Menü

Mi ez a sok kis izé itt a bejegyzések alatt?


Az internet folyamatosan változik és így folyamatosan jelennek meg újabb és újabb cuccok, szolgáltatások, közösségek, oldalak amik könnyebbé, egyszerűbbé és izgalmasabbá teszik a világ hálón való barangolást. Mindenki másra, más szinten használja ezeket.
Aztán mikor kicsit leegyszerűsítettem a blog dizájnját, akkor nagyon üres lett az egész. olyan nagyon fehér. Így megörültem, mikor megjelent ez a kis izé a freeblog jóvoltából.  
Szóval a bejegyzések alatti kis ikonok, mind egy-egy manapság népszerű valamilyen szinten közösségi portálra mutatnak, illetve azt teszik lehetővé, hogy ott könnyedén megoszthasd épp azt a bejegyzést.
De lássuk csak sorjában:


freeblogFreeblog: Ez az gomb volt eddig is, csak nem így nézett ki. Ha rá kattintasz, akkor azzal jelzed a főoldal szerkesztőinek, hogy értékes tartalom van itt szerinted, amit akár a freeblog főoldalára is ki tehetnének.


facebookFacebook: Ez egy közösségi portál, amit kábé az iwiwhez hasonlíthatnék a legjobban. A különbség csupán annyi, hogy ez az egész világra szól, ezen tényleg fent van mindenki, nagyon könnyen tudod követni az ismerőseidet, akik nagyon könnyen tudnak dolgokat megosztani a kis életükből. Rengeteg csoporthoz cstlakozhatsz, képeket tölthetsz fel, videókat oszthatsz meg és mindezt nagyon egyszerűen és kezesen. Én a legjobban azt bírom benne, hogy az egész világról ismerhetek meg embereket nap mint nap.


GooglebookmarksGoogleKönyvjelzők: Ez arra jó, hogy csinálhatsz egy saját Google könyvjelzős oldalt amihez nincs is másra szükséged, mint egy google felhasználóra. (Asszem ez ma már a minimum mindenkinek aki netezik…) És akkor itt ha rá kattintasz, akkor ezzel a gombal el tudod tenni a bejegyzést a könyvjelzők közé.


yahooYahoo bookmarks: Ezt nem ismerem és nem is használom, de valószínüleg valami olyasmi lehet, mint az előbbi a guglinál…


myspaceMysapce: Ez is egy közösségi portál, itt viszont saját oldalt készíthetsz, ahol szintén ismerősöket jelölgethetsz, meg levelezhetsz. Ez annyiban különb a facebooknál, hogy itt mindenkinek saját különkinézetű myspace oldala van. Használják személyek is egyenként, de az én meglátásom szerint ezt inkább olyan kis csoportok, személyek használják, akik valamivel igyekeznének kitűnni a tömegből. Zenekarok, focicsapatok miegymás. Nekem is van Myspace oldalam, de egy napnál többet nem foglalkoztam vele, így annyira nem vagyok otthon ezen a portálon.

deliciousDelicious: Ezt sem nagyon használom, meg ismerem, de amit eddig láttam belőle, az alapján csinálhatsz egy saját oldalt, ahová kigyűjtheted a guglis könyvjelzős szolgáltatáshoz hasonlóan az általad értékesnek talált cuccokat, amiket aztán az ismerőseid, akik ismerik a delicious oldalad címét, láthatnak…


linkedinLinked IN: Fogalmam sincs mire jó. A neve alapján valszeg linkeket lehet megosztani szintén az ismerőseiddel… (Kieg. Azóta kaptam egy jelzést, hogy ezzel munkát lehet keresni. :)


windowsliveWindows live: Ez is egy bookmarkolós cucc, vagyis amolyan könyvjelzős, csak ez meg a windows-t használóknak, vagyis akik ezt a szolgáltatást választották linkgyűjtögetésre…


twitterTwitter: Ez egy manapság egyre népszerűbb szolgáltatás, ahol szintén ismerősöket, meg cimbiket gyűjthetsz össze. Azzal a különbséggel, hogy itt 140 karakter áll a rendelkezésedre, hogy megossz egy-egy gondolatot azokkal akik úgy döntenek, hogy követik a „twittjeidet”. Általában itt is linkeket osztunk meg, olyan cuccokról amiket értékesnek találunk. Ha erre az ikonra kattintasz, akkor a twitterre küldi el ennek a bejegyzésemnek a linkjét, hogy meg tudd osztani az ismerőseiddel…

Aztán a többi is ilyesmikre jó, de azokat aztán tényleg nem ismerem, használom és az ismerőseim sem nagyon. Így magam sem foglalkozom velük. Természetesen amiket leírtam az egyes oldalakról, közel sem a teljes bemutatás, mivel ennek a felfedezésének az izgalmát meghagynám neked. Ha még nem vagy fent, akkor javaslom, hogy regizzél a facebookra mindenképpen, meg talán a twitterre is érdemes.

Engem legalábbis megtalálsz ezen a kettőn mindenképpen. :)

Gauranga