Menü

Vallás, háború vagy béke?


Egy pár éve, ha jól számolom, tagja vagyok a Nap-kor nevű vallásközi párbeszédnek. A csoport vezetője a blogra talált rá, és azóta is rendszeresen szervezi meg nagy lelkesedéssel a havi egy összejövetelt, ahol a Magyarországon fellelhető “majd” összes vallás képviselteti magát.

vallások

Voltunk már egyetemi beszélgetésre meghívva, voltunk egymás templomában, jobban megismerni egymás vallását. Én nagyon szeretem a csoportot és tagjait, mert mind nagyon pozitív és nyitott vallásos ember. Talán a világ minden tájáról származó vallással, ideológiájával rendelkezünk így együtt, de mégis megértjük egymást és a hasonlóságokat és a közös értékeket keressük, nem pedig azt, hogy min lehetne összeveszni, háborúzni.

vallásközi párbeszéd, Veszprém Egyetemi napok

Most, Június 3-án lesz egy – ez a csoport által szervezett – nagy, Ökumenikus Istentisztelet, ahová engem is meghívtak, hogy egy pár percben beszéljek, imádkozzak, mint egy vallás civil követője. Így ott leszek, és sok szeretettel várlak téged is, ha szeretnél eljönni és egy ilyen spirituálisan is érdekes rendezvényen részt venni.

Ez a meghívója, és a leírása a rendezvénynek:

“Kedves Testvérem!

Két informális vallásközi társaság olyan összejövetelt tervez, amelynek Nyugat-Európában már hagyománya van, hazánkban azonban eddig még nem volt ilyen. Az első hasonló alkalmat 25 évvel ezelőtt II. János Pál kezdeményezte, és a hasonló célú találkozók azóta is ismétlődnek Európa különböző országaiban. Előfordul, hogy a találkozót valamelyik egyház prominensei hívják össze, de legalább ugyanilyen gyakran állnak mögötte civil szervezetek, ill. széles ismeretséggel rendelkező magánszemélyek.

Hazánkban a hivatalos, multilaterális vallásközi párbeszéd és kapcsolatfelvétel még kezdeti stádiumban van, ezért a Nap-kör és az Ordo Joculatorum Dei nevű, rendszeres vallásközi párbeszédet folytató baráti társaságok vállalták a program megtervezését és lebonyolítását.

Reményünk szerint június 3-án, du. 4-re minél több, hazánkban működő, keresztény felekezet és nem-keresztény vallás  civil követője jön el, hogy imádkozzon és énekeljen velünk. Természetesen nagy örömmel vesszük, ha alkalmunkat jelenlétével megtiszteli egy-egy magas beosztású pap, lelkész, vagy más egyházi elöljáró is, őket barátként, testvérként fogadjuk majd.

Azzal, hogy imádkozunk a vallások közötti közeledésért és megbékélésért, hazánkért és a szegényekért, példát szeretnénk mutatni és hagyományt teremteni korunk fájdalmasan megosztott magyar társadalmában. Hisszük, hogy kezdeményezésünk mintát kínálhat a különféle világi másságok közeledésére és együtt munkálkodására is.

Szeretettel hívjuk és várjuk tehát a fent megjelölt időpontban a csillaghegyi evangélikus gyülekezet templomába. Címük: Bp. 1038 Mező u. 12 (a békásmegyeri, ill. szentendrei HÉV csillaghegyi megállójától néhány perc gyalog.)”

Itt találod a térképet a rendezvény helyszínéhez. Ahogy elnézem, a Békási, vagy Csillaghegyi Hév megállóból a legegyszerűbb megközelíteni: