Menü

REIKI Oktatás a Bhima Dojoban


Az önvédelemhez hozzá tartozik az egészség megőrzése, mind testi, mind szellemi, mind lelki síkon. A gyógyítás egy különleges fajtája a Japánból származó kézrátételes energia gyógyászat, a REIKI.

A Bujinkan Bhima Dojo tagjainak nem csak a harcművészettel és önvédelmmel, hanem gyógyítás képességét is van lehetőségük elsajátítani. Így mindenki aki a  Dojo tagja lehet, automatikusan és  díjmentesen részt vehet az első szintű  Reiki tanfolyamon és beavatáson. A tanfolyam időpontja a Dojoban kerül kihirdetésre.

reiki-kanji ninjutsubdapest.com

A Reiki jelentése :

A japán reiki 霊気 “titokzatos légkör; spirituális erő” a kínai lingqi-ből 靈氣 vett kölcsönszó. A japán összetett szó egyesíti a rei mint 霊 “szellem, lélek, természetfölötti, csodás, isteni, éteri lény”, és ki mint 気 “spirituális energia, vitális energia, életerő, az élet energiája” szavakat.

A japán reiki szó jelentése a rei: csodás, isteni, éteri, természetfeletti; és a ki: energia, életerő, vitalitás szavakból áll össze. Tehát egész egyszerűen „magasztos energia” lehetne a magyar jelentése a reikinek.

A magyar reiki a japán kölcsönszó átírása. A reiki szófaja lehet főnév (mely egyaránt vonatkozhat a vélt energiára és az azt felhasználó kezelési módszerre), melléknév vagy ige. Néhány nyugati szerző a reiki-t pontatlanul “univerzális energia”-ként fordítja. Ez a kovácsolt kifejezés elkerüli a japán reiki szó “titokzatos; kísérteties” negatív konnotációit, de részben tévesen fordít: a ki életenergiát jelent, de a rei-nek nincs “univerzális” jelentése.

A reiki kifejezés egy nyugaton elterjedt rövidített szóhasználata a teljes japán szókapcsolatnak japánul Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho = Usui Reiki Gyógyítás Módszere a test és az elme fejlesztése révén. [5]

 

Mi a Reiki? Honnan származik?

A reiki egy energetikai rendszer, melyet Mikao Usui (1865–1926) japán orvos és szerzetes fejlesztett ki 1922-re. Ezt megelőzően Usui éveken keresztül fejlesztette a reiki rendszerét és kezelését, de a Kurama-hegyen történő három hetes böjt és meditáció után világosodott meg a reiki képesség átadásával kapcsolatosan.

Mikaousui reiki

A gyakorlat egy részét, a reikis kézrátételt az USA-ban hivatalosan is a kiegészítő és alternatív orvoslások egyikének tekintik.

Milyen szintek vannak a Reikiben?

A reiki, mint gyógyászati rendszer 3 szintből áll. Az első beavatás után, a gyakorló képes kezeinek érintésével gyógyítani, a második behangolás után megtanulják, hogy fizikai, érzelmi és/vagy távgyógyítás irányába fokuszálják az energiáikat, míg a harmadik beavatás után képesek másokat is felhatalmazni a reiki használatára. A harmadik szintet hívják nyugaton a mester szintnek.

Az 1922-es elvonulás után Usui Tokióba költözött és megalapította a Usui Reiki Ryoho Gakkai-t, az Usui Reiki Gyógyító Társaságot.

Usui csodálta Meiji császár irodalmi alkotásait és a Reiki-rendszer kidolgozása közben a császár néhány munkáját egy sor erkölcsi alapelvbe foglalta össze, melyek később “Reiki Alapelvek”-ként váltak ismertté (japánul “Gokai”).

Számos Reiki-oktató és -gyakorló igyekszik követni ezt az öt alapelvet, melynek egyik fordítása a következő:

 

“A boldogság megidézésének titkos módszere; a csodálatos gyógyszer, mely test és lélek minden betegségét meggyógyítja: Csak a ma

-Nem leszek dühös,

-Nem aggódom,

-Hálás vagyok,

-Szorgoskodom a karmámon,

-Kedves leszek az emberekhez!

-Reggel és este ülj le Gassho-tartásban és szívedben hangosan ismételd el e szavakat. A test és lélek fejlődéséért, Usui Reiki Ryoho – Mikao Usui, az alapító.”

 

Hogyan jutott el a Reiki hozzánk?

Usui több mint 2 000 embert avatott be a Reikivel való gyógyításba. Tanítványai közül tizenhatan folytatták a képzést Shinpiden szintig, ami a mesteri szintnek felel meg.

Usui halála után egyik tanítványa, Chujiro Hayashi (1880 – 1940), kilépett az Usui Reiki Ryoho Gakkai-ból és megalakította saját egyesületét. Hayashi nagyobb hangsúlyt fektetett a fizikai test gyógyítására, egyszerűsítette a Reiki-tanításokat és rendszerbe foglalta a technikákat. Hayashi avatta be és képezte Hawayo Takata-t (1900-1980), aki az Amerikai Egyesült Államokba visszautazva országszerte gyakorolta a Reikit és beavatásokat végzett az első két szintre.

Takata asszony 1976-ban kezdte a Shinpiden szintre való beavatásokat és bevezette az e szintnek megfelelő Reiki mester fogalmát. Takata 1979-ben bekövetkezett haláláig 22 Reiki mestert képzett ki. A Japánon kivül történő Reiki-oktatás legnagyobb része az ő munkájának köszönhető.

Ezen mesterek egyike, maga Takata asszony unokája, Phyllis Lei Furumoto(1948-).

Phyllis Lei Furumoto egyik tanítványa Sripad Bhanu Swami, aki ugyan Japán, de már több mint 30 éve Indiában él, mint szerzetes. Ő Baktai Ádám reiki mestere. Ezen a vonalon Baktai Ádám az első, nem-Japán a tanítványi láncolatban, és ő  Horváth Ádám shidoshi-ho a Bhima Dojo vezetőjének Reiki mestere. 2011 júliusában, egy nepáli utazás során látta jónak, hogy a legmagasabb fokozatba is beavassa őt. Ő pedig mivel úgy érzi, hogy a REIKI egy olyan tudás ami nagyban hozzá járul az emberiség pozitív irányba való haladásán, így igyekszik továbbadni azt. Úgy ahogy kapta…

Ha nem vagy tagja a dojonak és nem szeretnél Harcművészettel foglalkozni, de szívesen foglalkoznál vele, érdeklődj emilben, vagy telefonon…