Menü

Svastika: a jóság egy szimbóluma vagy a gyűlöleté?


– anya és gyermeke az áldást hozó  svastika szimbólumot  készítik –
 love, peace, svastika

Amikor Hitler elkezdte az 1920-as években a náci pártszimbólumaként használni a Swastikát, a halált idézte elő nem csak több ezer ártatlan ember, de egy szintén ártatlan szimbólum számára is. Ez a jel a hindu vallásban a szeretet jele, de amit belénk neveltek ezzel a jellel kapcsolatban az a gyűlölet. Ezért elgondolkodtató, hogy ez a szent szimbólum vissza fogja-e nyerni valódi jelentését valaha?

Jelenleg ez nem látszik valami valószínűnek.

Amikor Avrahaum Segol amerikai Izrael kutató játszott a Google Earth online műholdjával, ami 2008 márciusi épületeket ábrázol, észrevette, hogy a Wesley Acres Methodist nyugdíjasotthon Alabamában úgy néz ki a levegőből, mint egy Swastika, és azonnal szót emelt ellene. Az öregek otthona a panaszok után 1 millió dollárt kapott a tervmódosításra egy amerikai szenátortól, de ennyi nyilvánvalóan nem volt elég erre –  most azt erőltetik hogy még több pénzt kapjanak és egy második kísérletet tesznek arra, hogy megváltoztassák az épület alakját.

Mr. Segol úgy látszik sok időt tölt Google Earth-el, mert ő ugyanaz a fickó aki  2007-ben felfedezte, hogy  ezen kívül, a Californiai Coronadóban levő amerikai haditengerészeti támaszpont szintén úgy néz ki a levegőből, mint egy swastika. Az Alabamai nyugdíjas otthon épületét “Sister swastika” (Nővérek-Swasztikájának) nevezte, és elmondta, hogy szerinte  mindkettő épület a kormány jóváhagyásával készült, ők finanszírozták, hogy ezzel tisztelegjenek a Nácik és a nácizmus előtt.

– A Californiai Coronadóban levő
amerikai
haditengerészeti támaszponton levő svastika
alakú épület Google térképműholdas képe –

svastika Us ArmyJohn Mock, az az építész, aki tervezte az épületeket az 1960-as években, és nevetségesnek nevezte ezen állításokat. semmiféle hátsó szándék nem volt az épületek alaprajzáva, mondta a CNN-nek 2007-ben. Ez négy L alakú épület egymás mellet – és teljesen mindegy, hogy a földről, vagy a levegőből nézed-e.

De ez nem akadályozta meg, hogy a haditengerészet körülbelül 600,000 dollárt költsön az épület megváltoztatására. Mikor a döntésről kérdezték Morris Casuto-t, az Anti-Defamation League Regional vezetőjét San Diegóban, azt mondta, "nem éri meg", hogy egy Kormányzati tulajdonban lévő épület bármennyire is érzékeltesse az emberi történelemben a legutáltabb szimbólumok egyikének az alakját.

Wow. Ok, talán jogos a felindultság és így van rendjén, hogy a kormány nem akar még esélyt sem adni arra, hogy a tulajdonában lévő  középületeket bármilyen formában a Nácikkal hozzák kapcsolatba. Meg amúgy is, biztosan mindenki tudja, hogy a swastika egy szent szimbólum Indiában, és a hinduk vallásában egy tökéletesen ártatlan szimbólumként használják.

De a valóság egészen más.

1998 novemberében Devinder Paul Kaushal, áhítatos hindu Új-Delhiből, több mint 12 éves munkaviszony után, melyet a Chicago Hyatt Regency szálloda alkalmazásában töltött el, hirtelen  elveszítette munkáját, mert az álltala használt ablaktisztítóval swastikát permetezett a tükörre amit tisztított. A képet azonnal letörölték, de Kaushal munkatársai meg voltak hökkenve, és panaszkodtak. Kaushal sok erőfeszítést tett, hogy megmagyarázza főnökeinek, hogy a vallásában a svastika egy jellegzetes szimbólum, ami a jó kilátással van kapcsolatba hozva. De őket nem tudta meggyőzni. Megkérték, hogy mondjon fel, de mikor nem tett így, néhány napra rá kirúgták.

