Menü

óraátállítás 2008 ősz


1980-ban vezette be nekünk a rendszer ezt a szíp szokást. Végül is nagyon szerencsésnek érezhetem magam, hiszen magam is ebben az évben szabadultam rá erre a világra, így nem volt olyan idő, hogy ne tapasztalhattam volna eme csodás hagyomány áldásait…
Ha jól informálódtam Benjamin Franklin (persze biztos nem ő volt, hanem egy tanácsadója, ráadásul ekkor ő már nem is élt, de hát az ő nevére ki kíváncsi?) találta ki, hogy ez egy jó módszer lenne.
Aztán az 1970-es olajválság idején, először tudatosult a társadalomban, hogy bizony az energia és a föld tartalékai végesek, így nem ártana spórolni.  Szóval rá 3évre 1973-ban Amerikában bevezették a tavaszi és őszi óraátállítást.
Aztán 1980-ban Amerikai mintára bevezették ezt a szép szokást kicsiny hazánkban is, hogy így húzzuk meg kissé a deréxíjat. Annak idején azt mondják 10-15%-ot lehetett az energia felhasználáson spórolni csak ezzel a módszerrel. Napjainkra viszont az ipari túlburjánzásnak köszönhetően nem tapasztalnak a mérések során energia spórolást, úgyhogy innentől kezdve igazából teljesen fölöslegessé vált a cucc. Ma már olyan mértékű a fogyasztói felhasználása az energiának, hogy igazából teljesen mindegy, hogy mikor sötétedik, mert ugyan úgy folyatják a meleg vizet, meg az áramot fölöslegesen a népek. 
Ezen kívül megváltozott az időjárás is és pl. nyáron guta ütést lehet kapni, ezért mindenki döngeti a légkondit, napközben meg egész évében majd minden háztartásban egész nap megy egy számító gép.
Szóval spórolás nincs, csak az átállásra való probléma maradt a helyébe, amivel állítólag ezeken a napokon, mikor még nincsenek az emberek hozzá szokva, vagyis a biológiai órájuk még nem az új fílingre ketyeg, sokkal több baleset van, mint sima hétköznapokon.
hol használják az óraátállítást és hol nem?
A földön jelenleg a kékkel jelölt országokban használják az óra átállítást, a narancssárgákban használták, de most már nem és a pirosakban soha nem is vezették be a rendszert… (wikipedia)


Igazából két táborra oszlanak a "tudósok" is, melyek egyik csoportja hangoztatja a hasznosságát és mérésekkel igazolja, hogy mennyit spórolnak vele, meg a másik csoport, akik hangoztatják a fölöslegességét és  mérésekkel bizonyítják ezt. (Mi meg fizetjük, mert őket az állam-bácsi tartja el a mi adóinkból, ahelyett, hogy eltörölnék és valami sokkal hasznosabb dolog feltalálásán okoskodnának, vagy akár az önmegvalósítás útján.)
Nekünk meg marad az állítgatás meg a keresgélés a neten, mert nem bírjuk megjegyezni, hogy március és október utolsó vasárnapján van mindig ez a jeles esemény, meg a fáradtság és az utazás élménye, mert olyan, mintha odébb mennél egy másik időzónába és meg kéne szoknod valami egészen mást, amibe a természet amúgy teljesen természetesen vinne bele, a mindennap kicsit hamarabb, illetve később sötétedikkel. Isten így rakta össze, tehát így természetes. 

2008.október 25-én hajnali 3órakor 2-re kell vissza állítani az órát.

de minek?

Én teljesen fölöslegesnek tartom… és te? 

GOURANGA