Menü

Mosolyogj, tanulj meg nevetni


mosoly
Egyszer egy cimborám aki igazából nem volt más mint idegen világok kapujának őrzője azt mondta nekem. Az ember addig ember amíg meg tudja őrizni a humorérzékét minden körülmények között.

Aztán 18 évesen feltűnt, hogy gyilkos arcom van. Nem nagyon mosolygok, hanem a filmekből vett kőkemény tekintetekkel versenyzek, hogy az enyém még kőkeményebb legyen. Így próbáltam meg magamat tiszteletre méltónak feltűntetni. Persze jókat nevetek mostanában azokon akik most járnak ugyan abban a cipőben és próbálnak keménynek látszani mert elérték azt a kort. Aztán szomorúan látok embereket akik nem tudják letenni ezt a hozzáállást az élethez és évtizedeket töltenek el mogorva ábrázattal.

A minap voltam a Nyugatinál Sankirtanozni néhány órát. Régi emlékek keveredtek fel bennem. Ide hozott ki életemben először osztani Srila Prabhupáda könyveit Narahari (mostmár) Rupa prabhu. Emlékeztem, hogy milyen nehéz volt odamenni vadidegen emberekhez és beszélni velük, vagy csak megszólítani őket. Most meg már széles mosollyal az arcomon, régi barátként tudtam üdvözölni minden kedves arra járót. Mert most már tudom, hogy nem ő fog adni nekem, hanem én fogok adni neki. És ez nagy különbség. Mert adni mindig jobb mint kapni (Ez amúgy egy ősi Harcos igazság is :) )
Asszem sok minden történt azóta és sokat tanultam az élettől. De a legfontosabb az volt, hogy megtanultam mosolyogni és így az élet visszamosolyog rám.

mosoly
Mostanában sok-sok kis lurkó  lett itt minálunk a templomban. Azért jó ez, mert a gyerekek meg tudnak tanítani mosolyogni. Ők még tisztán és mindenféle előítéletek nélkül mernek mosolyogni, nevetni mindenkire, aki csak ezt váltja ki belőlük.Nem válogatnak, hogy ez ilyen ez meg olyan, hanem csak az akkor és ott épp aktuális érzéseiket nyilvánítják meg egy-egy személlyel kapcsolatban. Amíg könnyedén meg tudsz nevettetni egy gyereket, addig asszem tudhatod, hogy nem vagy olyan rossz ember. Mert a gyerekek öszinték és érzik az őszinteséget. Képmutatással nem lehet átverni őket, hiszen átlátnak a szitán. Ezért jó ha meg tudjuk őrizni személyiségünk-e gyermeki mivoltát. Hisz a lélek amúgy is örökké fiatal.
mosoly

"Mindössze tizenhét izom munkája kell egy mosolyhoz, de negyvenhároméra van szükség a haragos tekintethez.
Tedd hát azt, amit egy mosolyhoz kell tenned, és meglátod, ez jóval kevesebb erőfeszítésbe kerül."

mosoly

Szóval nem olyan nagy dolog ez a mosoly, mégis mindenki komorkodik úton útfélen. Félünk szívből nevetni, mert félünk, hogy mások meglátnak és ki tudnak használni bennünket. Sokan próbálták már letörölni az én arcomról is a mosolyt, de Krisna valahogy mindig visszacsalja oda valamin, vagy valakin keresztül.

Van néhány ismerősöm, akik nagyon nehezen járják útjukat. Van megértésük, hogy ez egy jó út, de belül nem képesek megérteni, hogy lazán és könnyedén lehet csak rajta járni. Ha feszes, merev az ember, akkor könnyen törik és akkor bizony recsegés ropogás van odabent és ha odabent dúl a vihar, akkor kifelé is csak az fog jönni. Nagyon fontos megtanulni éppen ezért mosolyogni az élet dolgain, különben könnyen el hisszük, hogy ilyen meg olyan pozícióban vagyunk és akkor ugye így meg úgy kell viselkednünk.

Az egyik legszörnyűbb élményem, mikor egy ismerősömből „lesz valaki” ő meg elhiszi és azt gondolja egy új beosztástól, vagy státusztól, hogy akkor onnan másképp kell viselkednie.

