Menü

Vendégsereg Harciszerzinél: Tajti András


Vendégségben Harciszerzinél: Tajti AndrásMivel valóban nem tudom hol kezdjem (és most került elő két órányi szabadidő a semmiből amit nem tudok eltölteni), felhasználom mcdas kérdéslistáját.

Habár korábban is találkoztam vele, először az Isten Szent Nevei1 bejegyzés maradt meg. Végül odáig fajult az érdeklődés, hogy az azóta sem használt skype-ra felvettem Ádámot. Egyszer sikerült is beszélgetnem vele, csak a kedvéért szereltem bele a mikrofont a gépbe (és nem ez a nagy munka, hanem mire működésre bírtam a drágát!). Mindenképp megérte. Ugyanis ami feltűnt már az említett cikkben, hogy elfogadóan áll hozzá a legtöbb valláshoz. Ami azonban furcsa volt, hogy a mérnöki tudományokat alapjaiban elveti.

Több beszélgetésben, amit bölcsészekkel, fizikusból lett informatikussal, pszichológussal folytattam (kocsmafilozófia szintjén), arra jutottunk, hogy tulajdonképpen minden filozófia. Ebben az esetben a filozófia az életfelfogást, világképet és értékrendet jelent.

Mi baj a bölcsészekkel? Hogy nem tisztázzák a fogalmakat. És emiatt gyakran beszélnek el egymás mellet, és megértésük is nehezebb. Ezt a problémát a matematika megoldotta: meghatározta, hogy melyik jel mit jelent, melyik művelet mit jelent. Azonban a matematikában is keletkeznek újabb iskolák, elég, ha a magas-matematikát figyeljük. Feltevésekkel dolgoznak. Egy filmben a főhős arra a kérdésre, hogy hisz-e egy istenben vagy felsőbb hatalomban, azt válaszolta: „Ahogy Laplace mondaná:> Nincs szükségem erre a feltevésre.<” Azonban a fizikának, kémiának, gépészetnek szüksége van alapvető feltételezésekre, amiket hol főtételeknek hív, hol pedig kikötéseknek. Ilyen példa a termodinamika II. főtétele, miszerint az univerzumban a részecskék rendezetlensége nő, azaz az entrópiának nevezett fogalom értéke nő. Nem tudják megindokolni, hogy miért, mégis igaz, és az ez alapján levezetett törvényszerűségek igaznak bizonyulnak. Íme a fizika egyik dogmája: a II. főtétel. Több ilyen is van, és minden egyes diszciplínának van sok-sok ilyen dogmája. Ebből a szempontból a mérnöki tudományok (sőt, a társadalomtudományok is) vallások.

Ez alapján az elv alapján nem szabadna elvetnie neki sem a modern „tudományokat”. Ráadásul az is gondot okoz számomra, hogy amellett, hogy kétségbe vonja az itt általános értékrendet és technikai vívmányok létének jogosságát és igazságát, ismeri, használja és kihasználja őket.
Ezek azok a problémák, amik miatt kíváncsi vagyok a Krisna tudatra. És vannak olyan bejegyzések, amikből ilyen téren rengeteget tanulhatok. Persze, mivel célom a spirituális háttér megismerése, a mindennapi élethez kapcsolódó cikkeket illetve az ajánlókat ritkábban nézem meg, háttérbe szorulnak.

És van rengeteg kedvenc helyesírási hibám, pl. befeLYezni. Ez nagyon megmaradt, mivel rendszeresen felbukkan. Az „x” használata a „ksz” (máshol láttam már „sz”) helyett, az szimplán az egyszerűség divatjának való követésének tulajdonítom.
Mivel nem annyira rég olvasom a blogot, ezért ennél konkrétabb vélemény kialakítását nem tartom jogosnak (talán ez sem az).

Tajti András