Menü

Te laknál benne? Önfenntartó, ÖkoBioház Tervezés 3.rész


Nehéz volt össze egyeztetni  a Modern önfenntartó és túlélő technológiákat az ősi térrendezés alap elveivel. De mivel nagyon hiszek benne így mindenképpen igyekeztünk a legjobbat kihozni az egészből. 

Hála Istennek egyre többen érdeklődtök az önfenntartó és öko-ház projektről, ami abban mutatkozik meg, hogy rengeteg praktikus megoldás került megosztásra a Projekt FaceBook oldalán. ezeket az ötleteket és terveket kellett összeválogatni, ötvözni, majd a Vastuval harmóniába hozni.
Ez azért komoly feladat, mert A Vastu ősi elvei, gyökeresen ellenkeznek az összes mifelénk ismeretes és használatos technológiával. Hogy csak egyet említsek, mifelénk mindent nyugatra és délre nyitnának, a Vastu meg épp ellenkezőleg, Délre és Északra. Ami persze ha a Déli féltekén élnénk egyáltalán nem volna probléma, de mivel Északon vagyunk, így a napfény Délről és Nyugatról érkezik a nap Nagyobb részében, így természetes, hogy így van.
Na de ilyen apróságokon nem akadtunk fent, és Egyenlőre egy kockás papíron (Amúgy rengeteg kockás papírt összefirkáltunk) sikerült megálmodni egy viszonylag olcsón kivitelezhető, önfenntartó házat.

Katt a képre, hogy nagyobban is megnézhesd:

Tervezz Önfenntartó, ökobio házat a harciszerzivel

Építészeti megoldások ötvözve:

Egy épületben ötvöztünk többféle jelenleg népszerű alternatív építészeti stílust, melyeket itt röviden és gyorsan a teljesség igénye nélkül bemutatnék:

EarthShip & ÖKOBIOHÁZ:

Egy kezdeményezés főleg Amerikából, ahol hulladékból építenek házakat, általában déli nyitással, meg víztartállyal és esővízgyűjtővel, valamint a házon belüli kerttel. Így a ház önfenntartó, nagyon olcsón fűthető.

A mi tervünkön a külső fő falak lennének autó gumiból, természetesen az ablakoknak kihagyva a réseket, valamint a déli oldalon, egy kb 4-m-es telifalas ablak lenne a ház Zöld részének a fény forrása, ahol akár télen is megtermelhetjük a paradicsomot magunknak. (Zöld rész növények felirattal.)

Dombház & ÖKOBIOHÁZ:

A dombház egy Európában is terjedő stílus, hogy földdel takarják be a házak falait és tetejét. Ez tulajdon képpen majdnem megfelel az Eartshipnek, azzal a különbséggel, hogy az önfenntartás nem cél, és az sem, hogy olcsó alapanyagokból, netán hulladékból, pl üres üvegek, autógumi stb. Építsenek. Viszont rengeteg nagyon csinos és formás megoldás van fent már a neten, ahonnan a stílust és a többi elképzelést vettük. (Bár külső rajz még nem készült a házról, hamarosan az is lesz.

Nálunk a föld alá terveztük az épületet, és a rajzon jül látható, a tervezett “dombhullámok széle, valamint az egészet úgy képzeltük el, hogy amit látsz, az  földel van borítva, és fű nő rajta. A kis fekete pöttyök a falak törés pontjainál, és a Tömegkályha négy sarkánál elvileg a tartó oszlopok.

 Szalmaház & ÖKOBIOHÁZ:

Szalmából is egész házakat építenek fel. Ezzel a technológiával külső, belső falakt egyaránt lehet építeni, kiválló a hang és a hőszigetelése. Viszont a vízre és a párára érzékeny, valamint 35cm széles a legszűkebb élére állított szalmabála fal, amire mind a két oldalon még 5-5cm vályog vakolat jön, vagyis majdnem fél méteres az így épített fal.

