Menü

KisORgyilkos ;D


Ninja vs. SamuraiVajon miért van az, hogy akárhányszor beszélek minél magasabb fokozatú Aikido gyakorlókkal, mindig megkapom tőlük, hogy a Ninják Orgyilkosok voltak? Tegnap például volt szerencsém egy épp a negyedik danos vizsgájára készülő (amihez természetesen gratulálok innen is) oktatótól némi lenézéssel a hangjában. Meg azt is, hogy ilyen a mozgás kultúrájuk is, meg olyan. (természetesen még egyetlen Ninjutsu edzésen nem volt.)

Azon gondolkodtam, hogy ő vajon tényleg elhitte, hogy a Ninják a rosszak és a Szamurájok a jók? Azon gondolkodtam, hogy okos, intelligens felnőtt ember, aki ráadásul “harcművészetet oktat” vajon mi alapján alkothat véleményt, és mi készteti arra, hogy ahányszor előkerül ez a téma, mindig e-képpen nyilatkozzék egy egy adott irányzat képviselőiről? Lehet, hogy ő még mindig ruha alapján ítéli meg az embereket, nem pedig a tetteik alapján? Vagy lehet, hogy ő hajlamos egy-egy ember, vagy csoport tettei alapján skatulyázni az egész mindenkit aki azzal foglalkozik?

Egy biztos. A szamurájok elfogytak. Azok akik pedig túl élték, olyan Szamurályok voltak, akik Ninják is egyben. :) Hiszen a Ninjutsu a túlélés művészete. (És akkor azt már nem is mondtam, hogy az Aikido alapítója is Ninjutsuzott…)

Na de mindegy is. Sok szerencsét neki az élethez, meg a tanítványainak is… És itt egy kis videó, hogy megnyugodjon a ki lelkem :)