Menü

Ninjutsu Budapest Csillaghegy


tengu mask
Mivel úgy néz ki itt fogok lakni Csillaghegyen, így elkezdtem körbenézni, hogy merre hány méter a terembérlés? Itt a leendő lakhelyemhez közel van egy művelődési központ, ahol nagyon megörültek mikor említettem, hogy esetleg tartanék edzéseket. Ők főleg mint gyerekprogram gondolkodnak benne, és ettől nekem is elindult ez irányba a meditációm.
Mostanában annyi helyről hallom, hogy kéne gyerekeket okítani a Ninjutsura, hogy elkezdtem gondolkodni benne. Végső soron ha gyerekkorban elsajátítja az ember az alapokat és inkább ezzel foglalja le az energiáit, mint a rosszalkodással, akkor mire felnő, már rendelkezni fog egy alap és egészséges, no meg persze ütőképes mozgáskultúrával, meg némi tudatossággal az élet hozta szituációk terén. Ha pedig eljön az idő, hogy mégse csinálná tovább, mert valami más felé fordulna, akkor sem gond, mert legalább addig is egy olyan dolognak a gyakorlásával töltötte a gyermekkorát, aminek nagy hasznát veszi az életben.
tengu

A Ninjutsu elsősorban gondolkodni tanít meg.
Nem más ez mint a tudatosság művészete. Mikor megtanulsz mindig minden pillanatban tudatosnak lenni a körülötted és a benned zajló dolgokról, így azok nem fognak fölébed kerekedni. Így könnyen reagál az ember a változásokra, új szituációkra, nem retten meg mikor csőstül jön a baj, hanem csak mosolyogva megoldja az efféle kalandokat.

tengu

Persze a fő terv
az az idősebb korosztállyal való tréningezés, hiszen az igazi Ninjutsut általában 14 év alatt nem okítják. Egy gyereket nem ildomos arra tanítani, hogy miként tud egy újjal is iszonyatos kínt okozni, vagy hogyan tud a leggyorsabban megszabadulni ellenségeitől. Mert még a kis elméje nem érett rá, hogy különbséget tudjon tenni a helyes és az egós indulatból elkövetett erőszak között. De míg ennyi idős lesz, addig is rengeteg minden elsajátítására van lehetőség.
Hiszen ha valaki eljön egy Dojoba, az alapok ugyan úgy kezdődnek mindenkinek. Megtanul esni, gurulni, ütni, rúgni, állni, járni. Mert alapjában véve ezeket senki sem vágja, mivel a rendszernek nem érdeke, hogy egészséges tartású, ütőképes állampolgárai legyenek és ezért inkább a csiribiri, meg látványos, szentimentális, ám de a való életben cseppet sem hatékony rendszereket népszerűsíti.

Ninjutsuról azt mondják az öregek,
hogy egy titokzatos ősi faj tanította meg a hegyekben élő szerzeteseknek. Tenguknak hívják őket. Legjobban magyarul azt mondhatnánk rájuk, hogy madár emberek. Olyan lények, akik ember formájúak, de van csőrük, meg szárnyuk is.
A japán mitológiában sok helyen előfordulnak állítólag.

Például itt Budapesten is van egy Dojo, ami nem olyan régen nyílt és a Karura dojo nevet kapta. Mikor kérdeztem az alapító névadót, Livo Laci senseit, csak annyit mondott, hogy Karura az nem más, mint Garuda, az Úr Visnu szállítójának, a madárharcosnak a Japán olvasata…

tengu

A hétvégén voltam pont náluk egy szemináriumon,
ahol Arnoud sihan tartott tréninget. Sokat beszélt, és rengeteg mindent tanított…
Egy idő után mikor már az ember volt sok szemcsin, elvesznek a nagy lényegi új információk és csak egy-egy apróságra tudja azt mondani, hogy na ezért az információért, ezért a tudás morzsáért jöttem. Szóval általában én is így voltam mostanság. De ezen a szemcsin valahogy annyi apró morzsát kaptam tőle, hogy akár egy egész kenyér is kijött volna belőle.
Nagyon lényegre törően, szisztematikusan és tudatosan építette fel a 8-órás tréninget és bár ott akkor nem jött le, de így egy hét távlatából annyi minden ugrott be, hogy „Na itt akkor ez azért van így, az meg azért úgy”, hogy még most is a hatása alatt vagyok.
Rengeteg mindent mutatott és mikor vége lett az egésznek, akkor szépen vissza ismételte az egész anyagot, hogy mikor miután és mit tanított nekünk, mert melyik technika-kata melyik elvet tanítja meg. Pedig nem jegyzetelt…

tengu

Bevallom őszintén,
hogy az a vonal amit ő és tanítványai képviselnek itt Magyarországon, elég kérdéses hatékonyságú volt számomra és még sokan mások számára is. De engem ezen a hétvégén ő meggyőzött. Amit tanítványaitól kaptam eddig, az igazából csak egy csiribiri szélhámosságnak tűnt, de most, hogy „Neki mehettem” az öreg mesternek levágtam, hogy mi volt az amit hazai tanítványai még csak próbálnak kivitelezni.
Mert van egy olyan szabály, hogy „Mindig üsd meg a sihant”. Tehát ne csak színészkedéssel, meg ímmel ámmal támadjon az ember, hanem ahogy csak bír, ha egy 15 Danos sihan-tól kérdezi a technika elvét lényegét. Szóval én ütöttem és valamit megéreztem abból, ahol az öreg jár, és az egészen más volt mint amit eddig az ő vonalának véltem.
Nagyon sok apró részlet került a helyére, és más megvilágításba a kegyéből…

 
tengu
(Tudja valaki hogy kell japánul mondani azt, hogy Csillaghegy?)
Gouranga