Menü

Lepsényből meg ahogyan ide jutottunk…


  Itt vagyunk Lepsényben egy Balcsitól nemolyan messze lévő   településen és van egy kis időm, úgyhogy begépelem az elmúlt pár nap történteket, már azokra gondolok, amikre eddig csak utaltam.

 

  Az egész ott maradt abba, hogy elmentünk Simára, az Villás Béla exorcista Avatár ( Nem vicc, ez a helyzet.) ezoterikus tanító táborába. Caitanya pr-t már több éve meghívják ide előadást tartani, ő meg egyre nagyobb csapattal érkezik. Így történt, hogy tavaly is és idén is azon szerencsések közé tartozhattam, akik vele tartottak erre a prédikáló programra. Ők ott Béla tanítványai mindannyian és habár az ördögűzéstől az angyalhívogatáson át a próféta-képzésen keresztül és még végtelenségig sorolhatnám, hogy mikkel nem foglalkoznak, mégis szeretik a praszádamot és a mi programjainkat is. Évek óta ugyan úgy történik minden, de az idei mégis más volt…

  A szokásos indítás képpen Caitanya pr-val bhajanoztunk egy kicsit, ő nagyon rá vette az embereket, hogy tartsanak velünk az éneklésben, aztán egy kis filozófiai előadást tartott a végén pedig meg énekeltette és táncoltatta őket. Aztán kiosztottuk a praszádamot, ami most halava formájában nyilvánult meg.

  A rendhagyó esemény az ez után következett. Tirthapáda pr-t megkérték néhányan, hogy mutasson már néhány dolgot mridangán (Kétfenekű dob.)  Mivel az előadás és az utána lévő kötetlen beszélgetés az udvaron volt, behívták egy nagyobbacska amolyan kulturális helyiségbe. Szépen leült és elkezdte az ealapot ütni nekik. Ők meg mivel hogy a sámándobolással és még egyéb népi zenéléssel is foglalkoztak annak rendje szerint becsatlakoztak mindenféle hangszerekkel. Egyzser csak arra lettem figyelmes, mert én kint voltam az udvaron, hogy egy kis öröm ritmusos téma szálingózik kifelé az épületből. Persze nem bírtam ki, hogy meg ne nézzem mi az és betoppantam Laksmi pati pr-val egyetemben. Aztán egymást buzdítva elkezdtük énekelni rá a maha-mantrát. Az emberek meg utánunk. Aztán egy pár perc múlva elkezdtek beözönleni az emberek. És mindenki, akinek volt rá indíttatása megragadott valami csörgő, vagy huppogós hangszert és egy eszeveszett kirtana lett az egészből. Ez a megfelelő szó rá mindenképpen. Volt tánc ének, csujjogatás, sikongatás és mindez a mahamantrával. Próbálok néhány képet ide, hogy láthassátok:

      

  Aztán ezek után elutaztunk Krisna-völgybe a búcsúra, ahol is különféle szolgálatokkal segítettük a program zökkenő mentességét. Krisna kegyéből első nap Sri Govardhanalala pr- nak segíthettem a Prasádam osztásban, amit a bhakták kaptak napi 3-szor. Ezt nagyon bírtam, mert nem volt annyira kötött és így volt lehetőségem körülnézni a programokon. Kipróbálhattam az új adu ászunkat a Karma-labirintust… stb.

  Másnap délelőtt, egy speciális szolgálatot kaptam név szerint megnyertem a felszolgálást a Környezet védelmi miniszternek és kedves családjának + másnap az oda látogató indiai nagykövetnek ugyan ezt. Szóval volt egy kis időm, mert csak délutánra kellett mennem, ezért kimentem reggel a tehenészekkel bálázni. Ami közben nagyon jót beszélgettünk. Elmesélték a legújabb Gosalai (Tehenészet.) kedvteléseket stb. Aztán Antardi pr-val (Az egyik legrégebbi tehenész)volt szerencsém kazlat rakni. Dél köröl leléptem, kimosakodtam és Krisna Náma pr-val (Pincér volt előtte) előkészítettük a placcot. Du.6körül megjött a miniszter Sivaráma swamival és Gourashakti pr társaságában+ kedves családja. Jó ízűt ettek és amíg beszélgettek, addig egy hatalmas szélvihar véget vetett az aznapi programoknak. (Volt alkalmam kicsit megint majomkodnom és csingálnom abban a nagy huzatban a sátorponyván csingálva.)  Utána vissza siettem az étterembe, ahol még mindig beszélgettek és semmit sem vettek észre az egészből. Aztán ahogyan jött úgy el is tűnt a vihar és a miniszter 10-en nem túl sok J éves kislányát kalauzolhattam körbe a templomba.

  Vasárnap délelőtt nagykövet fogadására készültünk, aki kb 2-körül oda is ért szintén Sivaráma maharája társaságában azzal a különbséggel, hogy most Manorama pr kísérte őket. Ez már nem volt annyira érdekes számomra, mert egy kukkot sem beszélek angolul, így csak ott voltam.

  Délutánonként a Páda-yátra felvonult a színpadra és nagyon jó kis hangulatot csinált, ami után Syámalala féle nektár bhajana következett minden este a templomban. Illetve utolsó este Maharája tartotta.

  Rádhe-syamasundara végig gyönyörű volt és minden elrendezést megtett, hogy segítsen bennünket a prédikálásban. Valamelyik délelőtt még én is énekelhettem neki egyet, sőt azt is megengedte, hogy Srila Prabhupádanak fűzzek reggel virágfűzért.

  Az egri csapat a konyhán volt végig és ők sütötték bele a prémát (Istenszeretet) a GBC. Pakórába J.

  Mindenki jól elfáradt és tegnap meg ma pihenőn voltunk. Itt Lepsényben.

 

  Az új Pannonhalmi fiúval, mivel sokat rágta a fülemet tegnap edzettünk egyet. Jól bírta, bár a végéra már mindene remegett. (De hát ilyen ez. ) Aztán ma meg hazament. Remélem nem miattam meg az elsőre talán túl kemény tréning miatt. (?)  Azt mondta szombaton vissza jön és hozza a másik fiút is, akit közben pattintott a barátnője…

 

  Nemrég jöttünk meg a Balcsiról, mert pihenőnap révén leugrottunk fürödni egyet az újonnan cstlakozott Pécsi Yátra igen, nagyon kedves (amolyan szíp magyarsággal) tagjaival, akik KodaNitay pr szárnyai alatt érkezte mihozzánk kb9-en. Kekszi pr (A szállás szervező)elintézte, hogy ingyen bejussunk a strandra…J ahonnét egy hatalmas vihar zavart minket haza egy óra pancsolás után. (De ez nem is gáz, mert legalább befejeztem végre ezt a bejegyzést. Ki JAYA!

 

  Ja meg itt van Puspa Lackó a debreceni nagy cimborám, aki ott most templomvezír helyettes. Tegnap este vele bhajanoztunk naplementében a focipálya közepén, utána meg későig beszélgettünk hátunkat a bolygónak vetve, az univerzumot kémlelve, éjszakába nyúlóan.(Gyengébbek kedvéért: Hanyatt fekve, a csillagos ég alatt, sokáig. J)

 

  Holnap Pedig indulunk folytatni a missziót, hogy rajtunk keresztül válhasson valóra az Úr Caitanya vágya, illetve jóslata:

 

 „Prthivíte áche yata

Nagarádi gráma

Sarvatra pracára

Haibe mora náma”.

 „Egy nap minden faluban és városban énekelni fogják szent neveimet.” 

 GOURANGA!