Menü

Mi is az az agymosás?


Egy nagyon kedves jó barátom hívta fel a figyelmemet a következő cikkre, ami nem olyan régen jelent meg. Van benne egy bekezdés, ami nagyon szépen bemutatja, leírja ezt a módszert, amit bizonyos manipulatív csoportok és szekták előszeretettel alkalmaznak, hogy feltétel nélküli engedelmességre bírják csoportjuk tagjait.:

agymosás, brainwash

“Az agymosás lényege, hogy az egyénnek tulajdonképpen fogalma sincs arról, mi történik vele, miközben a vezetők kontrollálják az egyén idejét, lehetőleg fizikai környezetét is – azaz teljesen elszigetelődik. A tehetetlenség érzését keltik az egyénben és a függőség kialakítása mellett ott lapul ugrásra készen a burkolt félelem is. Az agymosás során elfojtják az egyén saját énjének viselkedését és beállítódásait, miközben új magatartásformákat ültetnek el benne. Emellett egy zárt logikai rendszerrel szembesítik, amelyet nincs módja megkérdőjelezni és semmilyen hatással nem lehet a rendszerre. Az agymosás lényeges elemei még a környezeti kontroll, a nyelvezet megtűzdelése az egyén számára érthetetlen szakzsargonnal, a tisztaság megkövetelése, bűnvallomások kikényszerítése, misztikus manipuláció, a szent tudomány mindenek feletti tiszteletének megkövetelése és a létbizonytalanság érzésének megerősítése e a csoporton kívül.”

A probléma akkor kezdődik, mikor olyan személyek kerülnek a csoportba, akik ismerik ezt a módszert, vagy át látnak rajta. Ilyenkor elűzik, kizárják, harmonizálják az efféle személyeket. De előfordul, mikor egy-egy esetben egy nagyon szívós kis homokszem kerül a gépezetbe és hiába a sokféle módszer Isten nem engedi, hogy a sok hazugság terjedjen, aminek semmi köze a vallás eredeti elveinek gyakorlásához.

Az eredeti cikket itt olvashatod: http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/komment/20100921-agymosas-kovetkezmenye-a-tomeges-ongyilkossag.html?cmnt_page=1