Menü

Szegénység Blog Action Day 2009 Poverty


 

szegénység, éhezés, nyomor


Tegnap elfelejtettem írni a szegénységről. Pedig megígértem. Tróger feledékeny suttyó vagyok, hát ez a helyzet. De igazából nem volt túl nagy visszhangja az egésznek.

Tegnap volt egy amolyan Blog Action Day, ami azt jelenti, hogy az egész világon sok-sok blogger egy adott témáról ír, amire szeretnék felhívni az emberiség figyelmét… Ez a téma a szegénység volt. Ennek nem volt olyan nagy viszhangja, mint amekkora lehett volna. Pl. mikor a Tandem bezárt, akkor jobban megmozdult pl a freeblogos blogszféra és sokan írtak róla, hogy mennyire sajnáljuk, meg hogy fog hiányozni, meg ilyenek. Vagy a másik nem is olyan régen, a túl régóta élsz Magyarországon címmel.

Aztán tegnap mikor a szegénység lett volna a téma, akkor bizony nem volt akkora mozdulás. Így kora reggel el is gondolkodtam rajta, hogy vajon miért nem. Aztán arra jutottam, hogy a Magyar blogszféra egyfolytában ír a szegénységről, szóval erre felhívni a figyelmet nem volna túl feltűnő dolog gondolom. Általában Magyarországon mindenki szegény, még a bloggerek is és mivel az életükről írnak, így folyamatosan beszélnek róla. Vagy mit kellett volna, most valami fantasztikusat alktoni, vagy megfogalmazni a témáról. Szépen bemutatni egy egy sarkalatos pontját ennek a fogalomnak, ténynek, szónak, hogy szegénység?

A szegénység igazából nem létezik. A világ úgy lett összerakva, hogy mindenkinek jusson benne egyenlően. A gond akkor kezdődik, mikor valaki ki találja, hogy neki többre van szüksége, mint az átlagnak, mert akkor bizony valakitől el kell vennie. Egész társadalmak épülnek erre az egyszerű elvre. Az erős elveszi a gyengétől. Erről szólt a gyarmatosítás is például, amit valami ilreális módon még mindig frankónak gondolunk. Képzeld csak el. Ott élt az a sok inka, meg indián az Amerikai földrészen, aztán egyszer csak jöttek a Spanyolok, Portugálok, Angolok, Franciák stb és azt mondták neki, hogy mától nem úgy van mint eddig és elvették tőlük ami addig az övék volt. Vagy ott van India. Bementek az Angolok, össze lopkodtak mindent, és ma azt hívják az angol korona ékszereknek.

A szegénység ellentéte a gazdagság. De ezek mind csak relatív elnevezések. Mert mihez képest? Az akinek 100 000 forintja van gazdag ahhoz képest, akinek csak 1000, de szegény ahoz képest, akinek 10 000 000. A csúnya pedig az az egészben, hogy egyiknek sincs szüksége többre, minthogy legyen hol aludnia, legyen mit felvennie, meg ennie, meg innia. Mert ha gazdagnak számítasz is csak ugyan annyit tudsz enni, ugyan annyiszor kell levegőt venned és ugyan annyit kell aludnod, mintha szegénynek számítanál. De a társadalmi nyomás, a média által sugárzott hamis elképzelések az élet céljáról mind azt sugalmazzák, hogy gazdag akarjál lenni, meg főleg azt, hogy az is lehetsz. De igazából ez nem így van.

Ez csak a hazugsága a rendszernek amiben élünk, hogy így tudjon rabszolgaként bánni velünk. Mert ha hiszel benne, akkor beállsz a sorba és robotolsz a gyárban, hogy legyen pénzed, mert ha nincs senki és semmi vagy. Mikor pedig elhitted, akkor hozzá járulsz ahhoz a folyamathoz, ami azt okozza, hogy minden 7.-ember éhezik a földön. Mert mi most itt Európában meresztjük a valagunkat, mert igazából mindenünk meg van, de ennek az az ára, hogy elhozzák pl. Afrikából a narancsot, vagy Indiából a rizst, és ez teljesen rendben van, mert ők ebből élnek. Na persze, ebből élnek gondolja a hülye gyerek, hiszen ezt mondta neki a földrajz tanár, aki azt tanítja amit a rendszer taníttat vele. Meg persze, hogy a Mauríciusziak abból élnek, hogy cukornádat termesztenek és utána eladják az egész világon és ez így van rendjén. De azt már nem mondja neki a földrajz tanár, hogy bizony ezekben az országokban minden más is megnőne, csak a rendszer, mikor bekebelezte, akkor azt rótta rájuk, hogy mást nem termelhetnek és így minden másból behozatalra kényszerüljenek, vagyis ha nem termelik kényszerlegesen a cukornádat és azt adják el, akkor nem fognak tudni mit enni, mert mást meg nem ültethetnek… És ez így megy az egész világon.

A szegénységet mesterségesen generálják, vagyis mesterségesen ültetik be a fejekbe, hogy elhidd, hogy az neked nem jó és nem jó senki másnak sem. Pedig amíg ilyen dolgokra van pénz, addig lehetne arra is, hogy megszüntessük a szegénységet. De ehhez egy dologra lenne szükség. Mégpedig arra, hogy mindenki megelégedjen azzal amije van és ne akarjon magának többet és többet és többet. Mert amikor ezt megérti egy ember, akkor az ő élete nyugodt és kiegyensúlyozott lesz, hiszen megérti ,hogy nincs is szüksége a gazdagságra. Hiszen a szegénység nem más, mint egy hiány kifejezésére utaló szó. Valami nincs, valami hiányzik. De ez mesterségesen lett előteremtve és mesterségesen van fenntartva, hogy a rendszer rabszolgája legyen az egész bolygó egész népessége.

Ezért gerjesztik a materializmust, ezért csinálnak olyan sokféle hazug vallást, mert ez az eszközük. Ha az ember nincs tisztában azzal, hogy ki ő, mi ez a világ itt körülötte, kicsoda Isten és mi a kapcsolata vele, akkor igazából semmit nem tud a létezés értelméről és csak egy dolog érdekelheti, az érzékkielégítés, amiből meg ugye sosem elég és csak egyre több és több kell…

Pedig igazából csak egy dolog hiányzik mindannyiunk életéből és az nem pénz, siker, hírnév, vagy bármi más, hanem az Isten tudat… vagyis Krisna társasága…

Na és minél többen értik ezt meg és kezdik el ennek a problémának  a megoldásának szentelni az életüket, akkor minden gond automatikusan meg fog oldódni.

Egyszerű élet, magas szintű gondolkodás

 

Persze ez nem olyan népszerű gondolkodás az önző, én központú, saját magát csillogtató, másokat kihasználó mentalitású emberek szemében, de vállalom. Talán azért is nem olyan népszerű ez a blog mások szemében mert erről szól.

Gouranga