Menü

Jóga Vs. Harcművészet


A harcos és a jóga

Avagy a harciszerzi Jóga hitvallása

Nem vagyok egy nagy jógi. De jógázom már egy ideje a magam véleménye szerint. Szerintem a Derkovits Gyula Általános iskolában kezdtem annak a sport tagozatán 7 éves koromban, ahová anyukámnak hála sikerült protekcióval bekerülnöm (Mert hát csenevész, satnya kis vakarcs voltam ez időtáj.) Miért merem azt mondani, hogy általános iskolában és pont Szombathelyen?

Japán Tartásjavító Gerincterápiás jóga

6 éves korom óta jógázok?

A válasz nagyon egyszerű, hiszen végig 8 éven keresztül egy tornatanárom „Gurum” volt ha úgy tetszik Csababá személyében, aki mindamellett, hogy rengeteg emberi értéket adott nekem, minden hétköznap végeztetett velünk nyújtó és lazító gyakorlatokat, amik jó része megfelel valamelyik irányzat valamelyik Jóga ászanájának. Mivel tesi tagozat voltunk, így a hét minden napján volt torna óránk, és minden nap volt szerencsém gyakorolni valamilyen nyújtó lazító gyakorlatot, sőt mivel igyekezett bennünket erősíteni is ezeket kombinálva, így szépen lassan megváltozott a mozgásom, a mozgás kultúrám. Persze nem éppen a Patanjali Jógaszutráiban leírt filozófia volt a háttér, de Csababá mindent meg tett, hogy egészséges, tisztességes és becsületes emberek legyünk, és ne azért végezzem én se a gyakorlatokat, hogy az neki jó legyen, hanem saját magamért.

Jóga: Összekapcsolódás a legfelsőbbel:

Mivel még a kommunizmus idején történt mindez én meg kölyök voltam, azt hiszem tökéletesen megfelelő azt gondolnom, hogy nekem ez volt a jóga akkor és ott. Kerestem a kapcsolatot az Istenkével is, hiszen ahogy jött a rendszerváltás 90-ben, egyből találkoztam a családommal néhány Mormon misszionáriussal és hamarosan be is keresztelkedtünk és aktív gyakorló lettem. Persze nem a különféle jóga gyakorlatokon keresztül igyekeztem megtalálni Istent, hanem úgy ahogy azt a keresztény írások mondják, hogy „Minden fűben és fában ott lakom”, na meg persze felebarátaim, embertársaim szívében próbáltam látni a Mindenhatót.

Aztán közben mindenféle sportágakba belevágtam, mert kerestem a nekem való rendszert és szisztémát, ahol szintén mindig voltak nyújtó és lazító gyakorlatok, és persze egyre több és több ilyen mozdulatot sikerült megismernem.

Nem gondolom azt, hogy ez nem volt jóga, mert nem vibráltuk előtte az Om mantrát és borultunk le, meg tettük össze a kezünket imádkozósba és mondtuk azt, hogy Namaste. De most, hogy 2008-óta hivatalosan is úgy hívom amikor ezeket a gyakorlatokat végzem, hogy Jógázom és voltam jó pár jóga irányzatnál és jóga órán sokféle oktatóknál, na meg megismertem sok-sok embert akik a jógával elkezdtek ismerkedni, bátran merem azt mondani, hogy ezek voltak a jógában a kezdő éveim, hiszen semmi másért nem gyakoroltam, minthogy ellazuljak, kinyúljak, formásodjak, pont úgy mint ahogyan manapság mindenki ezért kezd el általában jógát gyakorolni. Jó pár évnek el kell telni, mire az ember meg tud csinálni egy ászanát, gyakorlatot és nem azért teszi, hogy formás legyen a feneke, hanem valóban valamiféle magasabb spirituális élmény kedvéért kezd el gyakorolni.

Mivel a Jóga ászanáknak, akár tudatosan gyakorolja őket valaki a megfelelő filozófiai háttérrel, akár nem, vannak olyan hatásai amik automatikusan kifejlődnek az emberben, mint például az Isten keresés, a létezés mélyebb értelmének felfedezése, karizmatikusság, jó kiállás és önbizalom, amiket egy kezdő gyakorló, mint amilyen én is voltam könnyen rossz irányba használhat fel, így az összes csapdába sikerült bele lépnem amibe csak bele lehet. Ezért is lett az életem olyan amilyen néhány évre.

