Menü

Tervezz Önfenntartó Öko, Élőházat/falut a harciszerzivel


Ha eleged van a számlákból, csekkekből, viszont annál jobban vonz a természet és a környezettudatosság!

Tervezz Önfenntartó Öko, Élőházat/falut a harciszerzivel

Ha szereted a természethez közeli dolgokat, sőt te is szeretnél a természethez közel élni. Tervezz velünk egy házat, ami max 2m Ft-ból megáll.

Kicsi Ádi a harciszerzi, elkezdett január-február környékén egy projektet a facebookon. Készítettem egy oldalt, ahol együtt közös erővel összegyűjtöttünk egy csomó olyan technológiát, ami költséghatékony, környezet és természet barát, olcsó, időt álló és nagyon hatékony. Terveink szerint ötvözzük a manapság népszerű környezet tudatos építési technológiákat, és efféle házakat építenénk fel, akár magunknak, akár egymásnak. Alább olvashatod a projekt terveit. A Facebookon pedig az eddig összegyűjtött, belinkelt anyagainkat kukkanthatod meg.

Tervezz Önfenntartó Öko, Élőházat/falut a harciszerzivelMi ez az oldal?

Ezen az oldalon olyan technológiákat gyűjtünk a világ minden tájáról, melyek már jelenleg is itt vannak a földön, nem zsákmányolják ki a környezetünket, élhető természetes légkört és életvitelt biztosítanak.
Várjuk az ötleteidet, videóidat, anyagokat, terveket amikkel rendelkezel, vagy akár csak véletlenül találtad őket az interneten, hogy megvalósítsunk egy olyan tervet, ami megoldást nyújthat a föld, a társadalom, de leginkább a mi magunk hétköznapi problémáira.
Küld be, hogy megoszthassuk, hogy mindenki lássa. (Facebookon írj nekünk, és kitesszük, ha akarod a neveddel, ha akarod anélkül. thx)

Motíváció:

-Ha eleged van a csekkekből és számlákból.
-Ha eleged van a betonból és a paneléletből.
-Ha szeretnél környezettudatosan és természethez közel élni.
-Ha szeretnéd, hogy minél kevesebbet rombolj a természetben, vagyis életedet minél kissebb ökológiai lábnyommal élnéd.
-Ha nem akarsz az állam által elérhető energia forrásoktól függeni. Gáz-villany-víz stb…
-Ha jó emberekkel szeretnél egy jó dolgon dolgozni, önzetlenül.
-Ha szeretnél egy önfenntartó házat magadnak és családodnak.

Elképzelés:

Magyarországon több 10millió forintokért lehet valakinek csak háza és lakása. Erre a legtöbb embernek nincs lehetősége, így itt szeretnénk összegyűjteni azokat a technológiákat, melyeket egybe gyúrva létre hozhatunk egy olyan tervet, amit aztán bárki szabadon használhat az ország, vagy a világ bármely pontján, ráadásul úgy, hogy nem kerül sokba.
Az alap ötlet, már létezik, Angliában megépítették 2003-ban és megalkotója bárki számára elérhetővé tette az információkat, de nyilván valóan sokkal jobb is lehetne, ezért ebből az alapötletből kiindulva közösen terveznénk, egy vagy akár több olcsón kivitelezhető ökoházat.
http://www.simondale.net/

Tervek:

1. Első lépés (Együtt gondolkodás):
Összegyűjtjük, itt ezen az oldalon azokat a videókat, terveket, anyagokat, melyeket valaha feltett az emberiség az internetre. ezek lehetnek bármilyen szigetelési, építési, növénytermesztési, fűtési, vagy bármi témához kapcsolódó dolgok, amiket akár csak véletlenül is találtál a világhálón.