Ez a nyugati civilizáció átka. Azt gondoljuk, hogy egy ember attól komoly, hogy soha sem mosolyog. Vannak akik elhozzák ezt ide a Krisna-tudatba is és nem képesek letenni. Így lesz nekik egy szenvedés a vallásos elvek gyakorlása és így lesz egy nagyon kemény út a Krisna-tudat (az ő fejükben). Szóval van ilyen is bőven, de ez nem a folyamat hibája, hanem az egyéné. Hiszen senki sem lesz boldog helyetted…
Mikor kérdezem őket, hogy miért nem mosolyognak, miért olyan mogorvák, mindig gyártanak valami filozófiát mögé, hogy belül igazából boldogok, meg hogy ők olyan pozicióban vannak, ahol nagy a felelősség és akkor ezért. De ez igazából nem mentség.

yayá svapnam bhayam sokam      visadam madam eva ca
na vimuñcati durmedhá      dhriti sá pártha támasi


Az az ostoba eltökéltség pedig, óh, Prithá fia, amely nem képes túljutni az álmon, a félelmen, a bánkódáson, a mogorvaságon és az illúzión, a tudatlanság kötõerejébe tartozik.

BG 18.35

Szóval nem kell olyan nagy erőfeszítést tenni, hogy valaki mosolyogjon. Viszont ha nem képes ezt az apróságot sem megtenni, akkor igazából kőből van a szíve és nagyon sok munka van még előtte. Hogy arról már ne is beszéljek, hogy miként viselkednek ezek az emberek, mert a mogorva ábrázat is más-meg más gondolatokat reakciókat szül, mint egy mosoly…

mosoly

„A mosolyod olyan görbület, amely mindent egyenesbe hoz!” (P. Diller)

“Két ember között a legrövidebb út egy mosoly.”

“A mosoly a legerőteljesebb az arc összes gesztusai közül.” (Allan Pease)

“A boldogságot nem lehet ajándékba kapni. Egyetlen titka: adni, mindig csak adni, jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet, és sok-sok önzetlen, tiszta szeretetet.” (Goethe)

“A mosoly vidáman világító kisablak a közöny sötét éjszakájában.”
(Simon András)

“Az anya a család szíve, és mosolya a szívverés.” (ismeretlen)

“A mosoly nem fizeti be a lakbért, de megspórolja a pszichoterápia költségeit.” (ismeretlen)

“A mosoly elénk tárja az idegenek kincseit; a morcos tekintet hét lakat alatt tartja őket.”

“Ha tudsz egy szóval úgy fordítani a dolgon, hogy megvilágosodjék a kérdés, akkor miért ködösítesz? Ha tudsz egy mosollyal más arcára mosolyt csalni, akkor miért pártolod a mogorvaságot? Ha tudsz egy kézmozdulattal másokon segíteni, miért tartod karjaidat béna lustaságban? Ha tudsz szeretni, miért várod el, hogy előbb mások szeressenek?” (Tatiosz)

“Mindig az az erősebb, aki nem tombol, hanem mosolyog.” (japán közmondás)

“Semmibe se kerül, de sokat ad.”

„Gazdagabbá teszi azokat, akik kapják, és mégsem juttatja koldusbotra azokat, akik adják.”

„Egy pillanatig él csak, de az emléke örökké megmarad.”

„Senki sem olyan gazdag, hogy meglehetne nélküle, és senki sem olyan szegény, hogy ne lenne gazdagabb tőle.”

„Boldoggá teszi az otthont, táplálja a jóakaratot az üzleti életben, és a barátság biztos jele.”

„Nyugalom a megfáradtnak, napfény a csüggedőnek, világosság a szomorkodónak, és a természet legjobb orvossága a bajok ellen.”

„Mégsem lehet megvenni, elkérni, kölcsönadni vagy ellopni, mert nem áru, csak önként lehet adni.”

Jó munkát neked testvér. (És szóljatok rám nyugodtan, ha én is elfelejteném)
Gauranga
"Mindenkiről tudhatod, hogy milyen szinten áll. Csak nézd meg hogy miként mosolyog"
 
Ezt a bejegyzést SyamaBihari prabhunak ajánlom, aki Gurumaharájom kitartó és lelkes szolgája és aki mikor meséli a kettejük kalandjait mindig könnyesre röhögtet. :) THX.