Mi a belső falaknak terveztük a szalma falat, főként az élőterek és szobák leszigetelésére. a Fürdőszobához nem mertük ezt tenni, mert aggódunk a víz érzékenysége miatt, viszont a dolgozó szoba fala mindenképpen ebből lenne, és az északon llévő 3 szobáé is. (A rajzon nincs berajzolva a középső szoba, hanem egy térnek van véve a középső nagy üres résszel, hogy amíg nincs 2 akkora gyerek akiknek külön szoba kell, addig legyen egy nagy közös nyitott tér. De a későbbiek folyamán ez lefalazható bármikor, úgy terveztük az É-Ny-i szoba bejátatát, hogy ide érkezzen a dolgozó szoba meghosszabbított fala.

Szupervályog & ÖKOBIOHÁZ:

A szupervályog egyenlőre kérdéses, de ha lehet, mert bírja mondjuk a vizet, akkor ez a technológia nyerte meg a NY-i oldalon lévő fürdőszoba falát, amit egyenlőre téglából, bontott téglából terveztünk. Természetesen mig a tégla lehet 10cm vastag, addig a Szupervályog fal kicsit vastagabb lenne, mint belső fal, de könnyen elképzelhetóő, hogy a ház Nyugati részét leválasztó belső fal, ezzel a technológiával készülne.

Ez a terv, eddig egyeztetve volt:

  • Vastu szakértő, 
  • Szalmabálás, 
  • Dombházas, 
  • Fűtés és vízvezeték szerelő, 
  • na meg menyasszonyom női praktikusság szempontból

Már csak akkor egy építésszel kell megnézni, aki elég kreatív lesz ahhoz, hogy az apróságokat, na meg a szakmai részeket, ugyan ezen elvek és ez a rajz alapján életképessé teszi, hogy akkor utána már akár a kivitelezésen agyalhassunk.

Ezzel a rajzzal, tervezett elképzeléssel, már sokkal könnyebben tudunk mozdulni bármilyen irányba, hiszen ismerjük az alapvető Vastu elveket a boldog élethez, és az alapvető szükségleteket, hogy az önfenntartás és energia takarékosság szempontjait is figyelembe vegyük.

A rajzon minden be van jelölve elvileg, bár ez a ház éppen sík területre lett tervezve. Ha így ok, akkor megtervezzük a különböző lejtési irányokba módosuló változatokat.

A Víz rendszert berajzoltam a dombfal alá, mert kicsi volt a papír, ezt az apróságot kérlek nézzétek el nekem, a valóságban ezt sokkal kijjebb építenénk. A természetes víztisztító rendszer részletes rajzát, majd később tenném fel, ha van rá igény.

A Fűtésről pedig egy Kombinált tömegkályha gondoskodna, amibe csöveken melegedne fel a víz, ami a szobákba el lenne vezetve radiátorokba.

Melegvíz szintén ebben a kombinált tömegkályhában készülne, egy tartályban, onnan menne a fürdőbe és a konyhába. (Ez is egy egyedül álló terv, amihez majd egy komolyabb kályha és fűtés építő szakember segítségére lesz szükség, hiszen ez lesz a ház lelke, de elvileg ő működtetne mindent.

Áramról szél és nap generátorok gondoskodnának.

Fény, ablakok. Mivel sokan aggódnak azért, hogy nem sötét-e egy föld alatti ház, így a rajzon jól láthatóan bejelöltem az ablakokat, valamint citromsárgával, az azokon befelé érkező fényt. :)

A Ház egyenlőre itt tart, várom az esetleges kérdéseket, további ötleteket, észrevételeket, esetleges más változatokat.
Ez elvileg egy olyan épület lesz, ahol nem csak a praktikusságé a fő szerep, hasnem az is, hogy a benne élők az ősi írásokkal összhangban (amit kipróbáltam a saját életemben és működnek) egészséget, jó létet hozzanak a benne élő egész családnak.

Nagyon sokan segítetek, neveket egyenlőre nem említenék, de hálás köszönet mindenkinek, aki eddig bármilyen ötlettel, vagy véleménnyel hozzá járult ahhoz, hogy legalább eddig eljussunk.

Csatlakozz a programhoz, nézd meg miket gyűjtöttünk eddig össze, és ha van valami jó ötleted, oszd meg velünk

https://www.facebook.com/OnfentartoZoldOkoBioHazatfalutTervezunk

Ha most hallottál először erről, akkor olvasd el az Öko BIOHÁZ PROJEKT előző fejezeteit is:

, , , ,