Menü

Ninjutsu Vs Jóga


Gauranga baba a blogjában válaszolt a Joga Vs. Ninjutsu bejegyzésre,  az azonos című Joga Vs. Ninjutsu bejegyzéssel a saját blogjában. Azt hiszem érdemes elolvasni, hogy meg legyen az egész dolog, illetve gondolat menet.

white Ninja

Nem a vita kedvéért írom ezt a választ, csupán néhány félre értés és meglátásom szerint nem megfelelő elképzelés tisztázása végett. Szóval ebben a bejegyzésben amit írt a meglátásom szerint és azt hiszem, hogy mindenféle túlzás nélkül mondhatom, hogy a város egyik leglelkesebb és leghitelesebb jóga oktatója, igazából minden benne van, amire reagálni szeretnék.

Ha erőt kell használnod, az nem Ninjutsu
A Kalari-payat nevű Indiai harcművészetet hozza fel példának, és nagyon jogosan, hiszen Indiában ki tudta próbálni hiteles oktatóktól ezt a fajta harcművészetet. Azt kell mondanom, hogy igazából a harcművészet alap elvei ugyan azok minden harcművészetben, csak az idők folyamán az értelmezésük változott. Ezért az első dolog amit megtanulunk a dojoban az az, hogy ha erőt használsz, akkor az nem Ninjutsu. Vagyis a bejegyzés arról szól, hogy a Ninjutsu erőszakot alkalmaz és igazából erőszakot tanulunk és gyakorlunk Ninjutsu edzésen.

Pedig ez egyáltalán nem így van. Épen ezen igyekszünk felül emelkedni, ugyan úgy, ahogyan az Astangában- Kalariban, a Ninjutsuban is mindent erőből és erővel akarunk megoldani. A helytelen tartás, az alapelvek (időzítés, egyensúly, távolság, irány stb) nem megfelelő ismerete, illetve használata miatt folyton az izomhoz és a materiális erőhöz igyekszünk nyúlni. És ebből lesz az erőszak. És igazából ezzel vádol bennünket az Atya is, hogy mi ezt erősítjük. De az igazság az, hogy éppen ellenkezőleg, az a cél, és minden gyakorlat azért van, hogy el tudjuk engedni az erőszakot, és ugyan úgy, ahogyan az Astangában-Kalariban, a Ninjutsuban is az a cél, hogy könnyedén és megerőltetés nélkül hajtsuk végre a gyakorlatokat, mozdulatokat. Felébresszük a belső energiát, amit ugye a jóga Kundalíninek hív és ezt használva mozduljunk.

A légzés fontossága, és a belső energiák felszabadításának jelentősége
Főleg azért fontos ezt valóban elérni, mert egy reális küzdelemben, az utcán ahol mondjuk több ellenfél van, vagy egy csatatéren is sok ezer másik harcos küzd, de ha ezt nem valósítod meg, akkor csak arra leszel képes, amire a napjainkban „Harcosnak” nevezett ringben, kétperces menetekben küzdeni bíró bunyósok. De egy valódi támadás során nincsen bíró, nincs ring, nincsenek nézők és drukkerek, nem két perces egy menet, általában nem egy ellenfél van, és nincs senki aki bedobná neked a törölközőt, ha kezdene rosszra fordulni a helyzet.

Mennyire régi a ninjutsu
Ninjutsu egy ősi harcművészet, ami  igazolhatóan minimum ezer évvel ezelőttre vezethető vissza, vagyis a tanítómesteri láncolat addig van meg. De igazából azt mondják, hogy a Ninjutsut egy bizonyos madár nép a Tenguk tanították meg ezen a bolygó lakóinak, akiket a Japán kultúrában démonokként tisztelnek, különös kinézetük miatt. (ember test, de madár csőr és szárnyak. A Japán nyelvben nem egészen az a szó jelentése amit magyarra fordítva démonnak neveznek.) egyébként egyes teóriák szerint ebbe a népbe tartozik Garuda is, Visnu hátasa, akit a Japán nyelvben Karura-kén ismernek…

Vannak Erkölcsi Sztenderdek a  Ninjutsuban?
Vannak-e? természetesen vannak. Atya azt mondja, hogy „Gondolom, hogy nem sokan maradnának ott a Ninjutsu-edzésen, ha ott is ilyen szigorú erkölcsi sztenderdek lennének (pl. “No fighting outside the Dojo”) stb. Hiszen ha az ember azzal az inspirációval megy oda, hogy meg tudja védeni magát a sötét utcán, esetleg a támadó fegyverét önmaga ellen tudja fordítani (ami vigyázat, mert büntetendő), akkor az edző ugye kénytelen az első naptól kezdve elkezdeni az éles harci technikák oktatását.”