2. Második lépés (Tervezés):
Az első lépéssel párhuzamosan már készülünk arra, hogy az összegyűjtött anyagokból, ötletekből együtt közösen, vagy akár egyenként is, megtervezzünk egy olyan házat ami:

-Nem kerül többe, mint 1,5-2 millió forint
-Nincs rezsije (Vagy csak nagyon minimális a rezsije), saját belső energia ellátása és hálózata van, működése során a lehető legkevesebb energiát és természeti forrást igényel,
-Egy átlag magyar család számára kényelmesen és egészségesen élhető. (Apa+anya+2-3 gyerek)
-Nincsenek benne elérhetetlen alapanyagok és olyan technológiák, amiket nem lehet ott helyben egy kis józan paraszti ésszel és a környezet által elérhető eszközökkel javítani, pótolni. Olyan – vegyszermentes – építőanyagok kerülnek felhasználásra, melyek helyben kinyerhetők, előállíthatók, vagy újrahasznosítottak,
– Építés során mind az anyagok, szerkezetek előállítása, mind azok beépítése (szállítása, elhelyezése) a lehető legkevesebb energiát igényli,
– Az épület esetleges elbontása során a beépített szerkezetek, anyagok legalább 60 %-a újra felhasználható.
-A működése során a kibocsátott anyagok (hulladék, szennyvíz, stb.) a lehető legkisebb mértékben szennyezzék a környezetet.

Erre lehet, hogy pályázatot írunk ki, vagy csak simán együtt rajzolgatunk virtuálisan miegymás, megnézzük mekkora népszerűségre teszünk szert.

3. Harmadik lépés (A ház):
Keresünk egy befektetőt, vagy csak valakit aki lelkes lenne a prototípus ház elkészítésére, hogy felépítsük az első verziót, hogy aztán a közben szerzett tapasztalatok alapján tökéletesítsük és véglegesítsük a tervet, ami bárki számára elérhető lenne, az ország, a világ bármely pontján.

4. Negyedik lépés (A falu):
Ha meg vannak a tervek, és már legalább egy ház áll valahol, amit láthatunk, hogy működik az életben is, keresünk egy befektetőt, vagy csak egy nagyobbacska földet, ahol felépítünk egy falut (Vagy akár többet) ilyen házakból az alábbi szempontok szerint:

-Ne legyen túl messze a fővárostól, hogy dolgozni be tudjanak járni akik ezt szeretnék.
-Ne legyen Ipari környezetben, és jó termő talaj legyen a környéken.
-Ne legyen katonai létesítmény közelében
-Ne legyen más stratégiailag fontos létesítmény közelében.
-Legyen tó, folyó, patak, forrás, vagy legalább kútfúrási, víznyerési lehetőség.
-Legyen erdő a közelben.
-Legyen legalább annyi infrastruktúrával rendelkező település a közelben, ahol van egy általános iskola. (Csak a gyerekek miatt)
-Minden felépített házhoz akkora föld jusson, hogy az ott élő család meg tudja termelni egész évre az élelmiszereit. (Kb 1 hektár, de lehet valamivel kisebb is talán, ha okosan van művelve a föld.)

A Faluban tervezett létesítmények:
-Közösségi ház könyvtárral
-Mesterségek háza
-Bolt
-Vendégház
-Óvoda
-Játszótér
-Fűszer/Gyógynövény kert

Ez egy önálló kezdeményezés, és a barátaimnak, vagy barátságos embereknek nyújt lehetőséget. Az okoskodó, kötözködő, trollkodó, tiszteletet nem használó embereket első alkalommal letiltjuk, nem építő és aranyos hozzászólásukat pedig lefotózzuk és a szégyenfalra tesszük. De míg valaki az alapvető emberi normákon belül tud kommunikálni, addig szívesen látott vendég ezen az oldalon.

A Program a második ütemnél a tervezésnél tart!

 

Csatlakozz a programhoz, nézd meg miket gyűjtöttünk eddig össze, és ha van valami jó ötleted, oszd meg velünk
https://www.facebook.com/OnfentartoZoldOkoBioHazatfalutTervezunkTisztelettel:
Horváth Ádám
https://www.facebook.com/Kisordas?ref=tn_tnmn
Önnfentartó öko-bio házat, falut tervezünk.

, ,