A "Speaking to Hinduism today" -nak, Kaushal azt mondta, hogy neki nem volt tudomása arról, hogy milyen mély undor övezi  a swastikát nyugaton: "Nem állt szándékomban megsérteni bárkit is. Most hogy erről többet tudhattam meg, sajnálom a holocaust áldozatokat. De az embereknek szintén körültekintőeknek kellene lenniük, hogy ez a vallásos szimbólumunk. Mi hinduk jóval bárki más előtt használtuk már. De ezt az üzenetet a vezetők ilyen hozzáállásával nagyon nehéz eljuttatni a nyilvánossághoz."

Kaushal megpróbálta beperelni a szálloda óriást vallásos megkülönböztetésért, és próbált kártérítéshez jutni, de látványosan megbukott. Az Illinoisi szövetségi bíróság úgy találta, hogy  neki nem volt joga ahhoz, hogy a vallásos gyakorlatai számára  bemutasson egy swastikát. Továbbá kijelentették, a swastika oly sértő a legtöbb embernek, hogy nyilvános megítélése…a vezetés jelenlegi szankcióival elképzelhetetlen.

A svastika ellenszenves lehet sok embernek, de valószínűleg sokkal többnek egy szent dolog. Egymilliárd hinduval, buddhistával és Jain hívővel nem olyan kedvező, hogy ezt a szimbólumot az egyik leg utálatosabbnak tartják az emberi történelemben.

A hinduizmusban a swastikákat Ganésával és az ommal kapcsolatban használják, mint az akadályok elpusztítóját, és áldásadót; vallásos szertartásokban éppúgy, mint otthonokban, vagy az üzleti életben. Buddhizmusban megjelennek Gautama Buddha néhány szobrának a mellkasán, és megjelölik vele sok szentírás kezdetét. A Jainizmusban a swastika a hetedik Arhat szent jele – Ő az Úr Rishabhadeva, akit a Srimad-Bhagavatam kinyilatkoztat, mint  Krishna megtestesülése.

A horogkereszt  náci bitorlása néhány évig tartott csupán.  Krishna Svarupa – Vaishnava pap azt mondja, hogy a legtöbb tudós egyetért azzal, hogy ez legalább ötezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, már ekkor említik az ősi eposzban, a Mahabharatában.

De a swastika ráadásul olyan örökkévaló, mint maga Isten. Visvanatha Cakravarti Thakur a Rupa Cintamani-jában (ez egy szentírás), a Vaishnava tudós így ír: Imádom az Úr Harit, akinek a lábai meg vannak jelőlve a tizenkilenc szent jellel, …és a jobb lábán, a nyolc-hegyes csillag, svastika, kerék, napernyő, árpaszem, elefánt-ösztöke, zászló, villámcsapás, jambu-gyümölcs, urdhva-Rekha, és lótusz.

 – Német zászló: 1933 –

Német zászló 1933Nem pontosan tiszta az, amit a swastika alakja jelent. De a brit régész, Sir Alexander Cunningham szerint, az összefűzött Brahmin karakterek su- sokatmondó kút, és asti-létezni. Ezek kombinációjából jön ki a swasti szó, mely sokatmondót-kedvezőt jelent így. Létezik jobbról és balról körüljárt swastika is, melyek ágai jobbra és balra állnak, mindkettő helyes és használják a Hinduizmusban. De a negyvenöt fokban megdöntött swastika szimbőlum, na az egy igazi náci szimbólum.


– Amerikai bennszülött kosárlabda csapat 1909 –
Amerikai őslakos kosárlabda csapat 1909Mégis az van, hogy mikor tovább tekintünk Indiánál láthatjuk milyen nevetséges, hogy a néhány éves helytelen használat azt okozta, hogy a swastikát ennyire ócsárolják. Elhisszük vagy sem, ókori történelme is van a dolognak. Európában Indo-Europeai kultúrákból való készítményeken is megtalálható, mint például az Indo-Aryáknál, perzsáknál, hettitáknál, szlávoknál, Keltáknál és többek között a Görögöknél is. Az ásatások ráadásul felfedték, hogy  használta sok bennszülött amerikai törzs is, különösen a Navajo-k.

A nyugati világban a svastika jelentésének feléledését az igazán tapasztalt Heinrich Schliemann régészeti munkája eredményezte,  aki az ősi Troya helyszínén fedezte fel a 19. században. Schliemann összehasonlította ezeket hasonló formákkal amiket ősi fazekakon találtak Németországban, és az 1875-ös kiadású "Trója és romjai" c. könyvében kifejti azon véleményét, hogy a svastika távoli őseink jelentős vallásos szimbóluma volt, és  így főleg a német, görög és Indo-árian kultúrákat kapcsolta össze.

