Menü

Önfenntartó öko-házban akarok élni! Gyakori kérdések.


Önfenntartó ökobioház projekt a harciszerzivel
Hol tart most az Öko-Bio ház Projekt?

Végül elengedtük a 3 millióért családi házat elképzelést, mert, aki ennyiből akar házat a csládjának, az nem akar túl nagyot, vagy rengeteg barátja van aki ingyen dolgozik neki. Ennyi pénzért meg érdemes inkább lakó kocsit venni. Szóval oda jutottunk, hogy most van készülőben egy full önfenntartó 108 m2 alapterületű házunk, amit megrendeléstől számítva 1 hónap alatt kulcsra készen át tudunk adni. Legalábbis elméletben.

Mert eddig csak a terveket készítettük el és éppen a kivitelezést csinálnánk. Tárgyalunk több beszállítóval is, illetve hellyel közzel meg van az a csapat, akikkel az egészet együtt össze tudjuk rakni. Több beszállító, szakemberek stb. Most éppen Építésszel és építész mérnökkel, valamint egy gyárral tárgyalunk, hogy akkor tényleg mi is lesz a kivitelezés módja, valamint ugye majd onnan jön a precíz tervezés és engedélyeztetés.

Illetve befektető keresése, aki azt mondja, hogy ő szívesen menedzselné a projektet, mert én Horváth Ádám Ninjutsu oktató vagyok, és nem is akarok sokkal többet ennél, így az, hogy másokat is hozzá segítsek egy efféle álom megvalósulásához, engem annyiban érint, hogy megtervezzem és kivitelezzem az elsőt, és biztosítsam a lehetőséget, hogy mindenki más is, aki hasonlóan gondolkodik, hozzá férhessen a jövőben, ráadásul nem csak Magyarországon, hanem az egész világon.

Hogyan tudok részt venni a projektben?

Először is nagyon örülök neki, hogy már te is ezen gondolkodsz, vagy szimpatikus neked a kezdeményezésünk. Sőt akár azt is el tudom képzelni, hogy titokban otthon már tervezgetted a saját önfenntartó-Ökoházadat.

Nagyon fontos dolog azonban, hogy mindenképpen felhívjam a figyelmed, hogy itt mindent közösen igyekszünk megoldani, ezért annak örülünk a legjobban, ha te is segítesz az ötleteiddel, észrevételeiddel. Ezt leginkább hozzászólások és bátor likeolásokkal tudod megtenni a Facebook oldalunkon, valamint, hogy megosztod azokat a dolgokat amiket találsz nálunk és tetszenek, hogy eljussanak a te ismerőseidhez is. +Ha találsz valami érdekes linket, ötletet, ami szerinted jól jöhet a kezdeményezésünkhöz, akkor oszd meg az oldalon. Nagyon fontos, hogy mivel a projekt jelenleg a második-harmadik ütemnél tart, vagyis éppen tervezzük az ökoházat, és már beszélgetünk néhány lelkes emberrel, akiknek van földjük, ahová felépítenének egyet, ezért leginkább az alternatív és olcsón kivitelezhető építészettel, víz, és áram ellátással kapcsolatos dolgok érdekelnek minket, illetve a fűtési alternatívák. De leginkább az Áram a kérdés már csak.

Mit tegyek, ha tele vagyok ötletekkel, és én is szeretnék ilyen házat magamnak?

A legjobb, ha te magad is keresgélsz a neten, rajzolsz szerkesztesz, és amikor van konkrét terved, akár ceruza rajzod, vagy bármi, akkor azt elküldöd nekünk levélben, képpel, akár videóval, hogy megoszthassuk mindenkivel. Ez az oldal és az egész projekt így működik, hogy megkeressük egymást, és megosztjuk amink van, hogy aztán a közös részekből megszülessen egy hatalmas ötlet. Kombináljuk a különféle technológiákat, így sosem tudhatod, hogy nem a te ötleted segít-e az előrelépésben egy-egy sarkalatos pontnál.

Milyen konkrét munkát csinálhatok a projektben.

Ha van egy kis időd, akkor ha a fotóalbumainkhoz kattintasz, megnézheted milyen építési alternatív megoldásokat találtunk eddig. (Földház, dombház, geodóm, szalmaház, konténerház stb.) Ezeket az albumokat szeretnénk bővíteni, így ha találsz a neten olyan képeket, amik nagyon jó ötletet, szép kivitelezést tartalmaznak, és szerinted ezeknek is itt lenne a helye, akkor egyszerűen csak küld el nekünk a képeket, vagy itt egy levélhez csatolva némi leírással, hogy megoszthassuk, és betehessük őket az albumunkba, hogy mindenkinek elérhető legyen. Mi is így gyűjtöttünk össze minden információt és elképzelést amit eddig találtunk. Főleg és Magyar és angol nyelven írtuk be a Googleba, hogy földház-dombház-hobbit ház-geodóm stb…  de ez nem jelenti azt, hogy mondjuk Kínában, vagy japánban, esetleg franciául nem foglalkoznak, vagy foglalkoztak már ezekkel a témákkal, így ha rákeresel ezeken a nyelveken ezekre a kifejezésekre, akkor könnyen elképzelhető, hogy találsz olyan képeket, infókat amikre szükségünk lehet, vagy amit még nem találtunk meg.