1998-ban találkoztam a Ninjutsu tanításaival, és hát szerelem lett természetesen első látásra a dolog. Itt már legalább volt némi mélyebb filozófia és még jó pár olyan mozdulat amit addig sosem láttam és folytattam tovább ezen irányú tanulmányaimat.

2003 szilveszterekor jött el az életemben a pillanat, amikor úgy döntöttem, hogy eddigi életemnek véget vetek és egészen más úton kezdek el járni. Természetesen addigra már túl voltam a katonaságon, néhány éves drog-dealeri próbálkozáson, és mivel a rendszeres gyakorlásnak hála a testem viszonylag olyan formát öltött amit el lehetett adni, így a jó pénzért való vetkőzős fellépések sem nyújtottak örömet.

Bhaktijóga: A szeretet és odaadás jógája.

Ekkor álltam neki a Bhakti jóga gyakorlásának, amire azt mondják, hogy a Jóga legmagasabb szintje. Úgy szokták ezt az irányzatot emlegetni, mint a szeretet és az odaadás Jógája. Így szerzetesnek álltam. De mivel ekkor még azok akik ezt az irányzatot gyakorolták kicsiny hazánkban (Krisnások) a megértés azon kezdeti szintjén voltak, hogy nincs szükség az ászanák gyakorlására és a test karbantartásának, így az ászanákat továbbra is külön álló gyakorlatokként kezeltem és sokszor titokban edzettem gyakoroltam, mert hát a mozgás és a test egészséges állapotának szeretetét nem lehet csak úgy letenni mindenféle utasításra, még akkor sem ha azok mondják akiket mesteréül fogadott az ember és azt mondják, hogy a „torna” az „maya” (Védikus szleng azok körében akik a lelki önmegvalósítás útját járják. Olyan dolgokra mondják, amik az ő megértésük szerint nem a lélek és Isten közötti kapcsolatot, hanem a testhez való ragaszkodást erősítik.)

Így a nyújtások lazítások továbbra is torna gyakorlatok maradtak, persze már sokat fejlődve anyagi szinten, hiszen egyre hajlékonyabb és „artistább” lettem a néha engedéllyel, néha pedig engedély nélkül való gyakorlásoknak hála.  Ezeket a Jóga óráimat persze erőteljes harcművészeti szellem itatott át, hiszen még mindig csak a harcértékem növelése érdekében végeztem ezeket a gyakorlatokat, mint ahogyan manapság sok Küzdősportot, harcművészeti irányzatot gyakorló is ezért látogatja a jóga órákat.

Jógaszentírások.

Ezzel párhuzamosan pedig neki álltam áttanulmányozni a Védákat (Véda szó jelentése: tudás). Így sikerült elolvasnom Srila Prabhupada (aki a jóga szentírások szerint egy Shaktiavesha Avatára, olyan személy, akit Isten személyesen küldött el és ruházott fel hatalommal, hogy tanítsa az embereket) tolmácsolásában elolvasnom a Bhagavad Gitát (India Bibliáját) a Srimad Bhágavatam jó néhány kötetét, valamint sok más kisebb könyvet.

Az ezekben az írásokban rejlő tanításokat kezdtem el gyakorolni az életem minden területén, így hajnalban keltem, főleg hidegvízben fürödtem, minden reggel órákon át meditáltam, és ezt gyakran nap későbbi óráiban is végeztem a Mantra-jógát (Sanskrit nyelven való mantra éneklés), hogy jobb ember lehessek, legyőzhessem a rossz tulajdonságaimat és ragaszkodásaimat, valamint, hogy így közelebb kerülhessek Istenhez. Az életemet felajánlottam a Legfelsőbbnek, és őt igyekeztem szolgálni önzetlenül, oda adással. Na meg persze igyekeztem megosztani ezt az életformát és ezt a tudást (Véda azt jelenti Sanskrittül, hogy tudás) másokkal is. (Többek között ezért kezdtem el írni ezt a blogot is a harciszerzi.hu-t, hogy kalandjaimat, tapasztalataimat, csetléseimet-botlásaimat megosszam azokkal akik egy nap úgy döntenek, hogy hasonló irányba vennék életüket.) Nem gyűjtöttem magamnak semmit, volt néhány szerzetesi ruhám és minden energiámmal igyekeztem örömet okozni másoknak. Persze olyan örömet, ami a léleknek öröm, és ami Isten felé vezet, nem épp az ellenkező irányba.