De Ninjutsu edzésen pont erről szólnak az alapok, hogy megtanulod az etikettet, hogy megtanuld mit mikor és hogyan használhatsz. Nálunk a Bhima Dojoban például alap, hogy otthon egyedül gyakorolhatsz, vagy össze jöhettek azokkal akik szintén Ninjutsut tanulnak és gyakorolhatnak együtt, de nem szabad másoknak, szülőknek, barátoknak, vagy kívülállóknak mozogni. Mert nem erről szól. Vagyis a Dojon-kívül nem használhatod, csak ha szükséges. Gondolom a Kalari sem tiltja, hogy valaki megvédje az életét és a családját a dojon kívül, ha úgy hozza az élet. Mert nálunk ez a helyzet. És még van sok dolog ami abban segít, hogy ne fekete ruhában a hegyekben surikent dobáló gyerekek legyenek azok akik Ninjutsut tanulnak, hanem komoly, az önmegvalósítás útján járó harcművészek.

Akik nem akarják tartani ezeket az erkölcsi normákat, vagy sokkal gyorsabban szeretnének fejlődni, mint ahol épp tartanak, nekik szoktuk javasolni az egyéb, mostanában divatos “két hónap alatt te leszel az utca legjobb bunyósa irányzatokat”

Feltörekvő ágazat-e a Ninjutsu?
Igen és nem is. Ninjutsu tény, hogy nem nagyon ismert irányzat. 1980-ig csak a legendák léteztek, amik a régmúlt időkből maradtak fent a legendás Ninja harcosokról, akik igyekeztek mindent megtenni, hogy ezeken a legendákon kívül valóban ne kerüljön más infó ki a nagyvilágba. Ezek a legendák pedig ugye jártak szájról szájra növelve ezzel a ninják és a Ninjutsu hírnevét. Masaaki Hatsumi sensei, pedig a jelenlegi Soke, 1980-ban alapította meg a Bujinkant, egy Ninjutsu Világ szervezetet, mert addig csak Japánoknak tanították ezt a kincset, és azok közül is csak azoknak akiket érdemesnek tartottak rá. A Ninjutsu több mint ezer éve hivatalosan is jelen van a világban és sokféle dolgot csináltak ezen idő alatt a Ninják, és sok féle dolgot akartak a ninják nyakába varrni.

Mivel Ninjutsut fehér ember csak a Bujinkan megalapítása óta tanulhat, és persze nem úgy indult ez a történet sem, hogy akkor kihirdették és akkor fél Európa oda rohant, hanem szépen apránként nevelődtek fel azok a fehér Buyuk (Így hívják a ninjutsu gyakorlóit egymás közt), akik ma azok a 15Danos Sihanok, akik tanítják ezt a harcművészetet szerte a világban. (Mert a Japán oktatók a soke utasítására nem taníthatnak Japánon kívül) Szóval a Nijutsuról és a Ninjákról már mindenki hallott és mindenkinek eszébe jut valami, ha azt mondod neki, hogy hallott-e már a Ninjákról. De ha azt mondod valakinek, hogy hallott-e a jógáról, akkor nem biztos, hogy tudni fog mondani valamit.

De egy másikrészről, mivel az a tudás és hírnév amivel jelenleg a nép rendelkezik a ninjutsuról, azokból a legendákból, mesékből, rajzfilmekből, filmekből van amiket ugye készítettek, ezért ez nem biztos, hogy hiteles információ. Sokkal inkább csak valami, amiről szeretnénk azt hinni, hogy mese, de közben meg a kő kemény valóság.

Ahimsa Vs. félelem
Megfélemlítésen alapszik-e a Harcművészet, avagy a ninjutsu gyakorlása? Mert ugye Atya azt mondja, hogy amit mondok:

„Kisor szereti azzal motiválni az embereket, hogy bármi történhet veled a sötét utcán, egy ilyen nagyvárosban, ahol sok a bűnözés. Megerőszakolhatnak, kirabolhatnak, elrabolhatnak, megölhetnek, eladhatják a szerveidet a milliomosoknak, rabszolgasorba hajthatnak stb. Őszintén szólva nekem ez a félelemkeltés nem jön be.”