Küldj be Képeket!Tehát, ha találsz általunk még meg nem osztott, de nagyon jó, kreatív, ötletes képeket

  • Konténer ház
  • Geodéziai dóm
  • Szalmabála ház
  • Földház-Dombház-Hobbit ház
  • Earthship
  • Vályog-Szuper vályog

Témában, akkor küld el őket a harciszerzi@gmail.com-ra, vagy ide levélben, és megosztjuk, ha több is van, ha csak 1-1 et, akkor oszd meg te magad az üzenő falunkon.

ÉPÍTÉSI ALTERNATÍVÁK:

Ha találsz olyat amit mi még nem!

 

Ha tudsz olyanról, vagy hallottál olyanról amit itt még nem láttál, akkor azonnal írj nekünk, és mond el. De a legjobb az, ha küldesz róla mindjárt videókat képeket, vagy ha van leírás, akkor azokat Magyarul. Mert ha angolul, vagy más nyelven van, akkor le kell fordítani mielőtt megosztjuk. FONTOS! Hogy mindenki aki itt tevékenykedik magunk is dolgozó emberek vagyunk, így ez egy amolyan hobbink, hogy ezzel foglalkozunk, amit viszont aktívan csinálunk, így minél több információt, linket, képet, videót tudsz elküldeni, annál jobban megkönnyíted a munkánkat.


ÖKO-BIO-FALUBAN AKAROK LAKNI!
Önfenntartó ökobioház projekt a harciszerzivel

Ha te csak szeretnél venni egy ilyen házat magadnak majd a faluban.  

Akkor nagyon fontos, hogy jobban bele éld magad, meg átgondold egy kicsit, hogy ez mit is jelent. A legpraktikusabb, ha elképzeled a legrosszabbat, és átgondolod, őszintén, hogy képes lennél-e rá.

Képzeld el, hogy  odaköltözöl egy öko-bio házba, és a 2013-as téli hóvihar megismétli önmagát, csak most kétszer annyi hó esik, és úgy kell kiásnod magad a házból, amit full betemetett a hó. Persze bírja a gyűrődést, de a fa, amit be kell hordanod, az mondjuk lehet pár hét alatt elfogy, és neked ki kell ásnod a hóból a fát, összevágnod, mondjuk-20 fokban, hogy a családod ne fagyjon meg, az amúgy jól szigetelő házban.

Remélhetőleg elég előre látó voltál a nyáron, és raktároztál el élelmet, mert ide biztos, hogy nem fognak hókotrók jönni, ha csak meg nem oldod másként, és nincs éjjelnappali sem a környéken, így azt fogod enni, amit megtermelsz az üvegházban, és amit elraktároztál a télről.

Aztán mivel egy szélkerék van a ház tetején ami az áramról gondoskodik, fel kell másznod, és ezt is letakarítanod, mert ha nem forog, akkor nem tölti a ház áramellátását, de ha több pénzed volt, akkor a napelemeket is le kell takarítani. De az is elképzelhető, hogy épp ekkor tönkre megy, és áram nélkül marad a házad, mert lehet, hogy nem köttetted be a villanyt, mert nem akartál semmi képpen sárga csekket kapni. Így amikor mocskosul elfáradtál, begyújtottál a kályhába, hogy ne fagyjon szét a fűtési rendszer, és meleg legyen a házban az asszonynak és a gyerekeknek, akkor be kell menned, és ellenőrizni, hogy minden más rendben van-e. Ha igen, akkor gyertyafénynél mesélned kell nekik történeteket, vagy zenélned neki, vagy együtt velük. Vagyis meg kell értened, hogy ez az életforma nem alkalmas arra, hogy ilyenkorra letöltesz egy filmet, mert ebben a szituációban lehet jobb takarékoskodni az árammal, mert ki tudja meddig tart még az ítéletidő vége.

Persze Isten adja, hogy ne legyen ilyen napja egyikünknek sem, de könnyen elképzelhető, vagy ugyan ez nyáron, egy aszályos időben amikor a vízzel adódnak hasonló problémáid.

