Menü

Ma már senki sem támad meg senkit szamuráj karddal?


Próbálj meg ellazulni, és lazán küzdeni az életedért, úgy hogy nem akarsz igazából küzdeni, csak mindig megtalálod a megfelelő kijáratot úgy, hogy közben a másik esik csapdába. Abba a csapdába amit ő állított saját magának, azzal, hogy megtámadott, vagyis erőszakhoz folyamodott…

mokusho

Kulcs csont.
Lehet keményen, meg lágyan is edzeni. Sőt, kell lágyan és keményen is edzeni, hiszen a lágyság és a keménység azok nem ellentétek, hanem csupán a részei ugyan annak az útnak. Aki csak az egyiket, vagy csak a másikat részesíti előnyben, az könnyen pórul járhat mikor igazira fordul a dolog.

Eleinte ezt nehéz megérteni, de törekedni kell rá. Aztán mikor elkezdünk rá törekedni, akkor sokszor dilemmába kerülünk, hogy mikor is melyiket alkalmazzuk. És sokszor olyan gyorsan kell dönteni, hogy nincs idő gondolkodni, hogy melyiket, hanem csak választani kell…

Például mikor megdobják az embert és nem áll készen a választás készségével, akkor könnyen jobban kijön az ebből adódó probléma, mert lefelé zuhanás közben már nem gondolkozhatsz azon, hogy esni és tompítani, vagy kigurulni szeretnéd a becsapódást a padlóhoz. Mert ha azon vacillálsz, hogy melyiket válaszd, akkor könnyen lehet, hogy egyik sem lesz belőle és eltörik mondjuk a kulcscsontod.

Úgy mint a napokban itt edzésen az egyik fiúnak „D”-nek, akinek így kívánnék mihamarabbi jobbulást, felépülést, és kitartást, hogy minél hamarább újra találkozhassunk és együtt edzhessünk.

„Manapság nem fog senki megtámadni szamuráj karddal”

Nem a lószart nem te szerencsétlen. Szoktam gondolni magamban, mikor valami okos tojás neki áll magyarázni, hogy melyik Ninjutsu katát van-e értelme gyakorolni, meg melyiket nem…

Előkerült az egyik srác, aki 250km-t autózik fel hetente kétszer hozzánk tréningezni egy másik városból. Egy jókötésű nagydarab srác. Idén eddig még nem volt tréningen, és hát meg kell vallanom, hogy azt gondoltam elvitte őt is a karácsonyi, meg az év eleji láz. De aztán tegnap betoppant tréningre.

Egy nagy ragasztás volt „R” orrán. Kérdezem is tőle, hogy eltört-e. Meg ki bántotta. Balszerencséjén mosolyogva mondja, hogy volt egy kis balhéja és bekapott egyet. Aztán valahogy úgy alakul a beszélgetés, hogy elmeséli az egész történetet.

Szóval a nagyszüleivel él egy házban, és állatokat tartanak. Sok testvére van, de csak páran vannak otthon a gazdaságban. A kapujukra ki is van írva, hogy mivel foglalkoznak, és hát megyegetnek nekik a dolgok ott vidéken.

Aztán egyik nap, egyszer csak bejött hozzájuk két behajtó féle ember. Az egyiknél egy igazi szamuráj kard, és elkezdenék a fenyítést, hogy azért jöttek, hogy az öreg írja alá a papírt, hogy az ő nevükre írja a házat, különben szétvágnak mindent, és megölnek mindenkit.

„R”-nek több se kellett, bevert egy hatalmasat az elöl állónak és elmondása szerint akkora nagy szerencséje volt, mert nem is gondolkodott azon, hogy a hátsónál meg egy kard van, hogy akinek bevert, hátra zuhant neki a kardosnak, úgy, hogy annak kiesett a kard a kezéből. A mi „R”-ünk meg felkapta a kardot és vágott lábra. Az egyik elszaladt, a másiknak átvágta a vádliját, de az meg ijedtében még be vert neki egyet orra, amitől eltört a nózija. Szerencsére azonban eddigre már szembesültek a helyzettel, hogy mizu és menekülőre fogták a dolgot.

„R” elmondta, hogy a rendőrség nem jön ki addig, amíg tettlegességig nem fajulnak a dolgok, így cselekednie kellett. Aztán kiértek a rendőrök és menekülés közben elkapták mind a két figurát…

Női önvédelem
Na meg, hogy akkor már a lányainkról is szóljak, köszönik jól vannak, úgy néz ki elég sokan megélik közülük a tavaszt. Szépen ügyesen járnak edzésre. Elvégezték decemberre a Női önvédelem tanfolyamot és most már a fiúkkal tréningeznek együtt, gond nélkül csinosan, fekete gíben, úgy ahogy azt kell. (na jó, van egy fehér is). Velük nem sok minden történt, csak a legutóbbi ez a levél volt, amit direktbe visszajelzésként kaptam:

“Hálás nagy köszönet, a  falhozcsapkodásokért! Ma a férjem bepróbálkozott, egy ilyennel, de hála Neked, olyan jól sikerült reagálni, hogy már a reakcióm eltántorította a többitől, sőt még a szemüvegét is lekapta gyorsan.(hogy ha pofánverem ne folyjon ki a kis szeme).

Szóval köszönet, köszönet, köszönet a Legesleges Szenszimnek! :))”

Amit jó jelnek veszek, hiszen első sorban azt tanuljuk, hogyan kerüljük el a konfliktus helyzeteket, vagyis miként növeljük maximálisra a túlélési esélyeinket úgy, hogy ha lehet bele se megyünk a küzdelembe.

Szóval Március elsején indulnak az új kezdő csoportjaink a Dojoban. Délelőtti és délelőtti Alapfokú önvédelmi tanfolyam Budapest belvárosában a Blaha Lujza térnél a TanVeremben…