Szóval én erről azt gondolom, hogy ez a realitás. Lelki tanítómesterem azt mondja, hogy Készülj a legrosszabbra, de reméld a legjobbat. Ez csak annak félelmetes, aki fél tőle. Nyilván valóan azoknak akik nem tartanak a haláltól, vagy kínhaláltól stb., ez nem egy probléma mindattól függetlenül, hogy velük is bármikor megtörténhet. Hiszen csak a sima halál is bármikor el jöhet értünk. Kezdő szinten ezek az első állomások, hogy legyőzzük a félelmeinket.

A3F
Úgy szoktam mondani, hogy az első lépés, ha valaki fejlődni szeretne, az a 3F-betű legyőzésével kezdődik. Félelem, Fáradtság, Fájdalom. Ha valaki képtelen ezeken az apróságokon felül emelkedni, akkor sosem fog megérteni semmit a harcművészetből. Ettől a három dologtól való rettegés amúgy bőven elég már arra is, hogy el se kezdje valaki gyakorolni a harcművészetet. Ami nem jó vagy rossz, de ha ezeken az alapdolgokon sem sikerül valakinek túl lépni, akkor egész életében ennek a három ellenségnek a lencséjén keresztül fogja látni a dolgokat, még a harcművészetet is. Pedig igazából nem vagyunk ez a test.

Szóval nem szuggerálunk magunkba semmiféle félelmet, ahogyan Gauranga prabhu meg próbálja a harcművészekbe ezt bele sugalmazni, hiszen a legjobbat reméljük, és így élünk, de a legrosszabbra készülünk, és így edzünk. Az, hogy harcművészetet gyakorolsz, és sétálsz a hegytetőn naplementében, meg nézed a szivárványt és hallgatod a madárdalt, nem jelenti azt, hogy közben azon izgulsz, hogy mikor áll meg csikorogva egy fekete terepjáró és ugrik ki belőle 4-5 kopasz baseball ütőkkel.

  1. Az hogy harcművészetet gyakorolsz azt jelenti, hogy tudatosan élsz, és tudatosan átéled mindazt ami körülötted történik, úgy, hogy közben befelé figyelsz, és ha mégis csak kiugrik az a pár kopsz a kocsiból, akkor sem fogsz megijedni, hiszen az első dolog amit megtanulunk, hogy hogyan kell elszaladni, elmenekülni az ilyen szitukból.
  2. A második amit megtanulunk, hogy mi van, ha nem tudsz elszaladni az ilyen szituból, mert miközben nézted a naplementét a hegytetőn fogtad a babakocsit, meg a feleséged kezét, és lehet, hogy ők nem tudnak elszaladni.
  3. A harmadik pedig az, hogy mi van akkor, ha nem csak a pénzedet akarják (Mert akkor inkább add csak simán oda nekik), hanem még mást is, mondjuk az életeteket.

De az első számú pont bizony az ahimsa, vagyis az erőszak nélküliség elve. Erről amúgy sokat beszélünk a Harcművészet titkos elvei nevű tanfolyamon, ha érdekel, csak kattints erre a linkre.

A nők nem szeretik a fekvő támaszt
Valóban nem vitás, hogy a jóga sokkal népszerűbb, sőt ez így is van rendjén. Végül is hová lenne a világ, ha mindenfelé Ninják szaladgálnának. És főleg azért is van ez így, amiért nem lehet bárkiből Ninjutsu oktató. Míg jóga oktatónak bárki fel csaphat aki el tudja adni magát, és nem a megvalósításai számítanak.

Szóval Ninjutsunak a kezdetektől fogva része a női ninják oktatása. Úgy hívták őket, hogy Kunoichi. Természetesen ez az oldal még nem olyan elterjedt az egész világon, de szerencsére egyre több nő van jelen a Bujinkanban, ami kiegyensúlyozza a férfiak által elfoglalt helyeket. Én áprilisban kezdtem el a külön női órákat, ahová csak lányok járnak. Én csodálkozom a legjobban, hogy sokszor keményebbek mint a fiaim. Természetesen én is egészen másképp, más menetrend és tematika szerint oktatom őket, mert míg egy férfinak csak elég odaordítanod, hogy kentó (öklökön nyomott fekvő támasz) addig a nőknél el kell mondani, hogy ha csinálja akkor mi a jó neki abból. Mert a nők nagyon befogadóak (ugye már ha csak a test felépítésüket is nézzük) és a hasznos dolgokat elfogadják. Szóval most, pár hónap után, gond nélkül nyomják a fekvő támaszt.

