Menü

“Nem verheted agyon a tolvajt”


Sivarama Swami a lelki tanítómesteremTegnap este beszélgethettem lelki tanító mesteremmel. Bár én így konkrétan nem szeretem ezt a kifejezést  leírni, mert olyan hihetetlenül formálisan és bürokratikusan hangzik szerintem. Aztán sokan hívják őt maharádzsnak, de nekem nem nagyon fekszenek ezek a magyarított írású sanskrit szavak sem, viszont ha rendesen a latin betűs változatát írom le, az meg nagyon hülyén néz ki: maharája… :)

Na mindegy is, a lényeg, hogy volt egy dilemmám, miszerint ilyen változatos "kényszer pályán vagyok" mióta ismerkedem a Krisna-tudattal, és igazából menjek bárhová is mindig csak ugyan az lesz a vége, hogy bagatel semmiségek miatt rámparáznak és eltávolítanak, és vajon ez azt jelenti-e, hogy akkor nekem nincs keresni valóm itt Magyarországon és esetleg lépjek le Vrindavanba, az 5000 templom városába, vagy valahová máshova, vagy maradjak és nyomjam tovább…

Már nem mintha nem érezném jól magam, vagy mehetnékem lenne, hiszen ide születtem, és a dolgok alakulása sem áll rosszul, dehát azért csak úgy szokott lenni, hogy minden a legnagyobb rendben van, aztán egyik pillanatról a másikra minden megváltozik és onnan az űzött vad státuszba kerülök, mert torzulnak az arcok, ha csak meglátnak. Pedig senkinek sem vittem el a feleségét, vagy nem lőttem be magam  a templom közepén meg ilyenek…csak Egész egyszerűen vannak olyanok akik nehezen viselik a természetem hosszú távon…  (Dehát akkor mit mondjak én, aki már 28 éve együtt él ezzel a vadálattal…) :)

Maharaj a szokásos kedvességével, megértésével és törődésével, de az én nyelvemen mondta el, egy egyszerű mondattal, hogy mit csinálok rosszul…

Ezt mondta:

Mc, ha valaki ellop egy cipőt innen a templomból és te utánarohansz, elkapod és agyonvered, akkor téged fognak börtönbe csukni érte és hiába mondod, hogy de hát az egy tolvaj volt, mert seki, de főleg a törvény nem fogja ezt megfelelőnek tartani…

És Istenem mennyire igaza van már megint…

Szóval azt hiszem néha kissé túlreagálok ezt azt, ezért bocsánatot kérek, csak tegnap lett világos számomra, hogy tényleg nem is csak agyonverni szoktam a tolvajokat, hanem válogatott kínzásokkal szoktam őket kezelni. És ettől sajnos nem mentes itt a blog sem, mint ahogyan azt néha tapasztalhatod, ha már olvasol egy idelye.

Ezért szeretnék bocsánatot kérni mindazoktól, akiket eddig efféle módon vertem agyon és azoktól is bocsánatot kérek, akiknek végig kellett mindezt az ámokfutásomat néznie.

Mivel eddig nem gondoltam, sőt egyáltalán nem voltam tudatos arról, hogy ez van nekem, mert bár sokan próbálták megmondani, célozni rá, lerajzolni, vagy olyan is volt aki belém-verni (szegény :) ) nem jött át az üzenet. Viszont a Maharajal folytatott tegnapi beszélgetés után mindezek az alkalmak szépen végigpörögtek a fejemben, hogy "jé, hát akkor ő is ezt akarta mondani, meg jé, hát akkor az is ezért volt", meg ilyenek. :)

Szeretem a Krisna-tudatot, meg szeretem lelki tanítómat is. Az elsőt azért, mert végre  van valami  a Ninjutsun kívül, ami valóban működik az életben, a másodikat pedig azért, mert segít működtetni, főleg úgy hogy beszéli a nyelvemet és lefordítja a dolgokat, hogy én is értsem… :)

 

samsára-dávánala-lidha-loka-
tránáya kárunya-ghanághanatvam
práptasya kalyáŁa-gunárnavasya
vande guroh Şri-caranáravindam

      A lelki tanítómester a kegy óceánjából kap áldást. Ahogy a felhő esőt zúdít az erdőtűzre, hogy eloltsa azt, úgy szabadítja fel a lelki tanítómester az anyagi léttől szenvedő világot, mert eloltja az anyagi létezés lángoló tüzét. Tiszteletteljes hódolatomat ajánlom az ilyen lelki tanítómester lótuszlábainál, aki a kedvező tulajdonságok óceánja.

 

yasya prasádád bhagavat-prasádo
yasyáprasádán na gatih kuto ’pi
dhyáyan stuvams tasya yasas tri-sandhyam
vande guroh Şri caranáravindam

Az ember a lelki tanítómester kegyéből kapja meg Krisna áldását. A lelki tanítómester kegye nélkül az ember egyáltalán nem tud fejlődni. Mindig emlékeznem kell hát a lelki tanítómesterre, és a dicsőségét kell zengnem. Naponta legalább háromszor tiszteletteljes hódolatomat kell ajánlanom lelki tanítómesterem lótuszlábainak.

 

Srila SivarámaSwami Maharaj ki Jaya

Gouranga