Menü

Srimati Rádharáni konyhája.


Minden este egy negyven fogásos lakomát főzni Rádhe-Syamasundaranak nagyon nagy kegy.

 

Igazából sokszor imádkoztam Srimati Rádharánihoz, hogy kaphassak valami szolgálatot.

 

A főzés művészete

Hát megkaptam. Most már csak meg kell értenem és meg kell tanulnom értékelni. Ami a maha-kegy ebben a szolgálatban az pedig az, hogy mindezt mostanában 3-an csináljuk 2Brámana, meg valami, ami én vagyok (nocomment) és ráadásul éjszaka, hogy reggelre minden elkészüljön. 9-10-óra megállás nélkül 1000főre.

 

Most már tudom, hogy mennyire parányi is vagyok, hiszen sokszor mi magunk sem tudjuk, hogyan is készült el 1-1 preparáció. Csak minden este imádkozunk Rádikához, hogy adja nekünk a kegyét, mert mi magunk semmire sem vagyunk képesek. Itt gyorsan megtanulja az ember, hogyan kell igyekezni, hogy elégedetté tegyük a bhaktákat és mit jelent tudatosan létezni.

 

Mert ha az ember egy pillanatra is elkalandozik figyelem tekintetében, nos máris kigyullad, kiborul, kiszalad, túl fő, szét loccsan valami ami még a jobbik eset, mert az a nagyobb érdekesség, mikor maga a testünk nyilvánítja ki ezeket a tulajdonságokat.

 

Bizony egy konyhán, a tűz éget, az edény forró a kések pedig élesek. És akkor még nem is tudok főzni, hogy arra is figyelnem kéne, hogy jó íze legyen valaminek vagy, hogy a megfelelően legyen elkészítve.

 

De napról napra megnyilvánulnak ezek a képességek bennem is a bhakták kegyéből és szép lassan elsajátítom a főzés művészetét. (Bár még csak a puri+csapáti tésztánál tartok. :))  Nincs más dolgom, mint kitartani.

 

Most fejeztem be a Prabhupáda könyvet, amiben van egy idézet Srila Prabhupádatól, ahol azt mondja, hogy csak a lusta emberek nem tudnak megtanulni főzni. Azt hiszem én ezt ego-ra vettem és eldöntöttem, hogy nem leszek lusta és imádkozok hozzá, hogy felébredjen bennem ez a tudomány is. (Hiszen a lélek minden tudással rendelkezik, csak itt az anyagi világban befedettségének hatására megfeledkezik az ilyen jó kis dolgokról, vagyis arról, hogy miképpen okozhat örömet a Legfelsőbb Úrnak.).

 

Kérlek add a kegyed, hogy sikeres lehessek ebben a törekvésemben és megtanulhassak finomakat főzni Krisnának.

 

A mindennapok mostanában így zajlanak, vagyis inkább a mindenéjszakák. J

 

Hari Gouranga