Aztán 2006-ban egy övvizsgám alkalmával megsérültem és szétment a derekam. Egy hónapig feküdtem, mire nagy nehezen újra mocorogni tudtam kezdeni, és az elkövetkező 2 évben mindent kipróbáltam, hogy jobb legyen. De nem lett, sőt sokszor sikerült beleszaladnom olyan „gyógyítókba-masszőrökbe” akiknek hála rettenetesen szkeptikus lettem a természet gyógyászat felé, hiszen sokszor sokkal rosszabb lett a hozzá nem értésüknek köszönhetően az állapotom, mint mielőtt találkoztunk.

2008-ban találkoztam Mesteremmel Baktai Ádámmal, aki az általa gyakorolt ZenShiatsu rendszerrel egy félórás kezeléssel, néhány rutinos mozdulattal visszavarázsolt a régivé és én azonnal tanulni akartam tőle. Ő volt az az ember, aki a kezelés után az első Valóban Jóga gyakorlat sort és néhány egyszerű filozófiai elvet átadott nekem. Persze még mindig az egészségem volt a jóga gyakorlásának a célja, de az a néhány dolog amiket átadott, olyan hatással voltak rám, mint mikor a tetriszben már majdnem betelik a tábla, amikor jön néhány olyan kocka kombináció, amitől minden letisztul és megnyugszik, vagy úgy is mondhatnám, hogy össze áll a kép.

Rendkívül kivételes tudásának hála, ami világ szerte elismert minden elkezdett letisztulni és kikristályosodni bennem, mind Isten-Jóga és harcművészet terén. Később amikor sokadik próbálkozásom után sem maradhattam a Bhakti jóga gyakorló szerzetese és tulajdon képpen egy szál hátizsákkal magánemberként kellett elkezdenem az életemet, ő volt az és a közössége, akik menedéket nyújtottak nekem a Bhaktikutir Jógaközpontbanhiszen majdnem fél évig ott lakhattam, amíg sikerült megvetnem a lábamat ismét az életben, de úgy, hogy most már tisztességes életet éljek…

Mivel az általa képviselt mentalítás nagyban hozzá járult a jógáról megalkotott képemhez, és mivel rajta keresztül sikerült megismernem a jóga Ászanák testet, lelket és szellemet gyógyító erejének titkait, így a vágy, hogy ezt megosszam másokkal még jobban felerősödött bennem. Ezzel párhuzamosan nagy örömmel láttam, hogy egyre több jóga stúdió nyílik Budapesten, és egy Müncheni Jóga expo Meglátogatása után megszületett bennem az ötlet, hogy miért is ne tudnánk ezt mi itt Magyarországon együtt megcsinálni közösen.

Jógafesztivál Budapesten

Avagy egy álom megvalósulása a Westend Tetején:

Ezért 2010-ben az ötlettel, hogy csináljunk Budapesten egy nagy jógafesztivált amilyen még nem volt, megkerestem néhány ismerősömet. Az eredeti koncepcióm az volt, hogy hívjunk meg minden JógaTermet, hogy együtt közösen, úgy ahogy azt a jóga tanítja gyakoroljuk ezt a művészetet. Sikerült is jó pár nagyon jó emberrel elkezdeni a dolgot, de aztán mivel sikerült eltörnöm az egyik biztonsági őrnek az orrát a helyszínen szervezkedés közben, mert csúnyát mondott a mamámra (Gondolom ő is azok közé tartozik akik azt hiszik, hogy az összes jógával foglalkozó férfi homokos…) így néhány főszervező azt mondta, hogy nem vagyok méltó a jógafesztivál szervezésében való részvételre.

Ami persze cseppet sem zavart, hiszen a Fesztivál megvalósult, és azóta is Budapest egyik legjobb jógás eseményeként emlegetik, hiszen ekkora összhangban és ilyen harmóniában azóta sem sikerült összehozni ilyen sok jóga oktatót. Persze akik kilöktek a rendezvényből, mára a karma törvényének köszönhetően maguk is ki lettek lökve belőle, aminek ha kárörvendő lennék, örülhetnék, de igazából csak azért sajnálom, mert ma már a jógafesztiválok egészen más hangulatban és motivációval szerveződnek.

