Menü

Női önvédelem


Egyre többen keresnek meg, hogy indítsak női önvédelem órát.

Tényleg ekkora igény van erre? 
női önvédelem

Vagyis tényleg a nők ennyire félnek, érdekli őket az önvédelem, ennyire tisztában vannak azzal, hogy egyre romlik a közbiztonság és egyre durvább a világ, ahol egyre durvább emberek szaladgálnak? Vagy csak jó heccnek tűnik egy kicsit eljárogatni ilyen edzésre is? 

És főleg az, hogy akiket érdekelne az ilyesmi azok készen állna-e arra, még akár ha csak egy gyorstalpalóra jönnének is el, hogy miről is szól az önvédelem és mi a különbség a harc és az önvédelem között?

Hozzá állás

A minap egy anya jött hozzám, hogy félti a 12 éves lányát és tanítsak már neki pár fogást. Mondtam neki, hogy én taníthatok neki ezt azt, de akkor utána mindig lesz nála egy kés, egy vipera, egy lánc, vagy legalább egy hatalmas kulcscsomó. (Már mert nehogy annyi mennyen át, hogy fegyverviselésre buzdítom az embereket.)

Erre elkerekedik a szeme, és majdnem megvetően hozzám vágja, hogy na szép kis apa lennék… 

Na mondom neki, most te komolyan gondolod, hogy a 20 kilós, kis törékeny 12 éves kislányodnak tanítok néhány fogást és akkor ő el fog tudni intézni mondjuk 2-3 nála jóval nagyobb és agresszívebb férfit, akik mondjuk meg akarják erőszakolni, mert megtetszik nekik az ártatlansága, meg a rózsaszín szárija? 

Mert akkor nem hozzám kell járatnod, mert én nem tudok olyan technikákat, ahol egy testileg hátrányos helyzetű ember egy nála jóval nagyobbat el tud intézni azonos feltételek között, vagy esetleg úgy, hogy a támadónak még fegyvere is van. Sőt a véleményem az, hogy aki ilyet tanít, az csak átveri azokat akik tanulni jönnek hozzá.

Önvédelem és harcművészet

Mi  Ninjutsut tanulunk, tanítunk, ami egy reális harcművészet. Vagyis nem foglak beöltöztetni gyönyörű fehér gíbe, hogy hajlítgassalak, meg dobálgassalak a pihe-puha tatamin. Hanem azt mondom, hogy feketét vegyél, mert azon nem látszik a vér kosz, és úgy földhöz váglak a betonon, hogy csak úgy nyekkensz.

És mindezt nem azért fogom csinálni veled, mert nem szeretlek, tisztellek, vagy haragszom rád, vagy csak mert nő vagy, hanem csak azért, hogy ne akkor legyen ilyen élményben először részed, mikor a legalább 3 melák megfog, berángat a sikátorba, hozzá vág a falhoz, hogy ne kapálózzál annyira. 

Mert bizony egy ilyen helyzetből lehet, hogy már elég nehéz kivágnod magadat, ha elhitted, hogy két hónapot eljössz edzésre, ahol laboratóriumi körülmények között mosolygunk, nagyon vigyázunk rád,  meg babusgatunk, és akkor már úgy fogod tolni, mint a Sztivön Szegál a filmeken.

Mert nem fogod…

Főleg mert az önvédelem nem arról szól, hogy néhány fogással el tudjunk intézni csúnya rossz bácsikat, hanem arról, hogy miként kerüljük el azokat a szituációkat, élethelyzeteket, ahol beleszaladhatunk csúnya rossz emberekbe.

Mikor már beleszaladtunk csúnya rossz emberekbe, akik csúnya rossz dolgokat akarnak velünk csinálni, akkor onnantól fogva már nem beszélünk önvédelemről, hanem az onnan már harc. Vagyis élet halál küzdelem, amihez ha nem így állunk hozzá, akkor bizony könnyű prédák leszünk. De ehhez el kell jutni oda, hogy felfogjuk ezt és legyen lélek jelenlétünk küzdeni az életünkért…

Amit bizony babusgatással nem lehet megérteni. Úgyhogy ha tényleg nálunk/nálam szeretnél felkészülni az ilyen szitukra, akkor biztos lehetsz benne, hogy gyomorszájon foglak küldeni, amitől össze csuklasz és még talán sírni is fogsz, de a levegőt minden képpen kapkodnod kell majd és mikor így érzed magad és azon gondolkodsz, hogy mi a francnak jöttél el ehhez a hülye állathoz, akkor el kezdek órdítani veled, hogy kelj fel és védekezz és addig fogom ezt csinálni míg már nem fogsz sírni, hanem egy szép napon már magadtól felpattansz és úgy lágyékon rúgsz, hogy én fogok csillagokat látni és arra gondolni, hogy mi a francnak kezdtem el nőknek önvédelmet oktatni. :)

De legbelül azt fogom gondolni, hogyna végre át ment valami…

Persze, ha ez nem olyan vonzó, akkor tökéletesen megértem, hiszen tisztában vagyok vele magam is, hiszen már vagy 10 éve foglalkozom ezzel.

 

—————————–

De így is adhatok néhány jó tanácsot:

Szóval minden kedves nőtársamnak ;D azt a jó tanácsot tudom adni, hogy:

-Ne menj egyedül sehová!

-Ne öltözködj hivalkodóan és szexuálisan kihívóan!

-Este, sötétedés után meg pláne ne menj sehová, főleg ne egyedül! Ráadásul ne olyan helyekre, ahol potenciálisan előfordulnak a csúnya és rossz bácsik. (Például templomba, könyvtárba ritkák az ilyen egyedek)

-Mindig legyen nálad egy kés, bot, vipera, pisztoly, kézigránát, amit tudsz használni, de minimum egy gázspray.

-Menj férjhez és ő majd vigyáz rád!

Ha valaki csak ezeket az elveket szem előtt tartja, akkor jó eséllyel megússza a dolgot.

—————————–

Akartam néhány adatot is statisztikákból ide tenni, hogy hány nőt erőszakolnak meg évente Magyarországon, vagy a világon, de mikor rákerestem a dologra a Google olyan adatokat dobott ki, hogy csak beléjük olvastam és én elszégyelltem magam, hogy ezen a bolygón élek.

Egy biztos:

Van rabszolga kereskedelem, szervkereskedelem, ilyen erőszak, meg olyan erőszak, amiknek bárhol bármikor és bárki áldozatul eshet. Ha valaki önvédelmet, vagy harcművészetet kezd el tanulni, akkor az nem azt jelenti, hogy vele ez soha nem fog megtörténni, hanem csupán annyit, hogy az általa befektetett energiával egyenes arányban nagyobb eséllyel ússza meg sértetlenül, vagy éli túl a szituációt. És akkor itt a támadók túlélési esélyei is ugyanebben az arányban romlanak.

De nekem meggyőződésem, hogy ez csak így tud működni, sehogy máshogy. Aki mást állít az hazudik és csak kihasználni akarja azokat akik érdeklődnek a téma iránt…

És mindezt nem azért írtam, mert túl sok filmet néztem, hanem azért mert éltem úgy, hogy láttam és hallottam bőven ilyen esetekről…

 

NinjutsuBudapest.com

Mindettől függetlenül továbbra is edzünk a Bhima Dojoban, ahová járnak lányok is. Igaz nem túl sokan, de járnak. Mert mikor edzés van, akkor ők nem lányok meg fiúk, hanem harcosok… akik különféle testi adottságokkal rendelkeznek, amiket különféle módokon tudnak felhasználni különféle szituációkban.

Gauranga