt.

2009 februárjában egy jó barátja kérésére elkezdett Kenjutsut tanítani, majd a nagy érdeklődésre tekintettel 2009.04.09.-én elkezdte maga is oktatni a Ninjutsut.

Míg szerzetesként élt, megalapította a Bujinkan Bhima Dojot, mely végül szerzetesi életének végén, vissza beolvadt a Seijin Dojoba, ahol most Gábor Senseiel és Maróti Lászlóval együtt oktatják a Ninjutsut Budapest Belvárosában.

2010-ben megszerezte a Shidoshi-ho Lincencet és ezzel hivatalosan is oktatóvá vált, majd ugyan ebben az évben Sihan Dean Rostohar (15Dan) elfogadta tanítványának.

 

Ezen kívül még sok Senseiel kötött barátságot és sokuktól tanult rengeteg mindent, Sok hazai és külföldi Sihan szemináriumon tanult, de nem akarom hosszúra nyújtani ezt az írást így csak a legfontosabb állomásokat említettük meg ebben a bemutatásban.

Ha ennél jobban is  érdekelnek a részletek, gyere el és kérdezd meg őt személyesen róla.

 

Ezen kívül még sok Senseiel kötött barátságot és sokuktól tanult rengeteg mindent, Sok hazai és külföldi Sihan szemináriumon tanult, de nem akarom hosszúra nyújtani ezt az írást így csak a legfontosabb állomásokat említettük meg ebben a bemutatásban. Ha ennél jobban is  érdekelnek a részletek, gyere el és kérdezd meg őket személyesen.


Ezekben a Dojokban edzett eddig:

 

 

Itt olvashatsz edzésekről és Ninjutsuval kapcsolatos írásait: KATT

Itt pedig a saját kezűleg írt életrajzát olvashatod

 

(Eredetiben ez a bejegyzés itt szerepel…)