És egyáltalán nem igaz, hogy minden edzésen szét kell verniük egymást, vagy hogy a Ninjutsuban szét vernénk egymást minden edzésen. Ez csupán egy legenda ami azok közt terjeng, akik még sosem voltak Ninjutsu edzésen, vagy voltak, de besokaltak már az első, ismerkedős résznél. Ugyan úgy, ahogy gondolom vannak olyanok akiknek még a jóga is sok…

A leírt tudásról
Atya azt mondja, hogy nálunk nincs olyan nagy irodalma ennek a dolognak:

“Lehet, hogy mindezek a Ninjutsuban is megvannak, de valószínűleg nem olyan mértékben lettek publikálva, mint a jóga-irodalom.”

Valóban nincs akkora publikációja a Ninjutsunak mint a Jóga irodalomnak. Ez főleg azért van így mert Ninjutsuban mesterről tanítványra száll alá a tudás, ugyan úgy, ahogy eredetileg mindenféle oktatásban ez így volt. Nálunk sok mindent nem teszünk közszemlére, sok tudás nem sajátítható el, csak edzésen, személyesen. Mert vannak olyan dolgok, amiket ha megtanulnak olyan emberek akik emberileg, erkölcsileg nem méltóak, vagy érettek rá, akkor az az oktató felelőssége, hogy kinek milyen tudást ad a kezébe. Mert ugyan nem célja a Ninjutsunak az ember ölés, vagy mások elpusztítása, mégis csak ott van benne, mint legvégső megoldási lehetőség. És ez olyan hatalom, ami ha rossz kezekbe kerül, akkor annak könnyen lesz katasztrófa az eredménye. Minden oktatónak jó ember ismerőnek kell lennie, hogy kit milyen mélyen avat be a tudásba.

A cél természetesen nem a tudás visszatartása, hiszen egy oktatónak is dicsőségére válik, ha egy tanítványa jobb lesz nála (normális esetben), hanem sokkal inkább a nem megfelelő kezekbe kerülés elkerülése.

Szeretet, vagy erőszak
Én a Bhakti Jógát gyakorlom, a szeretet és az odaadás Jógáját. Azt mondják, hogy ez a Jóga legmagasabb fajtája. Mert a szeretet és az odaadás az alapja. És Hatsumi sensei is azt tanítja, hogy a ninjutsu a szeretet harcművészete. Persze ide el kell jutni, meg kell valósítani, hogy ne szét verni akard edzésen a partneredet, hanem gyakorolni vele együtt a harcművészetet. Hiszen senki sem szereti, ha szét van verve, és ki az a hülye, aki sokat jár oda, ahol mindig szét verik.

Persze ettől függetlenül előfordulnak sérülések, vagy olyan élmények amiket az ember úgy foghat fel, hogy szétverték, de ez mind-mind csak a nem megfelelő légzés és motiváció végett van. Hiszen a Ninjutsu, valódi reális küzdelmek, csaták, háborúk között érte el azt a formát amiben ma is öltözik. De folyamatosan változik, hiszen csak az alap elvek ugyan azok az ősi időktől fogva a formák, mozdulatok mindig a gyakorlón és a megvalósításainak a szintjén változnak hely idő és körülmény szerint.

Ninjutsunak ma is nem egy olyan oktatója van, aki valódi háborúban is volt és harcolt. Nem azért mert akarta hogy legyen, egészen egyszerűen csak így hozta az élet. És azért élte túl, mert tud valamit ami valódi tudás. Nem csak amolyan youtube-os villogás.

Mindig lesznek
ValóbanÉs valóban lesznek mindig harcias emberek, meg lesznek mindig nem olyan harciasak, de egy dolog biztos. Hogy a Ninjutsunak része a jóga, míg a Jógának nem része a harcművészet. Ami nem jelenti azt, hogy ettől a Ninjutsu magasabb lenne, vagy alacsonyabb, hanem csupán annyit, hogy ad még egy pár dolgot ajándékba mind a mellé amit a jóga órán kapsz.

És ha Jógáztál, akkor valószínűleg sokkal könnyebben sajátítod majd el egyszer az önvédelem alap elveit, ha úgy hozza az élet, hogy azt mondod nem rossz, ha ezt is tudod, mint ha a nulláról indulnál.

És tényleg megtiszteltetés Gauranga prabhuval beszélgetni ebben a témában, hiszen látszik, hogy a ninjutsuról kialakult képe neki is, mint az emberek naqgy többségének általában, a tini irodalomból, meg a mindenféle Ninjásnak nevezett katymaszokból származik a hiteles információk helyett.