Jóga Biznisz

Így kellett szembesülnöm azzal, hogy sajnos elég sok olyan ember is meglátta a jógában a lehetőséget, akik elsősorban nem azért gyakorolják, tanítják hirdetik a jógát, mert ez az egyetlen módszer van amivel a jelenlegi korszak amit a jógaszentírások csak Kali-Yugaként (A hazugság, a képmutatás és az álszentség kora) emlegetnek megmentheti a világot, és minden embert vallástól, fajtól, bőrszíntől, vagy társadalmi hovatartozástól függetlenül a jó irányba visz. Hanem inkább a követők szerzése a mások csodálatának, elismerésének elérése és nem kis mértékben az anyagi haszonszerzés céljából járnak látszólag ezen az úton.

Azóta egyre nyílnak a jógaközpontok, bukkannak fel a mindenféle jógák, na meg futószalagon kerülnek elő néhány helyről a 2-3 hetes-hónapos képzésről érkező jóga oktatók, akiket maguk is olyan tanárok képeztek akik jó, ha eljutottak arra szintre, hogy képesek egy olyan órát megtartani, ahol nem sérül meg senki.

A Jóga gyógyít, és nem kell, hogy fájjon.

A magam részéről a jógának, ezeknek a mozdulatoknak az áldásos hatásait 6 éves korom óta van szerencsém ismerni és ha a filozófiát csak 10 éve tanulmányozom is, és csak 5 éve olvadt mindez egybe a gyakorlatokkal, akkor is azt kell mondanom, hogy a Jóga gyógyít, és ha nem így van, hanem épp ellenkezőleg, akkor ott valami nagyon nincs rendjén.

Ezzel persze kihívtam magam ellen a sorsot és jó pár olyan jógaoktatónak, stúdiónak az ellenszenvét, akik megpróbálnak a jógából versenyt csinálni és különféle cirkuszi akrobatákhoz illő mutatvánnyal elkápráztatni azokat akiknek erre van szükségük. Persze akinek ez kell, az tök jó, de a magam részéről a Valódi Jógát részesítem előnyben, ahol a tanár nem azért segít, hogy még hajlékonyabb legyél és ezzel komoly sérüléseket okoz, hanem azért, hogy könnyebb legyen gyógyulva, gyakorolni és fejlődni.

Mantra Jóga Piknik 2011

Mindenki aki számít ki jött a mantra piknikre.

2011-ben miután láttam, hogy miképp képesek az ügyesebb üzlet emberek kicsavarni a kezemből a Jógafesztivált és miként képesek abból egy egészen mást csinálni mint ami az eredeti elképzelésem volt, megszerveztem a Mantra jóga Pikniket a Margit szigetre, ahová szintén igyekeztem meghívni minden Jóga központot. Persze az ötletet a rá következő évebn már nyúlták is megint, így tavaly nem szerveztünk ilyet a barátaimmal, de remélem sikerül akár a te segítségeddel egy olyan Rendszeres Jóga Fesztivált csinálni Budapesten, ahová bárki eljöhet és együtt pozitívan mindenféle hátsó szándék nélkül úgy gyakorolhatja a Jógát, ahogy az van.

Az érintés művészete

14 év Ninjutsu után és a ZenShiatsu (Zen Újjal nyomás) tanulmányaim alatt sikerült olyan tapasztalatra szert tennem az érintés művészetében, hogy bátran kezdtem el Mesterem támogatásával Japán Gerincterápiás Jóga órákat tartani a Jóga központjában a Bhaktikutirban. 2012 szeptemberében.

Most már magabiztosan, úgy tudok hozzá érni egy emberhez, hogy az jó lesz neki, és nem kell kórházba mennie, vagy hónapokig lábadoznia, mire újra neki állhat a jóga gyakorlásának, mert szerintem nem ment le elég mélyen.

Valódi Jóga

Ez az írásom, persze biztos megint nem fog mindenkinek tetszeni. De hát a harciszerzi.hu egy olyan hely, ahol bátran elmondom nyilvánosan a gondolataimat és érzéseimet. Nem szándékozom senkit lejáratni, vagy megsérteni, aki megsértődik, az nézzen mélyen magába és gondolkodjon el az érzésein. Mert a jóga valójában ezt tanítja. Hogy jó alaposan magunkba nézzünk. Mélyen, olyan mélyen, hogy ott legbelül megtaláljuk a sok-sok minden más között azt, ami a legfontosabb…

Sok szeretettel várlak Japán Tartásjavító, Gerincterápiás Jóga óráimon a Bhaktikutirban, heti négyszer. Bővebb infót itt találsz.

, ,