Mert ez az életmód más kalandokat és életvitelt jelent, mint a panel rengeteg. Mert az, hogy nem akarsz csekket és számlákat, azzal nem a postára járásról és a kellemetlen összegekről mondasz le, hanem arról, hogy gombnyomásra jön a meleg víz, meg mindig fel tudod kapcsolni a villanyt a számító gépet és az internetet, és simán tudsz főzni, amikor elcsavarod a gázon a gombot…

Ezeket mindenképpen érdemes átgondolnod, hogy készen állsz-e rá, mert egy ilyen ház azt jelenti, hogy ott dolgozol, az otthonodon, az otthonodban, a családoddal a családodért. Tehát lehet, hogy nem lesznek számláid, de sokkal több munkád lesz otthon, és nem árt, ha megtanulsz szerelni is, mert ide nem csak ki fogod tudni hívni a szerelőt, aki megcsinálja, hiszen ő a modern szerelésekhez van szokva, ráadásul eléggé kiesik neki, tehát nem baj, ha te vagy a szaki.

(Persze valószínűleg minden faluban aki mindenhez ért, de itt neked kell lenni a ház fejének, hiszen nem rohangálhatsz mindenért mindig a szomszédba…)

KIKKEL FOGOK EGY FALUBAN LAKNI?

Ha nem sikerült fentebb elvennem a kedvedet, és még mindig Öko-Bio házban gondolkodsz, akkor az egyik alternatíva az, hogy szerzel egy földet, és oda felépíted magadnak és jól el leszel.Ha viszont mindenképpen közösségben gondolkodsz, akkor a legjobb az, ha már most el kezded terjeszteni az igét a barátaid között, és velük közösen próbáljátok meg egy közös föld területen felépíteni a falut és a házaitokat.

MIÉRT NEM KÖLTÖZHETEK A TI FALUTOKBA? 

Nem nem költözhetsz a mi falunkba, hanem még nincs is kész a falunk, és azok a projektek és kezdeményezések alapján amik elindultak a világban, és főleg itt Magyarországon (Az öko közösségek fülre kattintva megnézheted őket) azt a következtetés vontuk le, hogy 5-6 családos mikro közösségeket fogunk elhelyezni területeken belül, vagyis szakítunk a klasszikus hosszú utca, és sorban a házak elképzeléssel, és így alakítanánk ki az Önfenntartó öko-bio falvakat. Ez azért nagyon fontos, mert a legtöbb ilyen közösség és kezdeményezés 2 Fő dolgon bukott meg:

  1. A Családtagok nem álltak készen az új életre: A családfő nem állt készen egy a feljebb olvasható szélsőséges körülményre, illetve arra, hogy akár minden nap valamit szerelnie, állítania, bütykölnie kell, hogy a mindennapos ház körüli teendőkről és az aktív földművelésről már ne is beszéljünk. Mert bár gondolkodhatsz abban, hogy felveszel valakit aki ezeket megcsinálja helyetted, de ez nem biztos, hogy egy jó megoldás, bár nem elképzelhetetlen. Vagy az asszonynak volt túl sok, hogy nem gombos a mosógép, esetleg kézzel kell mosnia, sparheltet kell fával fűtenie a főzéshez (Bár egy gázpalack is megoldás lehet erre), Hogy nem tudja a kedvenc samponját, tusfürdőjét használni, mert kemikáliákat nem szabad beleengedni a saját víztisztítórendszerbe, esetleg nincs tv-előtt döglés, hanem kukorica csuhézás a közös esti program a barinőkkel plázázás helyett… (A teljességigénye nélkül)
  2. A közösség nem működik: A szomszédokkal, esetlegesen a falu vezetőivel nem tudtak megegyezni, a közös jövő képről. Vagy más ideológiában, vallásban hittek, más értékrendek alapján élték az életüket, vagy akarták nevelni a gyerekeiket stb… (A legtöbb öko faluban odáig fajult a helyzet, hogy az emberek egymást jelentgetik fel.)

Magyarországon egyetlen egy Közösség, a Krisna-völgyi Öko-Bio farm üzemel hozzávetőlegesen sikeresen több mint 10 éve, bár ott is folyton változik a létszám, és inkább csökken és alakul át a struktúra és az elképzelés az életről és az élhetőségről, de az összes többi közösség, csak döcög, pár családdal. Na meg azt sem szabad elfelejteni, hogy oda egyedül mehetsz, ha szerzete szeretnél lenni, az, hogy a családoddal oda beköltözzél, pláne úgy, hogy nem is veszed fel a vallást, teljességgel elképzelhetetlen. De mivel a közös hit, ideológia képes egyedül működtetni egy közösséget, ezért fontos a hasonlóan gondolkodás.

Vagyis ezen tapasztalatok alapján bátran ki merem jelenteni, hogy 5-6 család képes egymással kijönni, megtalálni a közös hangot és békében, egymást segítve együtt élni, de ennél több, az már rizikós. Ráadásul ezekben a közösségekben is érdemes vezetőt választani, aki nem baj, ha bölcs, és sokat látott ember, hogy tudjon tanácsot adni, vagy megoldást kínálni az élet minden területén. Ráadásul legalább ebben a kis mikro közösségben mindenkinek el kell fogadnia őt vezetőnek, különben nem fognak haladni a közös ügyek és megmérgezik egymás életét az ott lakók.