A korai 20. századig széles körben világszerte használták, a szerencse és siker egy szimbólumának tartották – egészen 1932-ig, mikor is a náci társaság kisalyátította.

A svastikát ráadásul szembetűnően használják a jelentős nyugati vallásokban. Néhány keresztény templomot, amit a román  és gótikus korszakban építettek, svastikákkal díszítettek, ahol ezeket a kereszt egy görbe verziójaként használták. De svastikákat találtak a Kijevi St. Sophia templomban, egy Ukrajnában lévő mozaikban, és Milanóban a St. Ambrose Bazilikában lévő síron  szintén. Nem lehet továbbá véletlen egybeesés, hogy Ausztriában a Lambach apátság Benedictine kórus-iskolájában, ahová Hitler kisfiúként több hónapon keresztül járt, egy svastikát véstek a monostor elejére.

Csak néhány évvel  Hitler előtt a horogkeresztet gyakran mutatták be másik jelentős vallásos szimbólumok mellett. 1929-ben a  Michigani Egyetem kápolnájának egy piszkos üvegablakán a keresztény kereszt, a héber csillag és más ábrák mellett jelenik meg. A Yerkes obszervatórium Geneva Lake Wisconsinban, amit 1897-ben alapított a Chicagói Egyetem, és aminek jellegzetes díszítésén felfedezhető egy svastikaszimbólum, egy Dávid csillag szomszédségéban.

Tudjuk, hogy azt a bűnt amit Hitler az emberiség ellen elkövetett nem becsülhetjük le. És azt is tudjuk, hogy a vakbuzgók mind a mai napig arra használják a Swastikát, hogy ismét felszínre kerüljenek ezek a törekvések. De ilyen történelmi háttérrel, ilyen hitbuzgósággal arra számítanánk, hogy az emberek használják a józan ítélő képességüket és mikor a svastikát ártatlanul használják a jóság és a jó kilátás szimbólumaként, akkor azt tolerálják.

Rengeteg erőfeszítést tett már sok hindu csoport és harcoltak a jó ügyért, hogy itt nyugaton is vissza hódítsák a kerszetet Hitlertől. 2007 januárjában például a hinduk Angliában, Belgiumban, Hollandiában és Olaszországban nagy erőket mozgattak meg egy német javaslat ellen, hogy betiltsák a svastika ábráját az európai unión belül. A hat hónapos EU elnöksége alatt

Németország szerette volna elérni, hogy a Holocaust tagadás és a náci szimbólumok használata bűn legyen az Unióban. Ezzel szemben Ramesh Kallidai Britannia hindu Forum vezetője azt mondta, hogy míg a szimbólum nácikkal való összekapcsolását és a nácizmussal kapcsolatos felhasználását valóban el kell ítélni, addig az embereknek tisztelniük kellene a svastika hindu használatát.

Csak mert Hitler helytelenül használta a szimbólumot, kihasználta azt és arra használta azt, hogy terjessze a terror, rasszizmus és megkülönböztetés egyeduralmát, ennek még nem kéne azt jelentenie, hogy a békés használatát be kellene tiltani.

Mert ez egyenértékű volna azzal, hogy egyszerűen betiltanák a keresztet, mert a Klu-Klux Klan égő kereszteket használt.

om svasti

om svastiAz álláspont működött. 2007 január végén Németország kibocsátott egy olyan nyilatkozatot, miszerint az új rasszizmus-ellenes törvények nem tiltják olyan speciális szimbólumok használatát, mint például a svastika.

Még mindig nagyon hosszú idő lesz, mire az emberek másként tudnak gondolni a svastikára, mint egy náci szimbólumra. De legalább történt egy lépés a helyes irányba. Nem vagyunk képesítettek, hogy teljesen visszakapjuk a svastikát, de legalább tudatosságot tudunk létrehozni a közvéleményben – a barátainkban, a munkatársainkban stb – a svastika igaz természetével, jelentésével kapcsolatban.

 

A cikk az ISKCON NEWS, az ISKCON hivatalos honlapjáról származik bocs a fordítási hibákért, de most fordítottam először cikket géppel. :)

Gouranga

Om Svasti