Menü

Sunce: A háború művészete VIII.


VIII. A TAKTIKA VARIÁCIÓI

1. Szun Ce azt mondta: Háborúban a hadvezér megkapja a parancsokat az uralkodótól, összegyűjti hadseregét és koncentrálja erőit.

2. Amikor nehéz terepen vagy, ne táborozz le. Olyan vidéken, ahol országutak találkoznak, egyesítsd erőidet a szövetségeseidével. Ne időzz fölöslegesen veszélyesen elszigetelt helyeken. Beszorított helyzetekben alkalmazz stratégiát. Reménytelen helyzetben harcolnod kell.


3. Vannak utak, amelyeket nem szabad követni – hadseregek, amelyeket nem szabad megtámadni – városok, amelyeket nem szabad ostrom alá venni – helyek, amelyekért nem szabad küzdeni – az uralkodónak olyan parancsai, amelyeknek nem szabad engedelmeskedni.

4. Az a tábornok, aki teljesen tisztában van azokkal az előnyökkel, amelyek a taktikai variációkkal járnak, az tudja, hogyan kezelje csapatait.

5. Az a tábornok, aki nem érti ezeket, lehet, hogy jól ismeri a vidék terepviszonyait, még is képtelen lesz a tudásából gyakorlati hasznot húzni.

6. Így tehát a hadviselésnek az a tanulója, aki nem jártas a tervek variációinak tudományában, még ha ismeri is az Öt Előnyt, kudarcot fog vallani emberei legjobb felhasználásában.

7. Ezért a bölcs vezér terveiben az előnyök és a hátrányok megfontolásai egyaránt benne lesznek.

8. Ha ilyen módon mérsékeljük az előnyök iránti elvárásainkat, akkor sikerülhet megvalósítanunk terveink alapvető részét.

9. Másrészt pedig, ha nehézségek közepette mindig készen állunk egy előny megragadására, akkor kihúzhatjuk magunkat a balszerencsés helyzetből.

10. Csökkentsd az ellenséges vezérek erejét azzal, hogy kárt okozol nekik; gondot okozol nekik és állandóan lekötve tartod erőiket; kecsegtető csábításnak teszed ki őket, és bár mely adott pontra futtatod őket.

11. A haditudomány arra tanít bennünket, ne abban bízzunk, hogy az ellenség nem fog jönni, hanem abban, hogy mi készen állunk a fogadására; sem annak az eshetőségében, hogy nem fog támadni, hanem inkább abban a tényben, hogy pozíciónkat bevehetetlenné tettük.

12. Öt veszélyes tulajdonsága lehet egy tábornoknak:
(1) Vakmerőség, ami pusztuláshoz vezet;
(2) gyávaság, ami fogságba eséshez vezet;
(3) hirtelen természet, amit sértésekkel provokálni lehet;
(4) túlzott kényesség a becsületre, ami érzékennyé tesz a szégyenre;
(5) túlzott törődés az emberekkel, amely aggodalomnak és bajoknak teszi ki őt.

13. Ez egy tábornok öt hátrányos tulajdonsága, amely romlásba dönthet a hadviselés során.

14. Amikor egy hadsereget megvertek és a vezérét megölték, akkor az ok, biztosan ezen öt hiba között lesz található. Legyen ez elmélyedt megfontolás tárgya.