Tehát:

A KÉRDÉS NEM AZ, HOGY TE AKARSZ-E ÖKO-BIO FALUBAN LAKNI, HANEM AZ, HOGY VELED AKAR-E LAKNI VALAKI?

Persze alapvetően mindenki jó fej és mindenki szerethető, de mivel mindenkinek más az értékrendje és a világképe, ezért, ha valóban boldogan szeretnél egy öko-bio faluban élni, akkor nem baj, ha azt olyan emberekkel teszed, akikkel már évek óta működő barátságban éltek. Mert a vadidegenek közé való beköltözés az

“Éljünk együtt, mentsük meg a földet, legyünk jó emberek és szeressünk mindenkit!”

szentimentális elképzelés tartogathat komoly meglepetéseket mind a befogadó közösség, mind a beköltöző család számára. De ha 5-6 családos közösségekben gondolkodunk, és ha ezek az 5-6 fős közösségek nincsenek egymástól túl messze, mondjuk 0,5-1-2  km-re lennének ezek a kis mikro közösségek, akkor elvileg üzem és működő képes tud lenni akár hosszú távon is a dolog.

Akkor most mi van? 

Minden rendben. :) Mindenki jó, és mindenkit szeretünk. Hamarosan elkészülnek a végleges ökobioház tervek, amiket természetesen megosztunk itt is, majd felépítjük az első kísérleti házakat, ha akarod akár a tied lehet az egyik, majd ezek alapján a tökéletesített házakból elkezdjük a falu közösségeket. Elsőként Budapest környékén. Már nézzük a földeket. De lehet ilyen öko-bio-falu akár minden megyében, vagy minden nagyobb város mellett. Végül is nagyon jó ötlet, és ki ne szeretne a barátaival egy közösségben élni?

Mikor építitek az elsőt?

Terveink szerint most nyáron, pár hónapon belül összehozzuk az első kísérleti házat, amihez minden ötletet és vállalkozó kedvű úttörőt szívesen várunk. 

Mennyibe kerül?
Most tartunk egy 108 m2-es házzal kb 10-15m forintnál, ami nagyon jónak számít Magyarországon, hiszen 35m-nél olcsóbban nem nagyon ajánlanak ilyen házat, és az is high-tech. Persze a mienk is rendkívül korszerű lesz, az egyetlen különbség csupán, hogy a házi számítógép rendszer ami üzemeltetni illetve mérni fogja a házat, rendkívül energia takarékos lesz, megy egyedül is, ha csak ti maradnátok a világon, és ha elromlik, vagy nem üzemel, akkor is minden működik tovább a házban gond nélkül, csak manuálisan.

Természetesen először felépítjük a teszt házat, ha találunk rá befektetőt aki szívesen bele vágna az évszázad projektjébe, aztán ha laktam benne 1 évet, és nem dőlt rám, mert hát mégis csak én találtam ki meg terveztem, akkor jövő ilyenkor tavasszal már lehet elő rendelni.

(Persze ha valakinek van akkora földje, hogy el férne rá több is, akkor szívesen lennék a szomszédja, és tesztelhetünk egyszerre két öko-bio házat is, hiszen lesz belőle prémium verzió is, ami meg aztán épp, hogy csak repülni nem tud, bár ez sem teljesen igaz. )

Ha van további kérdésed, észrevételed, itt felteheted a hozzászólásoknál:
(Ha jó kérdés, akkor betesszük ebbe a Gyíkba is. :)

Tisztelettel:

Horváth Ádám Jóga és Ninjutsu oktató

FONTOS! Mielőtt úgy éreznéd, hogy neked mindenáron, most azonnal beszélned kell velem, mert neked is ilyen kell, előtte olvasd el az egész projekt összes bejegyzését, majd semmi képpen ne telefonálj ez ügyben, hanem írj egy emilt a harciszerzi.hu-ra, ahol rövid bemutatkozás után elmondod, hogy miért szeretnél nagyon gyorsan öko-bioházat, és írj bele egy mailt is, meg telefon számot, és amikor meg vannak a végleges tervek és ott tartunk, keresni foglak, és akár ott is lehetsz amikor az elsőt építjük. :)

harciszerzi@gmail.com

Olvasd el a többi cikket a projektről:
Itt kezdődik:
http://harciszerzi.hu/tervezz-onfenntarto-oko-elohazatfalut-a-harciszerzivel/


Küld Tovább ezt a cikket legalább azoknak az ismerőseidnek, akikkel el tudod képzelni, hogy szomszédok legyetek!